Sevastian Cercel a contestat Carta UCV și alegerile pentru rector

3528

Senatul Universității din Craiova a fost convocat, astăzi, pentru a lua o decizie privind o solicitare transmisă de Sevastian Cercel, profesor universitar doctor în cadrul instituției, care a candidat la alegerile pentru desemnarea rectorului, desfășurate în decembrie 2023, în urma cărora Cezar Spânu a fost reales în funcție.

Pe 21 decembrie 2023, Cercel a solicitat revocarea a două articole din două hotărâri adoptate de Universitate, respectiv cel referitor la Carta UCV (art. 1 din Hot. nr 13 din 28.11.2023) și cel privind validarea rezultatelor alegerilor pentru funcția de rector (art. 1 din Hot. nr. 14/19.12.2023).

Anterior, pe 4 decembrie 2023, Sevastian Cercel ceruse, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, comunicarea punctului privind Carta UCV din Hotărârea Senatului din 28 noiembrie și actele care au stat la baza ei.

Prin cererea din 21 decembre, acesta a reiterat cererea din 4 decembrie, dar și informații despre adoptarea Hotărârii din 19 decembrie, respectiv a articolului care se referă la validarea alegerilor din 14 decembrie și a actelor care au stat la baza ei.

Prof. univ. dr. Sevastian Cercel și-a argumentat solicitarea privind revocarea celor două articole arătând că mandatul rectorului UCV poate fi înnoit cel mult o dată și că există un singur calendar al alegerilor, iar pe parcursul procesului electoral sunt și rămân aplicabile normele în vigoare ale începerii acestuia. (vezi documentul)

Conform unui document transmis membrilor de președintele Senatului, Leonard Mănescu, Comisia pentru coduri, reglementări și probleme juridice a fost sesizată pentru formularea unui punct de vedere asupra solicitării formulate de Sevastian Cercel. Totodată, o ședință de plen a fost convocată pe 18 ianuarie 2024, ora 12.00, pentru a lua o decizie în acest sens și pentru a i se comunica solicitantului un răspuns în termenul prevăzut de lege.

Cel mai probabil, în funcție de conținutul acestuia, Cercel va contesta în instanță cele două hotărâri care conțin articolele a căror revocare a solicitat-o.

Revenim!

ALEGEREA EDITORULUI