În Craiova creșterea animalelor domestice, folosite pentru consum, este interzisă oficial, de astăzi. Cei mai mulți dintre consilieri au votat hotărârea care prevede modificarea Regulamentului local de gospodărire a orașului, în sensul extinderii prevederilor referitoare la creșterea lor pe toată întinderea urbei. Până acum, legislația locală se referea doar la zonele A și B ale Craiovei. Asta înseamnă că nici măcar în zonele care au fost preluate de curând, de la Podari sau Șimnic, nu mai pot fi crescute păsări sau animale, deși, practic, sunt zone (ca) de țară. Evident, nici la Făcăi, Popoveni, Catargiu, Cernele, Șimnicu de Jos, ori pe terenuri cum sunt, spre exemplu, cele de peste calea ferată, în zona Triajului din Craiovița Nouă. Cei mai fervenți împotriva noii decizii au fost aleșii de la USR, în frunte cu Cezar Drăgoescu. Edilul-șef, Olguța Vasilescu, a lipsit de la întâlnirea de azi. La dezbateri, întrebări și interpelări a intervenit viceprimarul Rela Filip.
Adriana Ungureanu: ”Să ne ocupăm mai întâi de asfaltări”
Dezbaterea pe marginea proiectului a fost una aprinsă. Consilierii de la USR au încercat inițial să înduplece Executivul să elimine prevederea pentru Zona D a orașului, considerată marginală. Cum nu a reușit, a venit cu un alt amendament, acela ca măcar pentru zona menționată intrarea în vigoare să fie amânată până la 1 ianuarie 2023. Consilierul PNL Adriana Ungureanu a opinat, de asemenea, că măsura este prea drastică și că, în plus, oamenii nici măcar nu vor fi știind de acest nou regulament când se vor trezi cu amenzi.
”Sunt oameni care cresc animale de mult timp, mulți nici nu știau și nici nu o să afle despre acest Regulament. Și cum se va face diferența între găinile de expoziție și celelalte, că mizerie și zgomot fac la fel?! Cred că va ieși un mare scandal. Eu zic ca, în primul rând, să ne ocupăm de asfaltări, de canalizare, că sunt destui craioveni care trăiesc tot ca la țară, fără gaze, apă, canal, asfalt”, a spus Ungureanu.
Îi cânta cocoșul. Așa că ecologistul Mateescu a tăiat în carne vie
Octavian Mateescu, de la Partidul Ecologist, a fost, în schimb, foarte ferm în privința noii decizii. Acesta a susținut că a solicitat de mai multă vreme aplicarea măsurii interzicerii creșterii animalelor și păsărilor în tot orașul, cu atât mai mult cu cât mulți cetățeni i s-ar fi plâns de miros și zgomot de la vecini care au viețuitoare în ogrăzi. ”Cineva mi s-a plâns că pe Strada Gârlești cineva creștea capre, iar mirosul era de nesuportat. Un alt cetățean, de pe Str. Toamnei, îmi spunea că vine din tură și la 4 dimineața îi cânta cocoșul vecinului”, a spus apăsat ecologistul Mateescu.
Social-democratul Cezar Spînu s-a arătat susținător al proiectului, însă a fost puțin mai îngăduitor cu cetățenii care își cresc animalele pe raza orașului. ”Nu putem exclude, totuși, că e dificil ca, de la o zi la alta, oamenii aceștia trebuie să renunțe la animale, să le ducă undeva. Poate ar trebui să avem o perioadă de tranziție de 6 luni, să nu-i prejudiciem. Să vadă ce fac cu ele”, a fost de părere Spînu.
Rela Filip: ”Animalele se cresc la țară, nu la oraș. Craiova e oraș european”
Viceprimarul Rela Filip i-a mustrat, pentru început, pe useriști, ironizându-i că au ajuns să fie interesați, mai nou,, de oi și capre, după ce au făcut atâta tam-tam cu băncuțele inteligente și alte proiecte ”smart: ”Până acum, toate discuțiile USR au fost despre digitalizare și acum vreți să creștem vaci, porci și capre la Craiova? (…) Pe Telefonul Cetățeanului vin foarte multe sesizări legate de nemulțumiri provocate de acei cetățeni care au animale și păsări. Știm că e o măsură nepopulară, dar animalele se cresc la țară, nu la oraș. Iar Craiova este un oraș din Europa”, a conchis viceprimărița Filip.
Încă o misiune pentru PLM Craiova
Edilul a dat asigurări că nu se vor aplica amenzi imediat, ci, pentru început, se vor trimite notificări din Partea Poliției Locale a Municipiului (PLM) Craiova. Abia apoi, craiovenii prinși cu animale vii, de consum, vor fi amendați conform noilor prevederi ale Regulamentului referitor la stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţii.
Proiectul a fost adoptat în plenul CL Craiova cu votul a 19 dintre consilierii locali