Plictiseală și rutină la ședința CJ Dolj. Totul până la DECLARAȚIILE de AVERE! Șovăilă: ”Nu e deloc o procedură ușoară”

463
Reclame

Priviți fotografia de mai sus. Nu e deloc una obișnuită. Aproape toate capetele consilierilor doljeni sunt îndreptate către prezidiu. Iar ăsta e un lucru destul de rar întâlnit, fiindcă, în era virtuală se găsește oricând ceva mai bun de făcut decât să fii atent la niște ”formalități”. Fie ele și proiecte pe care Consiliul, cu voturile aleșilor, urmează să le adopte ori ba. Ședința ordinară de azi nu a suscitat interesul aleșilor județeni (nici măcar al celor din opoziție, fiindcă pentru restul, în genere, tăcerea e… brățară de aur). Cele 25 de proiecte de pe ordinea de zi, plus alte 2 peste ordinea de zi, au trecut rapid, fără alte intervenții. Parcă pentru a mai sparge tăcerea și a mai rupe rutina, președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a oferit, pe alocuri, detalii pe marginea câte unui proiect. Ce-i drept, discuții au loc și înainte, în comisiile de specialitate, dar, de regulă, apar și altele noi în timpul dezbaterilor din plenul reunit. Azi, nu a fost cazul.

Revenind la interesul consilierilor noștri, ei bine, acesta a apărut la finalul ședinței, când secretarul instituției, Cristian Șovăilă, a vorbit despre declarațiile de avere și interese. Toată lumea a lăsat jos telefoanele mobile și și-a ciulit urechile. Aleșii au fost înștiințați că, până la 15 iunie, data limită, trebuie depuse în format electronic. Asta pentru că, începând cu 1 ianuarie 2022, declarațiile de avere și de interese (DA/DI) se completează și se transmit Agenției Naționale de Integritate (ANI) exclusiv printr-un sistem electronic (e-DAI). ANI nu le mai primește în format hârtie, iar documentele depuse astfel sunt fie restituite destinatarilor, considerându-se a fi nedepuse în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Șovăilă nu i-a menajat pe aleșii locali, ci le-a spus, cu toată sinceritatea, că procedura nu este deloc una ușoară. Însă, aleșii au fost asigurați că nu vor trece singuri prin asta, ci vor primi sprijin tehnic în parcurgerea etapelor de încărcare a documentelor de la un specialist din cadrul CJ Dolj.

Declarațiile de avere sunt, pentru mulți, un subiect atât de sensibil, încât e de mirare că nu s-a găsit (deocamdată) niciun parlamentar care să aibă vreo inițiativă năstruișnică de a le ”securiza” cu vreo chichiță de genul GDPR.

Până una, alta, se pare că, pe bună dreptate, noul sistem de completare și înregistrare a declarațiilor de avere și interese chiar este una greoaie și le dă bătaie de cap tuturor celor care trebuie să le completeze .

ALEGEREA EDITORULUI