Peste 300 de oameni au văzut moartea cu ochii în 2009. După 14 ani de anchete, PCA Craiova a clasat dosarul unui accident feroviar de proporții

555
Ministru al Transporturilor în 2009, Radu Berceanu a venit să vadă urmările accidentului feroviar petrecut pe 21 august 2009, la cîțiva km de gara Craiova / Sursa captură foto Europa Liberă

Pe 21 august 2009 un tren accelerat, care trebuia să ajungă de la Timișoara la București, deraia la câteva minute după plecarea din Gara Craiova, înainte de Stația Cârcea. Șapte din cele opt vagoane s-au răsturnat în afara căii ferate, cu peste 300 de oameni la bord. O minune a făcut ca nimeni să nu fie grav rănit.

În cadrul cercetărilor preliminare, dar și a celor ulterioare s-a concluzionat că o mână criminală demontase elemente ale căii de rulare: anchetatorii au găsit câteva zeci de șuruburi desfăcute și un bidon cu lubrifiant lângă calea ferată, la locul accidentului.

Jurnaliștii de la Europa Liberă s-au interesat de soarta dosarului. Concluzia: ”14 ani nu le-au fost suficienți procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova să afle cine e vinovat pentru un deraierea unui tren de călători, în august 2009. Dosarul s-a clasat prin prescriere (în august 2023 n.r.). Fapta cercetată a fost de intervenție cu intenție la calea ferată”, scrie, astăzi, în cadrul unui material în exclusivitate, romania.europalibera.org.

Europa Liberă a solicitat, pe 28 septembrie, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova informații privind stadiul dosarului de cercetare în cazul accidentului feroviar din 2009. Răspunsul procurorilor a venit în aceeași zi.

„S-a dispus clasarea cauzei la data de 17 august 2023, ca urmare a incidenței normelor legale privind prescripţia răspunderii penale”, a comunicat PCA Craiova la solicitarea publicației menționate.

Citiți articolul integral în Europa Liberă.

ALEGEREA EDITORULUI