EXCLUSIV. Primăria Craiova pregătește desființarea Corului Filarmonicii ”Oltenia” cu mâna unui consilier local

7790
Filarmonica Oltenia din Craiova / Sursa foto: zigzagprinromania.com

Un nou scandal este pe cale să explodeze la Filarmonica Oltenia. Existența Corului Academic este în pericol de desființare. Un amendament formulat de un ales local PSD la proiectul privind funcționarea instituției de cultură îi aruncă în aer pe artiștii lirici.

Pe 18 decembrie a.c., administrația locală supune la vot proiectele de hotărâre privind aprobarea regulamentelor de organizare şi funcţionare ale instituțiilor, direcțiilor, societăților și regiilor din subordine, pentru punerea în aplicare a Legii austerității fiscale, respectiv nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

La Filarmonica Oltenia, ca și la celelalte subordonate municipalității Craiovene, urmează să fie desființate și reorganizate mai multe servicii ori birouri, angajații urmând să fie redistribuiți și preluați în alte compartimente, numărul de posturi, inclusiv cele vacante, rămânând, însă, neschimbat: 193. Mai multe detalii în proiectul menționat, care poate fi consultat AICI.

Organigrama, Statul de funcții și Regulamentul de organizare și funcționare al Filarmonicii ”Oltenia” a fost aprobat de Consiliul Administrativ al instituției pe 6 decembrie cu unanimitate de voturi.

Ionuț Pîrvulescu:Nu aduce beneficii în spectacolele organizate”

Însă, pe 14 decembrie 2023, consilierul local Ionuț Pîrvulescu, de la PSD, formulează și transmite Consiliului Local (CL) Craiova un amendament la proiectul de hotărâre. Conform documentului care a intrat în posesia redacției Stiri Craiova, alesul propune desființarea „Compartimentului Cor” din organigrama și statul de funcții al Filarmonicii Oltenia Craiova. Totodată, acesta mai solicită și desființarea posturilor vacante de la nivelul întregii instituții.

Amendamentul depus de consilierul PSD, Ionuț Pîrvulescu

Ionuț Pîrvulescu susține că, ”din analiza documentației înaintate de Filarmonica Oltenia Craiova”, rezultă că ”această instituție nu-și propune nicio măsura de eficientizare, sau de natură a reduce cheltuielile, pentru creșterea eficienței folosirii fondurilor publice”.

În consecință, alesul local de la PSD vrea desființarea Coralei Academice, făcând afirmații de-a dreptul halucinante, cum că ”este de notorietate faptul că activitatea acestei structuri este una conexă și complementară, nu de sine stătătoare, care să aducă beneficii în spectacolele organizate, ceea ce nu justifică, din punct de vedere al eficienței, eficacității, economicității, oportunitatea menținerii sale”.

Opera Română, scoasă la înaintare

Ionuț Pîrvulescu mai apreciază că efortul bugetar pentru Cor este ”exagerat nejustificat comparativ cu alte instituții similare din țară”, susținând că ”pentru organizarea unor asemenea spectacole se poate realiza colaborarea cu corul din cadrul Operei Române”, condusă de Antoniu Zamfir. Adică managerul căruia Lia Olguța Vasilescu (LOV) i-a dat pe mână milioane de euro ca să organizeze Festivalul ”Intencity”, dar și, în trecut, când orașul a fost înscris în cursa pentru Capitală Culturală Europeană.

Așa că, acum, administrația LOV, prin vocea pesedistului Pîrvulescu, se plânge că ar avea cheltuieli mult prea mari și inutile pentru a mai susține această structură a Filarmonicii. Cu atât mai mult cu cât, mai nuanțează Ionuț Pîrvulescu, și Opera Craiova are cor.

Prin aceste măsuri se realizează economii la bugetul local și este motivată legal de suprapunerea și similaritatea activițiiii („Compartimentul Cor”) cu aceeași activitate desfașurată în cadrul Operei, instituție de cultură, de asemenea, de subordonare/autoritate locală cu activitate în același domeniu”, mai argumentează alesul local.

Așa că el solicită modificarea art. 2 din Proiectul de hotărâre privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Filarmonicii „Oltenia” Craiova, conform amendamentelor sale.

Din sursele Știri Craiova, amendamentul ar fi primit deja avizele favorabile de la comisiile de specialitate din cadrul CL Craiova. Dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul Local în forma propusă de consilierul Ionuț Pîrvulescu, cele 53 de posturi (între care 6 vacante) din cadrul Corului vor fi desființate, iar 47 de artiști își vor pierde locurile de muncă.

Decizia ar fi una cu bătaie lungă. Ușor, ușor Filarmonica ar urma să fie trasă sub cupola Operei Română Craiova.

Filarmonica Oltenia din Craiova a fost fondată în anul 1904 și reorganizată prin decret regal în anul 1947. În prezent, activitatea artistică se desfășoară pe mai multe compartimente, cuprinzând Orchestra Simfonică, Orchestra de Cameră, Corala Academică și mai multe grupuri camerale, band-uri, symphonic jazz orchestra.

Este singura instituție autonomă de profil de asemenea anvergură din regiunea Olteniei. cu un capital de prestigiu cultural unanim apreciat în țară, cât și în străinătate.

 

 

În replică, liderul Sindicatului Liber al Artiștilor Instrumentiști din cadrul Filarmonicii Oltenia, a trimis, tot pe 14 decembrie, o petiție către Consiliul Local și primarului Craiovei, în care combate afirmațiile și susține menținerea Corului. Redăm documentul mai jos:

ALEGEREA EDITORULUI