Soția unui magnat ucrainean construiește, în Dolj, un parc fotovoltaic de 2 milioane de euro

900
Lada Firtash, femeia care face la Secu un parc fotovoltaic de 12 hectare / Sursa foto: cont Facebook

Soția unui magnat ucrainean construiește, în Dolj, un parc fotovoltaic de 2 milioane de euro.

O investiție estimată la peste 2 milioane de euro urmează să fie realizată în comuna doljeană Secu. Este vorba despre un parc fotovoltaic – unitatea de producție a energiei regenerabile cu putere instalată de 3 MW -, care se va întinde pe o suprafață de teren arabil de 12 hectare, conform profit.ro.

Interesant este că afacerea aparține unei femei de naționalitate rusă și cu cetățenie cipriotă, Lada Firtash, soția unui magnat ucrainean, Dmytro Firtash, suspectat de corupție și delapidare, pe care Statele Unite încearcă de 10 ani să-l extrădeze din Austria.

Lada și Dmytro Firtash / Sursa foto: https://i0.1616.ro

Conform profit.ro, bărbatul este fost jucător major în sectorul importurilor de gaze naturale din Rusia ale Ucrainei și prezentat ca apropiat al fostului președinte pro-rus Viktor Ianukovici.

Firma dezvoltatoare a parcului fotovoltaic a fost înființată în urmă cu aproape 2 ani și a fost deținută până de curând de doi români, persoane fizice. Recent, societatea a fost preluată integral de Lada Firtash.

Administrator al firmei ce dezvoltă parcul a devenit, cu aceeași ocazie, o societate comercială locală, înființată anul trecut, controlată de doi ucraineni cu cetățenie română, conform termene.ro.

Citește articolul integral: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/foto-parc-fotovoltaic-dezvoltat-in-romania-de-sotia-unui-magnat-ucrainean-pe-care-sua-vrea-de-10-ani-sa-l-extradeze-din-austria-21542402

Proiecte noi de producție de energie regenerabilă, în special parcuri fotovoltaice, cu putere instalată însumată de aproape 1.600 MW, au primit aviz tehnic de racordare (ATR) de la Transelectrica luna trecută, mai arată date analizate de Profit.ro.

Conform sursei citate, cel mai mare din țară, constând într-o centrală solară de circa 386 MW, este amplasat în comuna Sopot, din județul Dolj. Dezvoltatorul este controlat, direct și indirect, de 8 persoane fizice, 7 români și un italian. Cei mai mari acționari sunt Ionuț Liviu Anghel (43%), Maria Tomescu (19,50%) și Nicolae Rusu (10%).

O altă investiție de mare putere se regăsește tot în Dolj. Este vorba de un parc fotovoltaic de circa 61 MW, dezvoltat la Coțofenii din Dos, de către un vehicul investițional local, controlat de o firmă elvețiană condusă de românul Tudor Săftoiu (64%), care s-a asociat cu o societate de construcții deținută de timișorenii Cristea Opria, cunoscut și ca impresar de jucători de fotbal, și Laura Vanca.

Despre asta aflați mai multe de aici: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/aproape-1-600-mw-noi-de-regenerabile-mari-sunt-pregatite-de-giganti-precum-engie-sau-edp-dar-si-de-persoane-fizice-inclusiv-un-impresar-de-fotbalisti-21545121

ALEGEREA EDITORULUI