FOTO Școala generală din comuna Giubega, renovată complet de o asociație cu ajutorul autorității locale și al sponsorilor

1040
Scoala generală Giubega, complet renovată / Sursa foto: Asociația BookLand

Scoala Gimnaziala din localitatea doljeană Giubega a fost renovata si dotata de o asociație cu sprijinul autoritatilor locale si a câtorva zeci de companii private. Lor li s-a alăturat, ca ambasador de imagine, un cunoscut vlogger craiovean.

În urma cu un an elevii invatau intr-o cladire insalubra cu pereti plini de igrasie, fisurati si murdari, parchet si usi vechi, calorifere ruginite care nu incalzeau salile de clasa, mobilier uzat si grupuri sanitare degradate.

Grup sanitar înainte de renovare

Astazi, scoala lor este ca noua, moderna si colorata, dar si dotata cu un teren de sport de 1000mp.

Scoala generală Giubega, complet renovată / Sursa foto: Asociația BookLand

Inaugurarea a fost făcută de unul dintre cei mai apreciați vloggeri în rândul tinerilor, craioveanul Andrei Selaru, cunoscut publicului ca Selly. El a acceptat invitatia de a deveni Ambasador BookLand, asociația care a făcut toate demersurile pentru ca proiectul să devină realitate.

Selly a vizitat scoala pentru a face cunostinta cu cei peste 160 de elevi care urmeaza cursurile unitatii de invatamant si pentru a le transmite un mesaj despre importanta educatiei, incurajandu-i sa invete bine si sa exceleze la materiile care ii pasioneaza.

„Parerea mea despre educatie o cunoasteti deja. Cred in continuare ca programa scolara trebuie ancorata in valorile prezentului pentru ca elevii sa aiba competente reale in viata si in campul muncii, dar si ca profesorii trebuie sa castige mai mult pentru ca aceasta meserie sa fie una cat mai dezirabila. Insa, schimbarea ia timp si tine de forurile legislative. Pana la implementarea unui sistem eficient, ii incurajez pe toti copiii sa invete bine si sa isi ocupe timpul liber dezvoltandu-se in directia propriei lor vocatii, facand lucruri care sa conteze pentru ei si pentru societate. Cand am fost in vizita la scoala rurala din Giubega, in judetul in care m-am nascut, m-a surprins foarte placut sa vad noile conditii de invatamant, sa vad ca e dotata si, cel mai important, ca are elevi care isi doresc sa urmeze si un liceu. Da, educatia este si va ramane cea mai importanta investitie in propria persoana, insa, depinde de fiecare dintre noi ce cladim peste cultura generala primita in scoala”, a declarat Selly, vlogger, antreprenor si Ambasador BookLand.

Inaugurarea a avut loc dupa ample lucrari de renovare derulate timp de 10 luni. Valoarea totala a investitiei a fost de 400.000 EURO, sponsorizarile atrase de Asociatia BookLand insumand 330.000 EURO, iar contributia Primariei Giubega fiind de 70.000 EURO.

„Dragi prieteni de la BookLand, ne bucuram ca ati acceptat aceasta provocare de a ne ajuta sa invatam intr-un mediu prietenos si ne dorim sa pastram aceasta colaborare si pe viitor! Profesionalismul de care ati dat dovada si daruirea pentru realizarea acestui proiect atat de complex sunt dovada cea mai evidenta a unei munci asidue. Datorita generozitatii deosebite de care ati dat dovada am putut vedea bucuria si lumina din ochii copiilor nostri. Ati transformat, modernizat si infrumusetat spatiul destinat pregatirii pentru viitor al elevilor din scoala noastra. Azi elevii considera scoala un al doilea camin, unde se simt confortabil. Acum, cu ajutorul Asociatiei BookLand si al Consiliului Local avem o scoala curata, moderna, colorata, plina de viata, in care‚ impreuna CONSTRUIM oameni! Va suntem recunoscatori pentru ajutorul dat elevilor nostri, pentru sustinerea oferita, efortul si, nu in ultimul rand, bunatatea de care ati dat dovada! Fiecare copil are dreptul la o educatie de calitate, iar dumneavoastra ati ajutat elevii nostri sa aiba acest drept”, a transmis si Costi Glavan, directorul Scolii Gimnaziale Giubega.

Transformarea a fost sustinuta de Primaria Giubega, care a achitat 70% din valoarea aferenta manoperei, iar peste 50 de companii private sau asociatii au sustinut Asociatia BookLand in demersul educational. Acestea au contribuit cu sponsorizari in bani, produse si servicii, totul pentru ca elevii sa aiba parte de conditii excelente de invatatura: Leroy Merlin, MaxBet, UniCredit Consumer Financing, Decathlon, SAP, Vopseaua Oskar, Turbomecanica, Rehau, Majorel, Elis Pavaje, Arkema, Titan Machinery, Sipex, Arco Media, Linde Gaz, Profi, Asociatia Bine Pentru Oameni, Holver, Terra Gres, Stift Lux Design, Brico Depot, Uniprest Instal, SolExpert Group, Caparol, Mastaroll, RTH Proconstruct, Porta Doors, Stehos Acero, DXC Technology, OSF Digital, Saint-Gobain, Siniat, Raveli, Arena Systems, Sanotechnik, Bravo Group, Masterplast, Instal Impex, Almalux, Metaltrans, Romprofix, Isomat, Policolor, Termoplast, Promelek XXI, Ferro, EuroTigla, Panasonic, Famous Roses, Pepiniera „Gradina Verde”, Atip Design.

„Sa te plimbi acum prin scoala e o bucurie. Sobe, usi, parchet, corpuri de iluminat, calorifere – toate au fost inlaturate intai de pe etajul 1 al scolii, unde am inceput lucrarile de renovare. Pe schimburi, elevii au invatat timp de peste 10 luni la parter, acompaniati de tevatura aferenta unui santier. Sacrificiul a meritat, insa. Holurile cu gresie eleganta, peretii finisati si vesel zugraviti, parchetul din salile de clasa, fiecare cu personalitate proprie, salile de toaleta refacute – toate acestea sunt completate la exterior de o tencuiala proaspata si la fel de multicolora, dar si de-o curte cu alei pavate. Insa, poate cel mai frumos cadou pentru o scoala condusa de un profesor de sport e chiar terenul de fotbal din curte, construit de la zero. In tot acest timp, nu numai Primaria Giubega s-a implicat, ci si parintii si profesorii care au gatit zilnic pentru echipa de muncitori si elevii care au descarcat materialele de constructii si mobilierul, au plantat flori in curte si, azi, pastreaza curatenia in noua lor scoala”, a spus Mihaela Petrovan, presedinta Asociatiei BookLand.

Prin programul „Renovare scoli in mediul rural” demarat de Asociatia BookLand, 80 de scoli si gradinite din satele Romaniei au fost reabilitate in perioada 2020-2024, in beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociatia a reusit aceasta performanta motivand autoritatile si comunitatile locale sa se implice si mobilizand sute de companii private sa contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Un exemplu de parteneriat public-privat care creeaza un viitor sustenabil pentru copiii din comunele Romaniei, contribuind la schimbarea mentalitatilor si atitudinii privind importanta educatiei in comunitatile rurale!

Ce urmeaza pentru Asociatia BookLand? Cel mai amplu si mai ambitios proiect de pana acum: construirea primului sau Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual, care-si va deschide portile in 2025, in judetul Arges, comuna Vulturesti. Acest centru educational va include toate ciclurile de invatamant preuniversitar: primar, gimnazial, liceal si postliceal (profesional) si va asigura inclusiv profesorii si instructorii care vor preda dupa o programa moderna, pentru a forma muncitori calificati in productie si servicii, racordati la nevoile pietei. In acest centru 100% modern pus gratuit la dispozitia a ~300 de elevi din mediul rural si dotat cu toate spatiile si facilitatile necesare – ateliere de lucru, laboratoare, biblioteca, sala de spectacole, facilitati sportive, amfiteatru in aer liber, spatii de relaxare, mini-ferma de animale, cantina, brutarie, spalatorie, livada, gradina de legume si solar – liceenii vor putea face practica platita in intreprinderile sociale deschise in Campus, precum si in cadrul companiilor partenere, urmand ca, dupa finalizarea studiilor, sa poata accesa oportunitatile de munca asigurate de partenerii economici BookLand. Investitia este estimata la peste 5 milioane de euro, iar experienta dobandita in acest proiect va sta la baza unei retele nationale de centre educationale profesionale in sistem dual, in mediul rural.

Toti cei care impartasesc viziunea Asociatiei BookLand despre sanse egale la educatie de calitate pentru elevii din mediul rural se pot alatura demersului donand 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand.

De 13 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Intalnirile BookLand Evolution, care faciliteaza liceenilor cu rezultate excelente la invatatura dialogul cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale BookLand, care le ofera copiilor un mix de activitati educationale & distractive in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor. „Impreuna CONSTRUIM oameni” inseamna azi sute de companii din mediul privat, autoritati locale, profesori-parinti-elevi care, la indemnul Asociatiei BookLand, si-au dat mana pentru a contribui la renovarea si dotarea scolilor de la sat. Reprezentativ pentru Romania, acest parteneriat public-privat a fost posibil datorita obiectivului comun de a reduce abandonul scolar din mediul rural oferindu-le elevilor sansa la o educatie de calitate in cladiri sigure, moderne si prietenoase care ofera o perspectiva pentru o comunitate durabila. Rezultatul in ultimii 4 ani? 80 de scoli rurale renovate & echipate, 15.000 de copii anual care vin cu drag la scoala, rezultate mai bune la invatatura si premisele unei vieti implinite! In 2025 BookLand va inaugura primul Campus Privat Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural, locul in care educatia se intalneste cu dezvoltarea economica sustenabila, asigurandu-le tinerilor locuri de munca, stabilitate si un nivel de trai mai bun.

Mobilizarea exemplara reusita de Asociatia BookLand a fost recunoscuta printre bunele practici incurajate de Guvernul Romaniei in Raportul National Voluntar al Romaniei, prezentat la Forumul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila (New York, 2023). 

ALEGEREA EDITORULUI