Cum rezolvi problemele cu e-Factura. Ghidul creat de un om de afaceri

369
Reclame

Cum rezolvi problemele cu e-Factura, noul sistemul impus de la 1 ianuarie, prin care relația între două societăți comerciale se realizează exclusiv electronic.

Scopul declarat al Guvernului este să combată evaziunea, prin înregistrarea tuturor facturilor emise între companii într-un registru unic digital deținut de ANAF. Deocamdată, e-Factura nu a reușit decât să încurce firmele mici.

Antreprenorii s-au trezit că trebuie să meargă în persoană la ghișeele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) sau chiar la firmele ce emit semnături electroice, pentru a putea să folosească programul. Procedurile sunt complicate, iar România a ales un sistem e-Factura dificil, mult mai elaborat decât în alte țări. Franța, de exemplu, a mers pe o procedură mai simplă și etapizată.

Prima problemă: semnătura electronică

PRESShub a vorbit cu mai mulți antreprenori, care au povestit experiența lor cu e-Factura, de la 1 ianuarie până acum. Interesant este că unii nu au dorit să-și decline identitatea, de teama unor eventuale „răzbunări” din partea inspectorilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Proprietarul unei microîntreprinderi a explicat că problemele sale au început chiar dinainte să interacționeze propriu zis cu sistemul e-Factura, mai exact de când a încercat să-și facă o semnătură electronică, fără de care nu poți să emiți facturi în format digital.

„Problema este că toată tevatura asta putea fi ocolită dacă în țară se introduceau cărțile de identitate cu cip. Pentru soluția de centralizare a tuturor facturilor, a cărei logică toată lumea de bună credință o înțelege, s-a apelat, în schimb, la firmele care oferă semnături digitale, care nu sunt cele mai serioase din lume. Primul pas, foarte complicat, este să obții o semnătură digitală”, a explicat antreprenorul pentru PRESShub.

Citește și: Viitorul este al mașinilor electrice. În Norvegia parcarea e gratuită și au bandă specială

Unele companii nu răspund nici la telefoanele de contact

Deși toate societățile care oferă semnături digitale spun că procesul este unul facil, ce poate să fie realizat din confortul propriei case, oamenii de afaceri din companii mici, care nu au angajați specializați, se lovesc de mai multe obstacole.

Una dintre acestea este că sistemul de verificare video a companiilor care emit semnătura electronică nu funcționează tot timpul. Unii antreprenori s-au văzut sunt nevoiți să meargă fizic la sediul firmei, pentru a-și confirma identitatea.

„În mod normal, toți se laudă că ai posibilitatea de a face asta de acasă. Spun să intri pe site și să ai o  convorbire video cu unul din reprezentanții lor.

Semnătura ta digitală trebuie să valideze faptul că tu ești cel care face demersurile și în concluzie trebuie cineva să te vadă la față, ca să garanteze că tu ești. Dar acest lucru care nu se întâmplă. Unele dintre aceste companii sunt atât de neserioase, încât nu răspund nici la telefoanele de contact”, a explicat un comerciant.

Nu s-a terminat cu statul la cozi

Un antreprenor care a discutat cu PRESShub a povestit că după o perioadă de două săptămâni în care a încercat să intre în contact cu societatea la care apelase pentru a-i genera semnătura digitală, a fost nevoit să ceară banii înapoi și să găsească o alta.

„N-au răspuns la telefon, am sunat la bancă și ne-am cerut banii înapoi. Ceilalți măcar răspund la telefon. însă nici lor nu le funcționează apelul video de pe site, așa că a trebuit să meargă soția, care este reprezentul legal, la ei la sediu unde erau cozi interminabile”.

O altă problema este instalarea aplicației de la ANAF. Pentru acest pas, firmele care generează semnături digitale nu oferă suport, iar ghidul de la Agenția Națională de Admnistrare Fiscală este greu de înțeles.

„ANAF nu a făcut vreun efort de a publica un ghid ușor de înțeles. La ei, toate informațiile sunt niște documente obscure, scrie în stilul specific,  trebuie facultate dedicată ca să înțelegi cum funcționează. Dar nimeni nu te ajută măcar cu partea tehnică de instalare a aplicației mai ușoară”.

ANAF vrea originalele online. Nu este clar cum

Cum rezolvi problemele cu e-Factura, în condițiile în care problemele nu se termină odată cu instalarea aplicației de semnătură electronică, ci abia încep.

Antreprenorii sunt nevoiți să trimită către ANAF un document semnat atât de ei, cât și de firma care le-a emis semnătura digitală. Deși pe site scrie că documentele pot să fie trimise online, reprezentanții legali ai microîntreprinderilor tot la ghișeu ajung.

„După ce ai trecut și de instalarea efectivă a certificatlui de pe calculator, trebuie să intri pe site-ul ANAF, să descarci un anumit document pe care să-l semnezi, să trimiți și la firma care-ți oferă certificatul să semneze și ea, practic devine un document dublu semnat și apoi pe ăsta îl introduci pe site-ul ANAF.

De pe acest site, nu este clar ce urmează. Ți se spune că trebuie să depui formularul la ghișeu, dar și că poți să-l trimiți online.

Îl trimiți online și după aia primești un e-mail cum că ai trimis doar o imagine a documentului original, deci trebuie să mergi la sediu ANAF ca să depui documentele fizic”.

Citește și: Eoliene în Marea Neagră nu vor fi mai devreme de 2031. Mai are rost să investim în gaz?

Cum rezolvi problemele cu e-Factura. Ghidul făcut de un om de afaceri

Antreprenorul Ionuț Oprea a realizat un ghid prin care să-i ajute pe ceilalți care au nevoie să emită e-facturi.

„O diagramă a pașilor necesari pentru e-Factura, pentru cine nu s-a apucat încă să-și toace nervii cu asta. E o versiune alfa, adresată micilor antreprenori care trimit lunar câteva facturi unui contabil, așa că orice feedback sau sugestie este binevenită”, a scris Ionuț Oprea.

Ghidul lui poate fi consultat aici:

Certificatul digital, „testul maturității”

O altă problemă identificată de antreprenori este că site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nu funcționează corespunzător.

„Site-ul ANAF merge jumate din timp, adică în ultima vreme tot spun că fac mentenanță, dar jumate din zi merge, jumate nu merge”.

Cosmin Pojoranu, care este persoană fizică autorizată, și-a povestit, la rândul său, experiența cu e-Factura.

„Adevăratul test al maturității este să-ți faci acest certificat digital ca să-ți faci cont pe SPV (Spațiul Privat Virtual) al ANAF, ca să fii legal și să emiți facturi, ca să încasezi bani ca să ai din ce trăi”, a scris acesta pe Facebook.

Contează softul pe care îl instalezi

Cosmin Pojoranu a arătat că deși se descurcă destul de bine când vine vorba de tehnologie, procesul de înscriere în sistemul e-Factura i-a dat mai multe bătăi de cap.

Continuarea, în PRESShub.

ALEGEREA EDITORULUI