Nemulțumiri la sediul Bibliotecii Franceze ”Omnia” din Craiova, filială a Bibliotecii Naționale a României, aflată în plin proces de reabilitare. Foști muncitori ai firmei care execută lucrările au apărut pe șantier și i-ar fi cerut constructorului să le plătească banii datorați. S-a lăsat cu bătaie, motiv pentru care a fost chemată poliția.
Apelul a fost direcționat în această dimineață către Secția 1 Poliție Craiova, iar bărbatul care a cerut ajutorul oamenilor legii, în vârstă de 46 de ani, din Craiova, le-a spus că, în timp ce se afla la sediul șantierului situat pe strada Mihail Kogălniceanu, ar fi fost agresat fizic de către doi foști angajați.
Conflictul a fost unul spontan, spun oamenii legii, iar agresorii au fost doi bărbați de 54 și 35 de ani, din comunea Argetoaia, respectiv comuna Scăești, care nu mai lucrează pentru firma respectivă. Ei acuză că nu ar fi fost plătiți.
Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovirea sau alte violenţe. Se face cercetări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.
Ulterior stingerii acestui conflictul, la câteva ore, reprezentantul constructorului a sunat din nou la 112, de data aceasta pentru că și actualii muncitori, care se aflau pe șantier, ar fi început să se revolte și să-i ceară angajatorului să le facă plățile săptămânal.
Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Bibliotecii Franceze “Omnia” Craiova, filială a Bibliotecii Naţionale a României, care funcţionează în Casa Pleşia, clădire de patrimoniu, a fost atribuit firmei S.C. Rasub Construct S.R.L. din Slatina, județul Olt. Valoarea totală a lucrărilor (proiectare, execuţie şi asistenţă tehnică) a fost de 3.501.054 Euro, fără TVA.
Conform unora dintre muncitori, lucrările ar fi fost date (și pe mâna) unui subcontractor, dar au spus că nu cunosc detalii.
Casa Pleşia, alături de alte 15 clădiri de patrimoniu de relevanţă naţională şi europeană, a intrat în proces de restaurare printr-un proiect privind reabilitarea monumentelor istorice din România, finanţat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management al Proiectului. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în noiembrie 2020, cu termen de execuția de 27 de luni. Însă lucrările au început abia un an mai târziu. De altfel termenul de execuția e foat prelungit până în 2025.