Ce reprezintă, de fapt, “taxa pe soare”. Explicații pe înțelesul tuturor

588
Sursa foto: asociatiaprosumatorilor.ro

Ce reprezintă, de fapt, “taxa pe soare”. Taxa pe soare este o posibilitate legală, subtil introdusă în Directiva Europeană REDII, emisă în 2018, pentru a impune taxe tuturor cetățenilor și firmelor care și-au instalat sisteme fotovoltaice.

Paradoxal, în toate capitolele anterioare ale Directivei, ”prosumatorul” (consumatorul care produce curent) părea să fie încurajat și protejat împotriva abuzurilor de tot felul. Deodată, însă, apare un articol care oferă autorității statului român posibilitatea de a contoriza și impune o taxă.

Taxa se aplică pe autoconsum, adică exact pe energia produsă de la soare, care este consumată de către deținătorul sistemului pentru nevoile proprii, nu și pe surplusul de energie injectat în rețea.

Taxa a fost impusă pentru o perioadă în Spania și a avut rezultat financiar aproape zero, dar a descurajat pentru o bună perioadă de timp apetitul spaniolilor de a-și monta sisteme fotovoltaice, chiar și după abrogarea ei în 2018.

Acest “măr otrăvit” strecurat printre paragrafele Legii nu credem că a fost întâmplător, iar rezistența autorităților de a o menține cu orice preț are ca scop:

  • Estomparea interesului populației și al firmelor de a investi în sisteme fotovoltaice.
  • Protejarea sistemului existent de producție, furnizare și distribuție a energiei electrice.
  • Încasări lunare la bugetul de stat.

Este poate pentru prima dată în istoria omenirii când un cetățean/firmă poate produce parțial energia necesară gospodăriei/firmei sale cu o tehnologie simplă și fiabilă, disponibilă și în magazinele de bricolaj.

Acest lucru este, de fapt, problematic pentru un stat obișnuit să aibă monopolul și controlul prețurilor pe tot ce înseamnă energie în orice formă.

Avem vești proaste pentru cei care încă mai cred că lucrurile vor rămâne neschimbate în viitor în ceea ce privește energia: Bateriile Solid State si mai ales cele fără metale rare. În câțiva ani, aceste baterii vor fi la fel de disponibile în magazinele de bricolaj, dar și pe automobile, avioane, etc.

Este imposibil ca această tehnologie de obținere și stocare a energiei de la soare să poată fi ignorată și va produce efecte majore în Sistemele Energetice din toată lumea.

“Taxa pe Soare” este doar un tertip politic și fără viziune la nivelul anului 2018. Suntem în 2024, iar tehnologia avansează!

A.P.C.E. estimează că o contorizare inutilă și imorală a prosumatorilor din România va costa (pentru prosumatorii racordați până astăzi și pentru cei din 2024) aproximativ 100.000.000 euro.

Între timp, operatorii de distribuție fac licitații pentru achiziția de contoare inteligente cu citire la distanță.

A.P.C.E. solicită:

  • abrogarea articolului 21 Alin.3 din OUG163 (taxa pe soare)
  • Eliminarea ordinului ANRE care obligă montarea unui contor suplimentar pentru prosumatori.

Informațiile prezentate au fost furnizate de Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE)

Citește și:

Prosumatorii plătesc deja pentru contorizarea „Taxei pe Soare”

ALEGEREA EDITORULUI