Judecătorii au respins propunerea ca avocații să devină magistrați fără concurs

602

Transformarea avocaților în magistrați fără concurs, respinsă de judecători. Asociația Forumul Judecătorilor din România (AFJR) arată că numirea acestora nu se poate face exclusiv pe baza unor criterii de vechime, competență profesională în profesia din care provin și probitate, așa cum a propus Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR).

„Deși situația posturilor vacante este în prezent la un nivel deosebit de critic (peste 1000), singura soluție este declanșarea rapidă a unor noi concursuri de admitere în magistratură, meritocrația fiind o condiție implicită pentru ocuparea posturilor de judecător.

Este esențială implicarea Institutului Național al Magistraturii, astfel încât admiterea în profesia de magistrat să fie realizată prin examinarea riguroasă a candidaților, așa încât să fie evaluate efectiv cunoștințele teoretice ale acestora și urmându-se cursuri de formare profesională pentru cei recrutați”, se arată într-un comunicat al AFJR.

Judecătorii din AFJR mai atrag atenția că admiterea prin interviu și fără un examen real „reprezintă o soluţie păguboasă care creează un dezechilibru major şi care, în realitate, opreşte accederea în magistratură a celor cu adevărat motivaţi, experiența din urmă cu 10 ani dovedind acest fapt și determinând eliminarea acestui mecanism, la presiunea Comisiei Europene și a Consiliului Superior al Magistraturii”.

Singura soluție, mai multe concursuri

În plus, raportul Comisiei Europene din anul 2023 privind statul de drept – Capitolul consacrat situației statului de drept din România a reținut că numărul concursurilor pentru admitere în magistratură nu este suficient în prezent pentru a compensa exodul magistraților și pentru a remedia deficitul pe termen scurt, în special având în vedere cerința privind vechimea care se aplică în cazul instanțelor superioare și al parchetelor.

Pe 18 decembrie, UNBR a venit cu o serie de propuneri, printre care și „adoptarea unor soluții imediate, cum ar fi complinirea lipsurilor prin numirea în calitate de judecători a avocaților pe baza unor criterii de vechime, competență profesională și probitate, stabilite pe bază de colaborare instituțională cu organele de conducere ale profesiei de avocat”, în contextul protestelor din ultima vreme și a sistării activității din sistemul judiciar.

Citește articolul integral în PRESShub.

ALEGEREA EDITORULUI