Medicul Alin Demetrian, trimis în judecată pentru ucidere din culpă

1791
Sursa foto: Mediazece.ro
Reclame

Fost manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova șef al Secției de Chirurgie Toracică, medicul Alin Demetrian a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă.

În aprilie 2023 el a fost reținut pentru 24 de ore, apoi plasat sub control judiciar, fiind acuzat că a comis patru infracțiuni în forma culpei medicale. Medicului i s-a interzis să mai desfășoare activitatea de medic chirurg la spitale publice sau private cât timp se afla sub măsura preventivă dispusă.

Anchetatorii au stabilit că Demetrian ar fi prelevat probe biopsice de la patru pacienți în cadrul SCJU Craiova. Ulterior intervențiilor, doi bărbați de 76 și 77 de ani, din Craiova și Plenița, respectiv două femei, de 64 și 66 de ani, ambele din Târgu Jiu, au decedat.

În mod concret (…) s-a stabilit că la data de 13.09.2019, în calitate de medic operator principal, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, ca urmare a nerespectării măsurilor de prevedere pentru exercitarea profesiei de medic, specialitatea chirurgie toracică, Demetrian Alin-Dragoş a efectuat în mod necorespunzător o mediastinoscopie cervicală anterioară tip Carlens asupra pacientului B.D. în timpul căreia a secţionat accidental trunchiul brahiocefalic drept al pacientului, provocându-i o hemoragie externă masivă care a condus, în dimineaţa zilei de 14.09.2019, la moartea violentă a pacientuluiîntre actul medical efectuat de către inculpat şi decesul pacientului existând legătură de cauzalitate directă necondiționată, au arătat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

Totodată, aceștia au anunțat că Demetrian este cercetat în calitate de suspect pentru săvârșirea, în împrejurări asemănătoare, a altor trei infracțiuni de ucidere din culpă, ca urmare a culpei medicale, prev. de art. 192 alin.(2) Codul Penal.

SCJU Craiova i-a suspendat contractul de muncă medicului Demetrian. Acesta a contestat decizia în instanță, însă Tribunalul Dolj i-a respins cererea în toamna anului trecut, cu drept de recurs.

ALEGEREA EDITORULUI