Există lucruri mult mai dureroase decât moartea

425
Sursa foto: g4media.ro / STRINGER / AFP
Reclame

Moartea este preferabilă pierderii libertății. Asta spun românii care luptă în Ucraina. Tocmai de aceea, au lăsat în urmă liniștea de acasă, din România, și s-au înrolat cu credința că este datoria lor să contribuie la oprirea tăvălugului rusesc.

Sunt convinși că lupta lor, chiar dacă se desfășoară într-o altă țară, este pentru România, căci Rusia trebuie ținută cât mai departe de granițele noastre.

Românii care luptă în Ucraina sunt organizați în așa numitul Romanian BattleGroup ”Getica”PRESShub a discutat cu comandantul operațional al acestui grup. Din motive de securitate, nu a dorit să-și dea numele real. Se prezintă doar sub pseudonimul Callsign Getotac.

Din aceleași motive tactice, a preferat să păstreze secret numărul cetățenilor români care luptă în Ucraina. Dar a oferit amănunte despre viața lor de zi cu zi pe frontul anti-rusesc.

PRESShub: Prima întrebare vine firesc: de ce vă riscați viața pentru altă țară? Sunt români care spun că, dacă ar începe un război la ei acasă, ar fugi. Voi de ce v-ați dus spre război, de ce nu ați stat în România, liniștiți?

Callsign Getotac: De fiecare dată când mi se pune întrebarea asta, răspunsul este că românii din Battle Group ”Getica” sunt convinși că Rusia va încerca să atace Moldova și poate chiar și țara noastră.

De asta ne-am afla aici. Totuși, pentru acest interviu, o să răspund altfel.

România este unită de un document sacru, care se numește Constituția României. Primul alineat al acestui document vorbește despre independență și inalienare. România va rămâne un stat liber, independent și inalienabil.

Mai există o operă sacră, pe muzica compozitorului Anton Pann, cu versuri scrise de Andrei Mureșanu, un cântec numit Imnul de Stat al României.

Chiar dacă la evenimente oficiale sunt intonate doar 5 strofe din varianta oficială, imnul are 11 strofe. Acestea vorbesc despre datoria fiecărui român de a răspunde în fața unui tiran sau unui agresor extern, datoria sacră de a-și păstra și de a-și apară limba, datoria sacră de a păstra reputația țării fără pată și teritoriul ei intact, datoria de a-și comemora și de a-și respecta eroii și de a continua lupta lor pentru libertate și neatârnare.

Dar mai presus de toate, imnul ne învață să rămânem uniți. Întrebarea firească este: ce legătură au toate astea cu Ucraina?

O să răspund simplu. Și Ucraina are o Constituție și un imn de stat. Împotriva oricărei idei pe care ar încerca să o impună propaganda, Ucraina nu a vrut acest război. 

Și noi, ca buni vecini și mai presus de toate, ca oameni, trebuie să păstram reputația țării și să arătam oricărui tiran că există o lege și o ordine internațională care nu poate fi schimbată de către nimeni și de către nici o „operațiune militară specială”.

Pentru românii care declară că vor să plece din țară în cazul în care aceasta ar fi atacată, avem un singur mesaj: Uitați-vă în jurul vostru. Apoi uitați-vă în oglindă. Există posibilitatea să pierdeți tot ce vă e drag și exista posibilitatea să vă pierdeți curajul de a vă privi pe voi înșivă.

Asta, în opinia noastră, este mai rău decât moartea de care atât de mult vă temeți.

O faceți pentru bani?

O să răspundem scurt aici. Nu. Fiecare dintre noi putea să aibă un venit substanțial mai mare și o viață lipsită de griji în țară, în Europa sau în orice alt stat dezvoltat. Prima întrebare cred că explică de ce totuși alegem să fim aici.

Continuarea în PRESShub

ALEGEREA EDITORULUI