Craiovenii au pe lista de opțiuni de candidat la primărie și un independent: avocata Elena Oancea

861
Sursa foto: Facebook/Elena Oancea

Avocata Elena Oancea, profesor de drept penal în cadrul Facultății de Drept din Craiova, și-a anunțat intenția de a candida ca independent pentru conducerea Primăriei Craiova.

În vârstă de 50 de ani, Elena Oancea spune că a luat această decizie pentru că ”mai mult sau mai puțin, trebuie să ne asumăm fiecare povara insuccesului din administrație”, deviza sa fiind ”mai multă Administrație, mai puțină Politică”:

Trebuie să ieșim din autoizolarea pe care ne-am impus-o, determinată fie de dezordinea legislativă, fie că am dat prioritate realizărilor personale, fie de temerea că am putea fi etichetați drept «politicieni» partinici, fie din lehamite etc. Problema administrației este, într-adevăr, o problemă politică, însă politizarea profundă a administrației a avut ca rezultat promovarea incompetenței și nașterea corupției. Simțul datoriei și prezența continuă a disponibilității la sacrificiu stau la baza unei bune administrații”.

Elena Oancea / Facebook

”De peste 30 de ani asistăm la improvizație, instabilitate, incoerență în deciziile administrative. Funcțiile de conducere au fost atribuite, uneori, fie unor persoane onorabile, dar care nu aveau competențele reale în a înțelege și gestiona mecanismul administrativ și modul în care acesta interferează cu politicul, economicul și societatea, fie unor veritabili «translatori» străini de orice profesie și de problemele administrației publice care își completează competențele cu achiziționarea de diplome pompoase, cel mai adesea progenituri ale așa-ziselor elite politice constituite într-o castă/clică parazitară”, își susține av. Elena Oancea intenția privind intrarea în cursa de primar.

Aceasta mai spune că politicienii afirmă în mod repetitiv că este necesar pentru un primar să aibă culoare politică și să aibă majoritate în consiliul local, însă afirmația este greșită.

Dimpotrivă, un primar independent este în măsură să armonizeze interesele cetățenilor, să atenueze excesele grupurilor politice, să acționeze inclusiv ca mediator, în vederea realizării proiectelor necesare pentru dezvoltarea orașului. Potrivit legii, în cuprinsul jurământului pe care primarul și consilierii îl depun la investire, nu se face trimitere la vreo culoare pollitică, ci aleșii trebuie să declare solemn că acționează «pentru binele locuitorilor» . Un bun primar, un bun consilier nu face naveta de la un post TV la altul, nu angajează cohorte de vlăstari de partid pentru publicitate mascată, nu își asumă proiecte irealizabile pentru care nu are pârghii legale ori competențe, nu întreține iluzia confuziei în detrimentul cetățenilor unei localități. Primarul și consilierii locali au o singură prioritate: să se ocupe cu bună credință și competență de problemele localității și de dezvoltarea acesteia”, explică Oancea.

Elena Oancea este soția actorului Constantin Cicort
Principalele coordonate ale proiectului său vor fi:
– eliminarea clientelismului politic; stoparea birocrației prin raționalizarea procedurilor și informatizare; eliminarea conflictelor de reglementare pentru a eficientiza structurile administrative;
– stoparea cheltuielilor deșănțate cu sinecuri, covoare de panseluțe și copăcei neaclimatizați, studii de fezabilitate inutile, sondaje de opinie deghizate în publicitate mascată, contracte supraevaluate etc.
– măsuri care să contracareze poluarea cronica a aerului. Ne trebuie aer curat, să fie plantați copaci adaptați climei noastre, iar tăierile să se facă numai in extremis; decongestionarea traficului, îmbunătățirea infrastructurii pentru circulație;
– condiții decente pentru educație, cultură, sănătate. Nu va exista nicio zi a anului școlar în care să nu fiu prezentă într-o unitate școlară. Ne trebuie creșe, cămine pentru bătrâni, adăposturi pentru victimele violențelor;
– banii publici să fie destinați cu prioritate pentru ridicarea standardului vieții cât mai multor cetățeni, iar nu ”punctual” pe baza unor interese oculte;
Alegerea locului în care vrei să trăiești este evident o decizie de maturitate. Statistic, din Craiova în ultimii 5 ani au plecat definitiv, fără gând de revenire aproximativ 10 persoane pe zi. Sunt adulți tineri sau foarte tineri care aleg alt loc pentru viitorul lor și mai sunt alții care pleacă cu gândul revenirii dar e puțin probabil că se vor întoarce. Calitatea vieții e fără îndoială avută în vedere de fiecare în alegerea pe care o face. La acest criteriu, Craiova nu a intrat în prima sută de orașe ale Uniunii Europene, potrivit studiilor publice”, mai arată Elena Oancea.

ALEGEREA EDITORULUI