O firmă de exploatare a lemnului din Bistrița Năsăud a blocat Planul de decarbonare al Complexului Energetic Oltenia, în valoare de peste 400 de milioane de euro.
Complexul Energetic Oltenia (CEO) a lansat în toamna anului 2023 o licitație pentru construirea a 4 parcuri fotovoltaice, cu putere instalată totală de peste 450 MW, menită să facă posibil procesul de conversie de la exploatarea cărbunelui la energie verde, curată.
CEO, cel mai mare producător de energie pe cărbune din România, și OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol, gaze și produse derivate din țară, au înființat 4 societăți joint-venture prin care urmează să fie administrate cele 4 parcuri fotovoltaice.
Acestea sunt amplasate la Ișalnița, (putere instalată minimă de 85 MW, cost estimat de 69,57 milioane euro plus TVA), Rovinari Est (110 MW și o stație de transformare 400/110 kV, 103,67 milioane euro plus TVA), Tismana 1 (123 MW, 100,28 milioane euro plus TVA) și Tismana 2 (131,67 MW, 101,12 milioane euro plus TVA).
Banii vin din Fondul pentru modernizare al UE.
Cum a ajuns MIS GRUP să conteste licitația CEO
Firma Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA, deținută în ponderi egale de Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom, a scos la licitație contractele pentru construcția acestor parcuri fotovoltaice, cu o capacitate totală de 450 MW.
Au fost depuse 8 oferte, din care 7 vizează toate cele 4 loturi. În luna decembrie 2023, au fost depuse două contestații identice, care practic pun în așteptare cea mai mare licitație din domeniul energetic.
Procedura a fost contestată de MIS Grup SRL, din Bistrița-Năsăud, și de TSD Global Co. LTD., din Coreea de Sud, anunță profit.ro.
Patronul MIS Grup a refuzat să explice de ce a contestat licitația
PRESShub a încercat să afle de ce a constestat firma românească licitația. L-am contactat pe unul dintre administratorii MIS GRUP, respectiv pe Ioan Farcaș, căruia i-am adresat următoarele întrebări:
Ce contestati de fapt la această licitatie? Cine este cealaltă companie din Coreea de Sud? Sunteți parteneri? La care dintre loturi vreți să mergeți la licitație? Ce experiență similară aveți în domeniul energetic?
Răspunsul primit de la MIS GRUP a fost în sensul de a sugera că atacăm o companie onestă: „Nu cred ca este corect ca o companie să fie luată la întrebări pentru că participă la licitație. Ciudat”, au transmis reprezentanții companiei.
„Suntem o firmă care acceptă provocări și asta face, vrem să mergem mai departe în rest nu am nimic de spus”, a fost declarația MIS Grup.
Cine este MIS GRUP. O firmă de exploatare a lemnului
Compania a fost înființată în 1999, de către Emil Iugan, cu specializarea inițială numai pe exploatarea lemnului.
„La început, M.I.S. Grup a fost un business în industria forestieră, având ca scop valorificarea superioară a resurselor locale de lemn, disponibile în această zonă bogată a Transilvaniei.
Pentru că și activitatea de exploatare forestieră presupunea anumite activități de construcții, în special de drumuri, compania a acceptat provocarea și a format o divizie internă pentru construcții.
Nu a durat mult până când această activitate a prins aripi, a ieșit cu proiecte și în afara companiei și, în cele din urmă, a devenit principala linie de business a M.I.S. Grup.
Continuarea, în PRESShub