Fosta primăriță Jana Fulga a reclamat că s-au făcut reparații la Școala Leșile. Elevi, părinți și profesori au protestat împotriva ei

1235

Conducerea Școlii cu clasele I-VIII Leșile din comuna Șimnicu de Sus, alături de cadrele didactice, elevi și părinți au protestat, astăzi, în curtea unității de învățământ, împotriva Janei Fulga, fost primar și viceprimar al localității. Ea a reclamat la mai multe instituții ale statului că la școală s-au făcut reparații.

Anul acesta, actuala conducere a Primăriei Șimnic a alocat fonduri pentru reparații la cele două corpuri de clădire ale școlii, iar lucrările au fost executate în regie proprie și cu ajutorul voluntarilor, inclusiv părinți ai elevilor. Situația era dramatică: jumătate din acoperiș fusese smuls în urma unei furtuni, prin tavane se scurgea apa, iar tencuiala era căzută până la cărămidă.

Din cauza divergențelor politice cu directoarea școlii, Nadia Manda, fostul primar, Cosmin Dumitru, și viceprimărița, ulterior, administrator al comunei, Jana Fulga, au refuzat să mai dea bani pentru unitatea de învățământ, vitregind copiii de condițiile elementare pentru actul educațional.

Iar acum, după ce școala a beneficiat de reparații, Jana Fulga și sora sa, Sevastița Bora, consilier local în comună, au depus reclamații la mai multe instituții. Cele două o acuză pe directoare, dar și pe cei care s-au implicat, că au muncit la negru și că au făcut lucrări nerespectând condițiile legale. Sesizările au fost trimise la Ministerul Educației, inspectoratele de Muncă și Construcții, dar și la Direcția Regională a Finanțelor Publice.

”Primăria ne-a dat fonduri anul trecut și anul acesta și am pus parchet în clase, lambriuri, le-am vopsit. Cu toții am făcut asta, adică inclusiv cu părinți, cu profesori, cu domnul viceprimar, pro bono, nimeni nu a fost plătit sub nicio formă. Asta înseamnă voluntariat, să te implici, să ajuți în timpul tău liber. Asta am făcut noi. În fiecare săptămână avem câte o reclamație. Femeia asta, Jana Fulga, nu este om. Aici erau efectiv grajduri când era dumneai primar, ploua pe copii. Avem fotografiile cu modul în care arăta. Noi, într-un an de zile, am făcut ce dumneaei nu a făcut în zece ani”, spune directoarea Nadia Manda.

Nadia Manda, directoarea Școlii Gimnaziale Leșile

Jana Fulga și Sevastița Bora acuză că pe unul dintre cele două corpuri de clădire ale școlii  ar fi fost pusă tablă nouă peste cea veche, care era ruginită. Pe de altă parte, acestea mai susțin că un consilier local a efectuat muncă ”la negru” vopsind una dintre cele două corpuri de clădire ale școlii. Nu în ultimul rând, gardul împrejmuitor ar fi fost, de asemenea, făcut cu oameni care nu aveau forme legale de angajare, și fără autorizație de construire.

Profesor: Au reclamat că am stat în genunchi și am pus parchet în clase

Cadrele didactice o susțin pe directoare unității și spun că au muncit pentru că pericolul cel mai mare era lipsa reparațiilor nu faptul că ele au fost făcute cu voluntari.

Noi ne dorim să ne desfășurăm activitatea în liniște, să ne facem meseria pentru care ne-am pregătit. Ni s-a urât ca pentru orice s-a făcut în ultimul an de zile – acoperișul, că s-au renovat sălile de clase, exteriorul școlii – s-au primit reclamații. Pentru ce, că am stat în genunchi și am pus parchet în clase, diriginții și învățătorii și doamna director? Că acum așteptăm și noi iarna fără să ne facem griji că plouă și că instalația electrică poate să ia foc în orice clipă? Ăsta era pericolul pentru copii, nu că s-a reparat acoperișul cu muncă voluntară depusă inclusiv de părinți”, a declarat prof. Marian Dincă.

Părinții spun că se pun bețe în roate din cauza intereselor personale ale fostei conduceri ale comunei care nu au făcut niciodată o prioritate din bunăstarea elevilor.

Ne-am săturat! Copiii noștri vrem să învețe într-o școală decentă, să aibă condiții decente, să fie copiii lăsați în pace să învețe. Până acum a fost un dezastru și o mocirlă în școala asta. Cu un acoperiș prin care curgea apa, cu băi care arătau în ultimul hal. De un an și jumătate de când au început să renoveze, să facă școala și clasele să arate cât de cât decent, doamna Jana Fulga și, de fapt, toți foștii de la primărie, fac reclamații și tot felul de mizerii, pentru că nu poți să le numești altfel, și să le pună bețe în roate doamnei directoare și primarului. De ce îi deranjează pe ei ce face acum vicele cel nou, care e primar, că face ceva pentru copii, ei de ce n-au făcut până acum? E normal ca elevii noștri să ajungă pe la școli la Craiova sau în alte părți pentru că nu au unde aici? Dinozaurii ăștia de care nu mai scăpăm să ne lase copiii să învețe liniștiți”, s-a plâns mama unui elev al școlii.

Aceste două doamne au ajuns să lovească în copiii acestei comune. Fac plângere pentru că există acoperiș deasupra școlii, că de ce nu mai plouă pe copii, de ce nu mai trăiesc printre mucegai. După ce au condus aproape 18 ani acest UAT și au lăsat efectiv o paragină în loc de școală, la un an după ce am reușit să facem reparații absolut necesare, adică să înlocuim o tablă pe acoperiș să nu mai plouă, care nu necesită nicio autorizație, că am văruit clasele, dumnealor reclamă, practic, faptul că copiii noștri trăiesc într-un mediu mai curat și mai sănătos. Trebuie să fii cu adevărat bolnav să te îndrepți împotriva unei instituții în care învață copiii unei comunități. Nu e normal ca un fost primar să se îndrepte împotriva comunității cu plângeri după ce zeci de ani nu a făcut nimic. Nu înțeleg ce vor aceste femei, sunt și ele mame, doamna Bora are și ea un copil de 3-4 ani, unde va învăța copilul, într-un grajd, cum a fost până acum? Ce se dorește?”, afirmă viceprimarul cu atribuții de primar, Laurențiu Ifrim.

laurențiu Ifrim, viceprimarul cu atribuții de primar al localității Șimnicu de Sus

Acesta susține că și el a fost reclamat că a pus pe mai multe drumuri neasfaltate piatră spartă. ”Ea, neamurile și cunoștințele au condus primăria atâtea zeci de ani și n-au făcut nimic pentru oameni, doar s-au înfruptat din banul public. Ne-au lăsat în nămoale și acum m-au reclamat și că am pus piatră spartă pe drumuri. Dânsa își mai dorește și să ajungă iar primar”, mai spune edilul.

Contactate de redactorul StiriCraiova, atât Jana Fulga cât și Sevastița Bora nu au vrut să comenteze.

Există un dosar penal în cercetări. Nu avem ce discuta”, ne-a spus Jana Fulga și ne-a închis telefonul. La fel și sora acesteia, consiliera Bora: ”Este deschis un dosar, nu comentez”, s-a scuzat consiliera locală.

ALEGEREA EDITORULUI