Mai multe proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local (CL) Craiova au fost retrase de Executiv, între care cele privind Filarmonica Oltenia (punctele 22 și 23). ”E clar că niște reduceri vor trebui să fie făcute”, a subliniat Olguța Vasilescu. Odată cu retragerea proiectelor, și amendamentul privind desființarea Coralei Filarmonicii a ”picat” implicit.
Proiectul privind comasarea Teatrului pentru copii și tineret ”Colibri” cu Ansamblul Folcloric ”Maria Tănase” și Casa de Cultură ”Traian Demetrescu”, inclusiv desființarea formației de dansatori, a trecut în forma propusă de Executiv.
Artiștii Filarmonicii s-au aflat de la începutul ședinței în fața Stadionului ”Omblemenco”, acolo unde se desfășoară ședința, cu pancarte și banderole ale pe braț.
”În bugetul de anul viitor trebuie să reducem din cheltuieli și fiecare dintre subordonate să decidă la ce renunță. În ceea ce privește celelalte instituții de cultură, ca să salvăm TRADEM și Colibri a trebuit să le comasăm. Conform OUG, trebuie să aibă cel puțin 50 de angajați. Colibri are mai puțini. Nu desființăm aceste instituții, ci le salvăm”, a declarat Olguța Vasilescu. Totuși, trupa de dansatori a Ansamblului va fi desființată, urmând să se caute soluții pentru membri ei, în general compusă din familii, potrivit edilului.
Olguța Vasilescu a spus în plenul Consiliului că se va organiza un grup de lucru cu câte un ales local de la fiecare partid și cu reprezentanți ai Filarmonicii și Primăriei. Aceasta a subliniat că ”Filarmonica a fost singura instituție cu care nu s-a ajuns la niciun fel de compromis” privind reducerea de posturi și cheltuieli, ”în condițiile în care toate celelalte instituții subordonate primăriei au înțeles că trebuie să facă eforturi”.
”Scoatem proiectele privind RAT Craiova, RAADPFL Craiova, deoarece a apărut o nouă OUG și nu am avut timp să revenim. Mai este vorba de Filarmonică, de punctele 22 și 23 și retragem, deocamdată, Organigrama, pentru că vreau să avem o întâlnire cu grupurile politice. De dimineață ne-am întâlnit și cu ei (artiștii Filamonicii n.r.) și am avut câteva comunicări.
În primul rând, dintre toate instituțiile de cultură e singura entitate cu care, practic, nu am reușit să ajungem la niciun fel de compromis, nici măcar să reducă posturile vacante. Așa cum ne-a parvenit de la Filarmonică Organigrama, practic, nu s-a făcut niciun fel de reducere de post, absolut nimic, asta în condițiile în care toate celelalte instituții subordonate primăriei au înțeles că trebuie să facă eforturi ca să se încadreze în limitările pe care le avem prin această OUG.
Le-am explicat că mă gândesc să facem un grup de lucru din care să facă parte consilierii locali de la fiecare partid, câte unul, și să fie reprezentanții de la direcțiile Economic și Resurse Umane, atât de la Filarmonică, cât și de la primărie. E clar că niște reduceri vor trebui să fie făcute. De asemenea, trebuie discuții nu doar pe organigramă, ci și pe reducerea de cheltuieli”.
Întrebată dacă la Opera Română s-au făcut modificări, Olguța Vasilescu a precizat că au fost desființate 4 posturi. ”Ei nu aveau posturi vacante”, a adăugat edilul.
Din cadrul Primăriei Craiova au fost 28 de posturi desființate, între care, a spus, Vasilescu, 8 sunt de șefi: ”Din cele 20 de posturi desființate, 8 erau ocupate, 12 vacante”.
În total, peste 500 de posturi vor fi desființate, potrivit primarului Craiovei: ”500 de posturi, dintre care 55 de conducere, se desființează de la toate subordonatele municipalității”, a punctat primarul.
”Dacă vreți să eficientizați instituțiile, haideți să renunțăm la directori și directorași de la toate societățile și regiile, care au salarii de mii de lei și lucrează și în alte părți”, a intervenit consilierul liberal Marian Vasile.
”Propun să nu scoatem de pe ordinea de zi Organigrama Filarmonicii si atunci când intrăm cu proiectul de buget să intervenim pe ea”, a mai spus penelistul.
Cezar Drăgoescu, de la USR, a propus colegilor PSD și PNL să sprijine cultura discutând cu prim-ministrul și ministrul Culturii, Raluca Turcan, ca să le preia la minister: ”De ce nu vorbiți cu Doamna Turcan să preia Filarmonica și Opera, la Ministerul Culturii?”, s afirmat Drăgoescu. Olguța Vasilescu a apreciat că ”aș fi de acord cu domnul Drăgoescu, pentru că cred că suntem singura municipalitatea care are în subordine toate aceste instituții de cultură”.
Edilul a vorbit și despre existența Festivalului Intencity, apreciind că ”este singurul care a generat venituri de 25% față de anul trcut”, și că ”este tot un act de cultură și care a generat venituri, spre deosebire de celelalte instituții de cultură”.
”Trebuie să fie o reducere de personal de 15%, orice am face, va trebui să avem”, a conchis Olguța Vasilescu. Aceasta a prezentat și o ”situație centralizatoare” privind chletuielile și veniturilor instituțiilor de cultură, subliniind că cheltuielile sunt cu mult peste ceea ce au produs.
*** Sumele sunt cu aproximație!
Maria Tănase: cheltuieli de circa 5,5 mil lei, – 277.863 lei venituri pe un an, în care ar fi avut doar 5 spectacole – 200 mii euro fiecare spectacol.
Colibri: cheltuieli de circa 4 milioane lei.
Filarmonică: cheltuieli de circa 17 milioane.
Opera Română Craiova: 44 milioane lei (subliniind că a avut 25% încasări cu Intencity față de anul trecut, atrăgând circa 6 milioane de lei în plus față de cheltuieli, potrivit Olguței Vasilescu).