Primăria Craiova a mințit că nu știe cât costă iluminatul festiv de sărbători. Sute de lei pentru un singur element decorativ

3637
Reclame

Obișnuită să vorbească despre cheltuielile pe care Primăria Craiova le are în perioada sărbătorilor de iarnă cu împodobirea festivă a orașului prin reducerea lor la comparații de genul: consumul de curent al milioanelor de beculețe este ”cât şase calorifere electrice“ ori că ornamentele nu costă nimic, că sunt incluse în contractul cu firma de iluminat (vedeți răspunsul de mai jos), Olguța Vasilescu concluzionează și anul acesta că ”investiția a fost minimă comparativ cu câștigul” organizării Târgului de Crăciun.

Olguța Vasilescu (nu) vorbește despre cheltuielile pe care le face pentru înfrumusețarea orașului, minimizând efortul financiar, deși – fie el mare sau mic – e din fonduri publice locale, iar contribuabilii au dreptul să-l cunoască la virgulă și să-și formeze propria opinie, nu să o primească doar pe cea livrată de șefa administrației pe conturile personale de Facebook și TikTok.

Captură foto: Facebook/Lia Olguța Vasilescu

Și Primăria Craiova pe care o conduce îi urmează exemplul, răspunzând în bătaie de joc solicitărilor formulate în temeiul Legii nr. 544 care ar trebui să ofere acces cetățenilor la informațiile de interes public. Iar consumul banului public este de interes.

Cum rezultă din răspunsul formulat pentru redactorul StiriCraiova care a întrebat, între altele, cine s-a ocupat de montarea/demontarea iluminatului public festiv și la ce costuri.

Ce a răspuns municipalitatea? Că aceste costuri ”nu pot fi stabilite în acest moment, având în vedere că lucrările de demontare nu au fost efectuate”. Complet fals!

Tariful pentru iluminatul de sărbători a fost stabilit încă din luna martie

Conform unei Hotărâri de Consiliu Local din data de 30 martie 2023 (nr. 164), adoptată la propunerea primarului, pentru Ajustarea tarifelor unitare specifice serviciului de iluminat public din Municipiul Craiova, prețurile pentru împodobirea festivă a orașului au fost stabilite pentru fiecare dintre următoarele operațiuni: montare, reparații și împodobire brad. Ce lipsește de aici, dar și din documentele atașate la ajustarea anterioară (operată în 2021, tot prin HCL, nr 366/2021) este tariful pentru demontarea instalațiilor. Operația nu este menționată, ceea ce ridică semne de întrebare: nu se ocupă tot firma SC Flash Lighting de demontarea lor? Atunci, cine și la ce prețuri?

Pe de altă parte, măi, dragă primărie, dacă montezi, spre exemplu, 15 elemente de decor, vei avea de demontat tot 15 elemente de decor, la prețul de X lei per bucată, așa cum clar este menționat în borderoul de mai jos pentru celelalte operațiuni. Or, primăria ne spune că nu au fost stabilite costurile fiindcă decorațiunile încă n-au fost date jos. Adică n-au fost numărate la montat și se face calculul la demontat?

Tarife adoptate odată cu HCL 164/2023 Având în vedere diversitatea și numărul mare de instalații, cheltuiala cu împodobirea orașului ar putea ajunge o sumă însemnată

Concluzia este că nimic nu e gratis, iar decorațiunile incluse în contract costă (prin operațiunile taxate, la prețuri însemnate), fiindcă contractul nu e pe ochi frumoși. Sau e?!

***

Întrebările adresate Primăriei Craiova de redactorul Stiri Craiova în baza Legii nr. 544/2001 privin liberul acces la informațiile de interes public (răspunsurile sunt cele din facsimilul din articol):

1. Ce achiziții noi s-au făcut anul acesta pentru iluminatul ornamental și festiv al orașului și care a fost costul lor?
2. Cine s-a ocupat de instalarea iluminatului (montare/demontare) de Crăciun și la ce costuri ?
3. Ce achiziții noi s-au făcut pentru decorațiuni (de exemplu brazi, casuțe sau alte ornamente) și care a fost prețul lor?

 

ALEGEREA EDITORULUI