CSAT-ul a ajuns un bordel

636
Reclame

În fiecare zi, Iohannis este tot mai departe de România. Astăzi, referindu-se la legile securităţii, a spus așa: „Cineva, şi ştim bine cine, a considerat că e bine să le dea pe surse”. Apoi, a continuat: „E o eroare majoră pentru că oamenii sunt îngrijoraţi, doar că avem un prim draft. Aceste legi vor intra în dezbaterea Guvernului, a CSAT, a Parlamentului şi, sigur, dacă anumite prevederi nu sunt bune, vor fi corectate”.

Înainte de orice altceva, trebuie remarcată amenințarea inclusă în această frază. Îmi aduce aminte de o întâmplare din liceu, când, urmare a unui elan fotbalistic, unul dintre băieți a spart un geam de la clădirea atelierului în care făceam practica. Eram de două ori vinovați. Nu doar pentru că participasem la spargerea geamului, ci și pentru că, în loc să tragem la șaibă, jucam fotbal în curtea școlii.

În ziua sinistrului, având în urechi sunetul inconfundabil al geamului care plesnește, am fugit cu toții, care-încotro. Dar, a doua zi, vinovați și nevinovați, am fost scoși în fața atelierului și, după ce ni s-au arătat țăndările, am fost încunoștințați că vom fi cu toții pedepsiți cu o tunsoare la zero, indiferent dacă am participat sau nu la comiterea abominabilei fapte. Înainte de a rupe rândurile, ni s-a atras atenția că mai avem o șansă: să-l dăm în gât pe autorul șutului imperfect, ca să-i scadă nota doar lui. Iar ca argument, ni s-a spus exact așa, la fel ca Iohannis: „Noi știm prea bine cine a spart geamul! Dar vrem să aflăm de la voi”.

Nu știau nimic. Și nici nu a suflat nimeni vreo vorbă. Dimpotrivă, ne-am dus cu toții la aceeași frizerie din Brazdă, unde am primit o tunsoare standard, la trei lei de cap-tuns. Revenind la cele spuse de Iohannis, pe lângă exprimarea vădit securistică, președintele ne sugerează că „oamenii ar fi îngrijorați”… Haida-de! Oamenii or fi îngrijorați, dar nu pentru că legile au ajuns să fie cunoscute de opinia publică, ci tocmai pentru că au aflat de conținutul lor. Iar dacă-i vorba despre îngrijorări, mai afectați par să fie Iohannis și ai lui, evident, pentru că planul lor mizerabil a ajuns să fie cunoscut.

Cât despre asigurările conform cărora legile urmau să fie discutate în Guvern, CSAT și Parlament, să fim serioși. Iohannis a ajuns să mintă mai rău decât Rareș Bogdan! Nu ne trebuie doctorate, ca să observăm că Guvernul este o adunătură de incompetenți, că CSAT-ul a ajuns un fel de bordel în care nimeni nu are voie să contrazică matroana, iar Parlamentul s-a transformat într-o formă fără conținut, în care majoritatea adoptă legi după cum vine comanda de la șefu’, iar minoritatea este tolerată cât să asigure un miros de credibilitate.

ALEGEREA EDITORULUI