Formația de dansatori a Ansamblului ”Maria Tănase” are șanse mari să ajungă în subordinea CJ Dolj

748
Formația de dansatori a Ansamblului ”Maria Tănase” / Copyright: FloStudio

Trupa de dansatori a Ansamblului ”Maria Tănase” din Craiova ar putea fi preluată de o instituție subordonată Consiliului Județean (CJ) Dolj. Propunerea a fost făcută, luni, de consilierul județean PNL Mihaela Jianu. Președintele CJ Dolj s-a arătat de acord.

Instituția care i-ar putea prelua pe dansatori este Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj. ”Ar fi păcat să se piardă ce știu, cred că se pot face lucruri minunate împreună cu ei”, spune Amelia Etegan, directorul Centrului.

Cosmin Vasile, președintele administrației Județene, a afirmat că trebuie discutat ce înseamnă cadrul legal și cadrul financiar și a cerut conducerii CJCPCT Dolj să analizeze propunerea.

Nu e nicio problemă că nu e prins acum în bugetul pe anul acesta, ne putem întâlni din nou și rezolvăm”, a mai spus Vasile. Aleșii județeni s-au întâlnit astăzi în ședință extraordinară, ocazie cu care s-a suspus la vot bugetul de venituri și cheltuieli pe 2024.

În trecut, la Centrul Creației Populare au existat dansatori, personal specializat pe partea de muzică. Noi oricum am colaborat cu ei și am făcut multe lucruri împreună, chiar dacă nu i-am avut în schema noastră de personal. Am putea să preluăm nu numai dansatorii, ci și partea de instrumentiști. Ar fi păcat să se piardă ceea ce știu, pentru că pentru o astfel de specializare oamenii se pregătesc o viață întreagă, nu e ușor să renunți la o astfel de disciplină și să te reorientezi profesional, mai ales dacă ești coregraf. Trebuie să analizăm care ar fi efortul bugetar, nu cred că ar fi unul foarte mare. Am putea să-i promovăm și să scoatem în evidență exact specificul zonei noastre. Ei sunt foarte apreciați în țară, e păcat să se piardă dansul nostru tradițional”, a spus Amelia Etegan pentru Știri Craiova.

Ansamblul Maria ”Tănase” va mai funcționa ca entitate de sine stătătoare până la 31 martie 2024. După această dată va fi comasat, alături de Casa de Cultură ”Traian Demetrescu”, cu Teatrul ”Colibri”. Din cele 61 de posturi pe care le avea ”Maria Tănase” vor mai rămâne 23. Formația de dansatori, care are 24 de membri, va dispărea complet.

Citește și:

Trupa de dansatori a Ansamblului ”Maria Tănase”, desființată de Primăria Craiova, joacă la ”Mica Unire”

ALEGEREA EDITORULUI