Magistrații Curții de Apel Craiova au dispus, ieri, ca agenții de poliție de frontieră de la Calafat, acuzați de luare și dare de mită și abuz în serviciu, să fie eliberați din arestul preventiv. În schimb, instanța a dispus controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Polițiștii, 23 la număr, au contestat măsura arestului preventiv pentru 30 de zile care fusese dispusă de Tribunalul Dolj pe 22 noiembrie a.c.. Judecătorul de la Curte a desființat Încheierea contestată de inculpați.
”Admite contestaţiile formulate de către contestatorii-inculpaţi Lupu Eugen-Cristian, Ţolea Valentin Andrei, Floricel Marius Alin, Crăciunoiu Ștefan-Alin, Pipi Nicolae, Mituleţu Laurenţiu-Mihăiţă, Micu Marius-Florin, Pitaru Gabriel-Dănuţ, Screciu Viorel-Ionel, Lila Marius, Ilievici Gabriel, Lăcusteanu Ștefan-Dan, Cotoi Ovidiu Florinel, Stamina Marian Mugurel, Florescu Ștefan, Catrina Iulian, Șuşanu Bogdan-Florentin, Stere Angel-Cristian, Cîntărelu Ionel, Pîrvan Leonard-Robert, Tobă Eduard Gabriel, Drăghici Gigi Laurențiu şi Boată Florin Ionuţ împotriva încheierii nr. 260 din data de 22 noiembrie 2023 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dolj. Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, (…) dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar (…) pe o durată de 60 zile începând cu 28.11.2023 şi până la data de 26 ianuarie 2024, inclusiv”, se arată în Încheierea din 28 noiembrie a Curții de Apel Craiova.
Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligații. Dacă sunt chemați trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată. Au obligația să informeze de îndată judecătorul de drepturi şi libertăți sau organul judiciar îdacă își schimbă locuința. De asemenea, trebuie să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere sau de câte ori este chemat. Totodată, nu au voie să plece din judeţului Dolj, decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar. Nu în ultimul rând, inculpații nu au voie să comunica, pe nicio cale, în mod direct sau indirect, între ei.
Agenții de poliție sunt acuzați de corupție. Aceștia primeau bani (valută) și alte produse, precum parfumuri sau țigări, de la cei care treceau granița. La rândul lor, dădeau mită din mita primită. Sumele erau modice, însă infracțiunile de luare și dare de mită erau frecvente.