Adrian Năstase, fost premier al României în urmă cu două decenii, condamnat pentru fapte de corupție, motiv pentru care, anul trecut, i-a fost retras titlul de Cetățean de Onoare al Craiovei, la decizia Consiliului Local, a fost medaliat cu aur în cadrul Festivalului Mondial de Poezie ”Mihai Eminescu”, organizat în orașul nostru, și din banii craiovenilor și doljenilor, în perioada 19-22 iunie 2022. N-a ridicat personal premiul, fiindcă, a fost scuzat, ”e foarte activ” – organiza două lansări de carte în altă parte, medalia fiind preluată de Ristea Priboi. Priboi, fost ofițer de Securitate și SIE, fost parlamentar și politician PSD, apropiat al lui Năstase, anchetat de-a lungul vremii de DNA pentru mai multe fapte de corupție (Detalii – AICI). În 2015, un grup de oameni, între care și fostul consilier local de dreapta, Dan Cherciu, a protestat împotriva prezenței fostului premier la Craiova, unde urma să participe la o lansare de carte și o conferință.
Securitatea și rusofilia
Organizatorul evenimentului a fost Academia Internațională ”Mihai Eminescu”, al cărui președinte este un alt securist. Ion Deaconescu. Deaconescu ar fi finul lui Ristea Priboi (AICI puteți afla mai multe). Colac peste pupăză, de-a lungul timpului, conducerea Academiei a fost acuzată și că susține Rusia și rusofilia. Academia a înlesnit, în mai multe rânduri, evenimente ale căror teme a fost Rusia, sub mai multe forme.
De acest aspect s-au legat și consilierii useriști, anul acesta, când executivul craiovean a pus pe masa aleșilor un proiect de hotărâre prin care să finanțeze ediția Festivalului Mondial din acest an. Suma nu a fost una mare – 20.000 de lei. Însă, nu asupra acestui aspect a avut reproșuri liderul USR Dolj, Cezar Drăgoescu, ci asupra asocierii Craiovei cu Asociația Internațională Mihai Eminescu, condusă de un simpatizant al Rusiei, în contextul invaziei Ucrainei.
Olguța Vasilescu a susținut organizarea Festivalului
Primarul Olguța Vasilescu a fost de altă părere, susținând că aici e vorba de poezie și cultură mondiale. Organizatorii îi transmiseseră și ei rugăminți să le primească omagiile, pe Facebook: “O rugăm pe Doamna Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, o iubitoare de poezie, de emoție și frumos, cea care a susținut întotdeauna acest festival, să primească omagiile noastre, semn că poezia trebuie să triumfe și să fie în permanență în inimile și-n sufletele noastre, ale tuturor”. În fine.
”Unii oameni politici sunt indiferenți la manisfestările ce înnobilează spiritul și conștiința”
Apoi au făcut petiție împotriva împotrivirii consilierului userist: “Știm, din nefericire, că unii oameni politici sunt indiferenți la manifestările ce înnobilează spiritul și conștiința, de aceea trebuie să ne unim pentru a întemeia un nou umanism, o altfel de concepție despre viață, clădită prin dragoste, înțelegere, demnitate și adevăr. Refuzăm să credem că, respectivul consilier și ceilalți colegi, dintr-o grupare politică controversată, batjocoresc dragostea de cultură, omagierea marilor spirite și, în fond, a propriei identități naționale. În consecință, protestăm vehement vis à vis de poziția acestui fals om politic, Cezar Drăgoescu, cel care se împotrivește prezenței acestui festival în viața noastră”, au protestat cei din Academia Internațională ”Mihai Eminescu” față de Cezar Drăgoescu.
Medicul Mircea Beuran, reținut pentru luare de mită, premiat și el
Revenind la premierile care au avut loc, ieri, la Muzeul de Artă din Craiova, conform cvlpress.ro, președintele Ion Deaconescu a apreciat că “este o onoare pentru noi, să avem invitaţi de pe patru continente, care ştiu ce înseamnă poezia şi, mai ales, Mihai Eminescu”: ”Aceste premii reprezintă doar o părticică din sufletul nostru şi vrem să demonstrăm, încă o dată, că România are valori”.
Ei bine, o altă valoare premiată la Craiova a fost academicianul Mircea Beuran. Despre el găsiți mai multe detalii într-un articol din Europa Liberă (citiți AICI). Noi doar menționăm că a fost apropiat al Partidului Comunist Român, că a fost ministrul Sănătății în cabinetul lui Adrian Năstase. De dată mai recentă, în 2020, a fost reținut de DNA pentru că ”a acceptat și primit de la o persoană, medic într-o unitate spitalicească din București, martor în cauză, 10.000 euro, ca să propună în cadrul universității de medicină scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar în specialitatea chirurgie generală (…)”. La data faptelor era președinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, șef al Disciplinei Chirurgie Generală, conducător de Doctorat și profesor universitar chirurgie generală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.
ÎPS Teodosie, ”fanul” lui Putin, premiat la Craiova
Și Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost premiat. Însă, și în cazul lui, premiul a fost ridicat de un delegat – ÎPS Irineu (foto cover/Facebook). Înaltreasfinția Sa Teodosie a făcut subiectul mai multor articole de presă după ce a făcut afirmații controversate despre Putin: „Şi de ce să n-o spun, domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi e văzut atât de negru, nu e negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun, fără frică şi fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim„, declara Arhiepiscopul Tomisului, la o emisiune la Radio Dobrogea, citat de observatornews.ro.
Academia Internațională ”Mihai Eminescu” i-a avut drept parteneri instituționali în organizarea Festivalului pe Primăria Craiova, Consiliul Local Craiova, Consiliul Județean Dolj, Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman”, Universitatea din Craiova, Filarmonica Oltenia Craiova și Muzeul de Artă.
Cine se aseamană, se adună sau spune-mi cu cine te întovărășești ca să-ți spun cine ești,
oare de acolo de sus Eminescu ce zice ?