CRAIOVA. Stația de incinerare a gunoaielor, funcțională în anii 90, va fi demolată

1035
Fosta Stație de incinerare a gunoaielor (clădirea cea mare) din Craiova
Reclame

Construită în anii 80, stația de incinerare a gunoaielor, o clădire de 600 mp, aflată în administrarea SC Salubritate Craiova, urmează să fie demolată. Imobilul și terenul pe care se află, de circa 5400 mp, aparțin Primăriei Craiova.

Stația a fost scoasă din funcțiune de mai bine de 20 de ani, fiindcă nu mai corespundea normelor și legislației de mediu. În timp construcția s-a depreciat continuu, iar acum este pericol public, după cum susține conducerea societății în concesiunea căreia se află.

În prezent, pe acest amplasament SC Salubritate Craiova, societate subordonată municipalității, desfășoară activităţi de recuperare a materialelor reciclabile sortate.

Stația de incinerare a gunoaielor a fost scoasă din uz în urmă cu mai bine de 20 de ani / Sursa foto: Google Maps

Salubritatea a început în urmă cu o jumătate de an demersurile pentru demolarea imobilului construcție, situat pe Aleea Șimnic 1 din Craiova.

Clădirea este extrem de degradată, nu i se mai poate da nicio întrebuințare. Pericolul de prăbușire este iminent. Ne-am fi dorit să o putem consolida și să o folosim, pentru că am fi avut la ce. Din păcate, singura soluție este demolarea. Vom valorifica fierul, oțelul și ce se mai poate, iar banii vor ajunge în contul primăriei, care este proprietar. După eliberarea terenului ne vom gândi și în ce scop să-l folosim. Deocamdată, nu avem niciun plan”, a precizat, pentru Știri Craiova, directorul SC Salubritate Craiova, Vlad Butari.

Mult beton și plăci de azbociment

Suprafața construită a stației de incinerare vizată pentru demolare este de cca. 609 mp. Construcția este compusă din acoperișuri, pereți, învelitori de azbociment, elemente prefabricate din beton sau beton armat. Clădirea este racordată la rețelele de electricitate, apă și canal. Așa că, mai întâi, va fi deconectată de la curent, iar conductele de apă și canalizare vor fi dezafectate. Demolarea se va face de sus în jos, pe bucăți.

Cum construcția este un mastodont de beton, cu plăci de azbociment, iar azbestul este o substanță deosebit de periculoasă, clasificată ca fiind cancerigenă de categoria 1A (Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, ambalarea și etichetarea produselor chimice), se așteaptă o cantitate însemnată de deșeuri. Salubritatea pare să aibă în față o provocare mare privind transportul și depozitarea lor.

ALEGEREA EDITORULUI