Patronii HoReCa din Sibiu se plâng că turiștii le pleacă la Craiova și cer primarului să nu crească taxele

1082
Târg Crăciun Craiova 2023-2024 / Foto: Primăria Craiova

Patronii de restaurante din Sibiu spun că în acest an o parte din turiști au ales Craiova în detrimentul Sibiului și au cerut Primăriei să renunțe la majorarea taxelor pentru terase, anunță Turnul Sfatului, potrivit g4media.ro.

Intenția primarului Sibiului, Astrid Fodor, este de a reveni la valoarea de înaintea pandemiei pentru cei care vor să-și extindă terasele pe domeniul public. În prezent, taxa este de 1 leu/mp/zi, iar propunerea este de a reveni la taxa de 2 lei/mp/zi.

Organizația patronală Horeca Sibiu (OPHS) a transmis, potrivit Turnul Sfatului, că afacerie pierd clienți deoarece „Craiova are organizat un târg de Crăciun care face o concurență reală celui din Sibiu, o bună parte din turiști optând pentru Craiova în detrimentul Sibiului”.

Miercuri a fost ultima zi în care sibienii au mai putut transmite administrației publice propunerile, sugestiile sau recomandările cu privire la stabilirea taxei speciale pentru amplasare de terase pe domeniul public sau privat al municipiului Sibiu și a posibilității de extindere a acestora pentru anul 2024.

Migrarea turiștilor, potrivit OPHS, înseamnă venituri mai mici atât pentru organizatorii Târgului de Crăciun, cât și pentru agenții comerciali implicați în domeniul Horeca.

Și craiovenii au fremătat. Puțin

Pe de altă parte, nici la Craiova nu a fost liniște în ședința Consiliului local în care s-a votat stabilirea taxelor și impozitelor locale. Puterea, adică PSD, și opoziția, adică PNL și USR, s-au acuzat reciproc că fură ”banii de pe pieptul mortului”.

Consilierul Teodor Sas, de la PNL, a propus scăderea cotei de impozitare a clădirilor nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice, de la 1,3 la 0,5%. ”Aceste taxe au crescut cu 300% în 2022”, a intervenit alesul.

Colegul său de partid, Marian Vasile, a plusat susținând că primăria s-ar fi putut ”juca” cu taxele: ”Dacă știam administrație, puteam să ne jucăm cu aceste taxe și impozite astfel încât să mai ușurăm povara dusă de craioveni. Erau multe care se puteau face: de la o bonificație mai mare, pe care craiovenii o merită, să scădem impozitele craiovenilor. De asemenea, puteam să ne jucăm cu taxele de parcare, care sunt foarte mari. Însă, cel mai important lucru, puteam să ne jucăm cu cotele adiționale, pentru că pot fi puse pe criterii economice-urbanistice. (…) Acest proiect de HCL este slab, slab, slab”, a opinat alesul.

Iar pesedistul Dan Spînu a încheiat interpelările cu vădită prețuire: ”Eu văd – cu toate aceste bugete slabe făcute de-a lungul anilor – cum Craiova înflorește”.

Cu notițele la purtător, primarul Lia Olguța Vasilescu a spus că ”Taxele și impozitele pe anul viitor nu se majorează, se aplică inflația pentru persoane fizice, conform Codului Fiscal, așa cum se aplică în toate localitățile din România”.

În privința amendamentelor făcute de opoziție, aceasta le-a replicat că în alte orașe cotele de impozitare sunt cu mult mai mare. Pe de altă parte, a justificat Vasilescu, diminuarea lor ar conduce la o scădere totală a bugetului Craiovei cu 46 de milioane de lei.

”Gândiți-vă că anul viitor vom avea o scădere cu 25% a bugetului Craiovei, pentru că se termină ciclul financiar. Am avut absorbție de fonduri europene foarte mari anul acesta, care a însemnat 25% din buget și, desigur, anul viitor fiind între ciclurile financiare vom avea o scădere. Deci nu ne permitem să acceptăm astfel de amendamente care ar duce la o scădere și mai mare a bugetului”, a conchis primărița Craiovei.

”Trebuie să fii politician PSD să crești taxele și să spui că nu crești taxele”, a concluzionat, în final, Iulia Dudu, de la USR.

Toate detaliile, în articolul de mai jos:

Useriștii, Olguța și pesediștii jucară țurca cu banii de pe pieptul mortului

ALEGEREA EDITORULUI