UPDATE / Un excavator a intrat între cele mai vechi ziduri din Craiova, ale Hanului Hurezi, monument istoric!

11947
Fotografie surpsinsă astăzi, 30 martie, la ruinele hanului Hurezi

Un excavator a fost observat la lucru, sâmbătă, 31 martie, la monumentul istoric Hanului Hurezi din Craiova, din cea mai veche zonă a orașului. Potrivit arhitectului Bogdan Tiparu, președintele Ordinului Arhitecților Filiala Oltenia, toată zona este protejată, iar ruinele Hanului Hurezi sunt monument. Orice intervenție trebuie avizată de Ministerul Culturii.

***

UPDATE: Reprezentanții Primăriei Craiova au confirmat pentru Știri Craiova că pentru terenul respectiv nu există înregistrată nicio solicitare pentru niciun fel de autorizație de demolare sau construire!

Lucrările au fost sistate de Direcția pentru Cultură Dolj.

***

Pentru terenul unde se găsesc vechile rămășițe există un certificat de urbanism pentru ridicarea unui restaurant S+P+1Etaj. Însă amplasamentul este chiar în incinta sit-ului arheologic.

Cine și ce vor ei să facă acolo e mai puțin important, ce e foarte trist e că demolează cele mai vechi ziduri din Craiova, care sunt și cu descărcare arheologică și monument istoric. Nu știu care este scopul, în mod normal ele se restaurează, se refac hanurile. La noi le dau jos fără să le pese”, a declarat arh. Tiparu, contactat de Știri Craiova.

Acesta spune că toate planurile urbanistice zonale de pe axul respectiv, Strada Hurezului și ruinele Hanului Hurezi, arătau că trebuiau pietonalizată zona și acolo trebuia să fie, de fapt, un sit în aer liber.

Un prim proiect acolo fusese să refacă ruinele din centrul istoric, cu valoare istorică. Asta a fost în planuri… Numai că nu s-a făcut niciodată”, mai spune arhitectul.

Restaurant și terasă în mijlocul monumentului?!

Terenul pe care se află ruinele este lipit de Templul Coral (Sinagoga) din Craiova, de pe Strada Hurezului, nr. 5a, și este proprietatea privată a Comunității evreilor din Craiova.

În august 2023, prin reprezentantul lor, Corneliu Sabetay, firma SC PROMEDIA SRL, reprezentată de Gabi Ghincea, a scos un Certificat de Urbanism pentru ridicarea unei construcții S+P+1, cu destinația de restaurant și terasă acoperită. De remarcat că numărul Cărții Funciare cu care poate fi identificat imobilul este menționat greșit în document, în loc de 214676 este înscris 241676.

În 2021, în aceeași formulă, s-a obținut o autorizație de construire pentru amenajarea unei parcări și amplasarea unei bariere pe Str. Hurezului nr. 2a, adică peste drum de unde se excavează astăzi (foto de mai jos).

Suprafața de teren face parte din incinta monumentului istoric Ruinele Hanului Hurezi (poz.203 şi este în zona de protecție a Hanului Puțureanu poz. 257, aflat în zona de protecție monumente istorice poz. 100 cod LMI DJ-II-a-A-08068, aprobată cu Ordin al Ministerului Culturii şi Cultelor 2828/2015).

Pentru terenul cu pricina, situat pe Strada Horezului, nr. 5A, redacția Știri Craiova nu a reușit să identifice și o autorizație de demolare/desființare/construire. Subliniem faptul că asta nu înseamnă că documentul nu poate exista.

***

UPDATE: Primăria Craiova a confirmat pentru Știri Craiova că nu există niciun fel de autorizație de demolare/desființare sau construire și nici vreo solicitare în acest sens pentru terenul pe care se află ruinele Hanului. 

 

Conducerea Poliței Locale Craiova nu a putut fi contactată pentru a veni cu lămuriri privind legalitatea activității care are loc, azi, la monumentul istoric.

Hanul Hurezi a fost ridicat de voievodul martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714) în Cetatea Băniei şi aşezat sub administrarea mănăstirii cu acelaşi nume. mai multe despre el puteți afla de aici: Ruinele Hanului Hurezi din Craiova.

Revenim!

ALEGEREA EDITORULUI