Update 19.20:
Conform unei informări a Prefecturii Dolj, în urma unor discuții avute cu prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, fermierii doljeni, care protestau de câteva ore în zona punctului de trecere a frontierei Calafat, au hotărât să înceteze protestul. Traficul în zonă a fost imediat deblocat.
“Mâine, reprezentanții protestatarilor sunt așteptați la sediul Instituției Prefectului Dolj pentru reluarea discuțiilor cu prefectul, cu scopul de a găsi împreună soluții pentru nemulțumirile lor.
La protest au participat aproximativ 150 de fermieri, care au blocat cu utilajele agricole, timp de trei ore, traficul în zona podului de la Calafat”, a transmis purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Dolj.
*** Știrea inițială
Traficul se desfăşoară cu dificultate pe mai multe drumuri din judeţul Dolj, respectiv DN56 şi DN55, ca urmare a protestului producătorilor de cereale.
Efective din cadrul Poliţiei Române, Jandarmeriei şi Poliţiei de Frontieră acţionează în teren pentru gestionarea situaţiei, anunță reprezentanții IPJ Dolj.
Poliţiştii desfăşoară activități atât pentru fluidizarea traficului rutier, cât şi pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, în timp ce echipaje ale Jandarmeriei Dolj sunt prezente la fața locului pentru a asigura ordinea publică și protecția tuturor participanților
Timpi crescuți de așteptare la frontierele Calafat și Bechet
Acţiunile de protest s-au resimtit și asupra traficului prin Punctele de Trecere a Frontierei Calafat şi Bechet.
În prezent, se înregistrează timpi crescuţi de aşteptare (60, respectiv 100 de min), atât pe sensul de intrare, cât şi de ieşire din ţară.
Poliția recomandă participanților la trafic utilizarea celorlalte puncte de trecere de la granița cu Bulgaria precum și consultarea aplicaţiei Trafic on-line, disponibilă pe site-ul Poliției de Frontieră.
De ce protestează agricultorii
Fermierii, dar și transportatorii din România, au programat să blocheze mai multe drumuri naționale, intenționând să se deplaseze în coloane extinse cu sute de tractoare și camioane, circulând cu o viteză maximă de 10 kilometri pe oră.
Scopul lor este să atragă atenția asupra problemelor pe care le întâmpină, în special nemulțumiri legate de creșterea costurilor asigurărilor RCA și solicitarea de fonduri europene.