Poliția Locală a început să aplice amenzile pentru blocurile nevopsite din Craiova

836
Reclame

Asociațiile de proprietari din Craiova, care nu s-au conformat Hotărârii CL Craiova privind întreținerea fațadelor blocurilor, au început să primească amenzi. În prealabil, angajații Poliției Locale Craiova au transmis notificări, apoi avertismente scrise și anunțau că, după 60 de zile vor urma și sancțiunile financiare. Ceea ce a și început să se întâmple. În orice caz, în mare parte, craiovenii s-au arătat nemulțumiți de presiunea pusă de Primăria Craiova pentru înfrumusețarea aspectului exterior al blocurilor. Oamenii s-au plâns că după pandemie și creșterile exorbitante ale tuturor prețurilor, suma pe care trebuie să o plătească pentru vopsirea clădirilor în care locuiesc este un efort prea mare pentru ei.

Proces-verbale de constatare a contravenției primit de o asociație de proprietari din Craiova

Cine nu s-a conformat e amendat

În prezent, Poliția Locală este în plină activitate de aplicare a sancțiunilor pentru asociațiile care nu au făcut demersuri să respecte Regulamentul local care prevede măsuri pentru gospodărirea orașului. Este vorba despre HCL nr. 107/2021, care, la art. 4., alin (1), precizează că ”este contravenţie (…) neefectuarea de lucrări de întreținere, curățenie și reparare a clădirilor, a fațadelor locuințelor aflate în proprietatea sau în folosința persoanelor fizice și/sau juridice și a altor construcții amplasate la frontul străzii, prin lucrări de tencuire și zugrăvire periodică a acestora, prin efectuarea de lucrări de reparații, curățare, a anexelor acestora, curților, incintelor, împrejmuirilor, precum și a oricăror altor spații utilizate de acestea și instalații aferente acestora, precum și întreținerea și curățarea terenurilor aflate în proprietatea sau în folosința persoanelor fizice și/sau juridice”.

1000 de lei pentru fiecare bloc urât

Conform precizărilor reprezentanților PLMC, sancțiunea se dă pentru fiecare bloc în parte, iar în cazul în care imobilul are mai multe scări, amenda se aplică pe fiecare. Procesele verbale se încheie pe numele Asociației de proprietari la care blocurile nevopsite sunt arondate. Până acum, asociațiile au fost amendate cu minimul prevăzut de HCL nr 107/2021, respectiv 1000 de lei. Acestea vor calcula cât va trebui să achite fiecare proprietar de apartament dintr-un bloc pentru care s-a aplicat amendă.

Reamintim că Poliția Locală Craiova a început să trimită încă din vara anului 2021 notificări prin care au fost aduse la cunoștința asociațiilor de proprietari prevederile Legii nr. 273/2020 privind întreținerea fațadelor blocurilor, lege în baza căreia a fost emisă și Hotărarea mai sus menționată a Consiliului Local al Municipiului Craiova. Instituția a făcut același lucru și la începutul acestui an. Ulterior au început să transmită avertismente.

Au fost și cazuri în care s-au dat avertismente pentru blocuri la care deja se făcuseră demersuri pentru reparații de întreținere, însă acestea au fost scoase de pe lista ”neagră” după ce asociația a lămurit problema cu Poliția Locală.

Termen de 2 luni pentru conformare, după un an de notificări și avertismente

Astfel, în perioada 01.01.2022-26.04.2022, polițiștii locali au sancționat contravențional cu avertisment 135 asociații de proprietari, pentru faptele prevazute de art. 4, alin. 1, lit. a) din HCL nr. 107/2021.

Prin procesele-verbale, politistii locali au dispus ca, in termen de 60 de zile de la comunicarea acestora, asociatiile de proprietari sa se conformeze dispozitiilor Legii nr. 273/2020 si Regulamentului aprobat prin Hotărarea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 107/2021, cu respectarea prevederilor Hotararii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 231/2021 privind modificarea Regulamentului local de urbanism referitor la cromatica fațadelor, pentru creșterea calitătății arhitectural-ambientale a clădirilor în Municipiul Craiova. Polițiștii locali au aplicat asociațiilor de proprietari un număr de 780 sancțiuni contravenționale, toate constând în avertismente scrise”, explica, spre sfârșitul lunii aprilie, conducerea Poliției Locale a Municipiului Craiova.

ALEGEREA EDITORULUI