Marin Rogoveanu, procurorul șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Dolj, vrea să iasă la pensie. Cererea de eliberare din funcție, prin pensionare, se află pe ordinea de zi a Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din 28 iunie a.c.. Rogoveanu a fost numit în funcție pe 15 iulie 2019, prin Hotărârea CSM nr. 642 din 28.06.2019, iar mandatul său urmează să se încheie pe 15 iulie 2022.
Totodată, în plenul Secției, care se va reuni săptămâna viitoare, se va supune la vot și propunerea de delegare în funcția de procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova (PCA) a lui Constantin Lăloianu. Și mandatul acestuia expiră odată cu al lui Rogoveanu. PCA este condus de Tena Tulitu, care a fost reînvestită în funcția de procuror general, începând cu 1 ianuarie 2022, pentru trei ani.
Pe de altă parte, președintele Curții de Apel, judecătorul Adrian Glugă, a candidat, săptămâna trecută, pentru unul dintre cele trei locuri din Consiliul Superior al Magistraturii alocate curților de apel. A avut șase contracandidați și nu a primit voturi pentru a deveni membru CSM.
A ”făcut” ”Frăția”
Revenind la Rogoveanu, trebuie să reamintim că acesta a revenit puternic în atenția publicului, după ce a întocmit Rechizitoriul Grupării ”Frăția” din Craiova. În baza lui, liderii grupării au fost trimiși, luna aceasta, în judecată. Decizia a fost luată de Tribunalul Olt, în cameră preliminară.
Rogoveanu ”strikes again”
Totodată, decesul controversatului om de afaceri Doru Petrescu, zis Doru Măgaru, l-a adus iar în prim-plan pe procurorul Rogoveanu, care a decis, în mod surprinzător, să investigheze moartea acestuia. A deschis un dosar de moarte suspectă, în condițiile în care acesta suferise un infarct. Imediat după înmormântare, Rogoveanu a percheziționat imobilele lui Petrescu și a ridicat documente, dispozitive, dar și mobilul defunctului. Gurile rele susțin că, de fapt, aceasta ar fi fost miza anchetării morții lui Măgaru. Supozițiile sunt că ori a vrut să obțină, în fapt, informații și dovezi privind legăturile lui Doru Măgaru cu diverși oameni, pentru a le folosi împotriva lor, ori, din contră, ca să le facă nevăzute. Mai ales dacă ar fi fost unele care îl priveau.
Ancheta SIIJ și boala subită
În altă ordine de idei, Marin Rogoveanu a făcut subiectul unei anchete a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), s-ar părea chiar din cauza rechizitoriului amintit mai sus. În el apar și numele unor polițiști și chiar numele actualului președinte al Curții de Apel Craiova, Adrian Glugă. Trebuie spus că mai mulți polițiști l-au acuzat pe Rogoveanu de abuz și că îi hăituiește și le face dosare penale pe bandă rulantă. La rândul lui, Rogoveanu a acuzat că este ținta unor atacuri mediatice denigratoare instrumentate de polițiști și interlopi. În ceea ce-l privește pe Glugă, cazul său a fost declinat către DGA.
În orice caz, ce coincidență, exact înainte să fie audiat de SIIJ pentru acuzațiile aduse de polițiști, Rogoveanu s-a internat la spitalul din Filiași, nu se știe exact cu ce diagnostic. La scurt timp, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost desființată. Însă, pentru Rogoveanu, asta nu era chiar o veste bună. Planul coaliției de guvernămânmt de după desființarea SIIJ a fost de reînființarea ei în cadrul Parchetului General. În noua formă, DNA nu ar mai avea competență, iar anchetele ar urma să fie dispuse de șefii parchetelor curților de apel. Adică o bomboană pe colivă.
„Proiectul propus de Cătălin Predoiu încalcă principiul egalităţii în faţa legii, în încercarea de a evita DNA. Astfel, deşi orice român cercetat pentru corupţie va fi anchetat de DNA, pentru magistraţi vor exista ‘procurori desemnaţi’. Acest fapt pune în pericol independenţa magistraţilor, deoarece aceşti ‘procurori desemnaţi’ vor fi selectaţi în mod netransparent şi chiar politic, prin intermediul procurorului general şi al CSM. Practic, cei din CSM vor putea să aleagă procurorii care îi vor ancheta„, conform celor de la USR, citați de Agerpres. Proiectul privind desfiinţarea SIIJ a fost adoptat de coaliţia de guvernare.
O altă simplă coincidență?!
Altfel spus, procurorul Rogoveanu ar fi putut fi anchetat de procurorii desemnați din cadrul parchetelor de pe lângă curțile de apel. Adică de șefii acestor instituții. La Craiova, PCA este condusă de Tena Tulitu. Doru Măgaru era un apropiat al președintelui Curții de Apel Craiova, Adrian Glugă, relația de prietenie a celor doi fiind cunoscută publicului. Chiar înainte cu două zile înainte de moartea fulgerătoare a lui Măgaru, cei doi ar fi fost văzuți împreună la ”Ramada”. De data aceea le-ar fi ținut companie și Dorian Tulitu, soțul Tenei Tulitu.
Ca atare, se poate specula mult și în orice direcție.
*** De-a lungul timpului, am încercat să obținem declarații ori puncte de vedere de la prim-procurorul PT Dolj, Marin Rogoveanu, în mai multe spețe, însă, din păcate, nu am reușit.