Curtea de Conturi: Compania de Apă Oltenia a „favorizat”, în opt luni, ARD RL SECURITY cu peste două milioane lei

4044

Un control derulat de Curtea de Conturi a României, printr-un auditor extern, a scos la iveală mai multe nereguli cu privire la modul de cheltuire a banilor publici din bugetul Companiei de Apă Oltenia. Mai precis, societatea a plătit către o asociere de firme peste 2,6 milioane lei în urma unei licitații publice, deși oferta depusă de câștigător a fost “neconformă cu cerințele și condițiile specificate în cadrul documentației de atribuire”.

În luna martie a acestui an, o echipă de auditori desemnată de Curtea de Conturi a României s-a prezentat la sediul Companiei de Apă Oltenia pentru a verifica dacă au fost încălcate prevederile legale în domeniul achizițiilor sectoriale în cazul contractelor serviciilor de pază. După aproximativ o lună, timp în care auditorii au verificat documentele ce au stat la baza modului de atribuire a contractului de prestări servicii de pază ca urmare a anunțului publicat în SEAP pe 22 ianuarie 2020, cu nr. ADV1125498, dar și a procedurilor ulterioare, a fost emis un raport de control, ce se întinde pe 451 pagini, la acest document fiind anexate inscrisuri studiate în timpul verificărilor. Au fost subliniate în concluziile raportului șase nereguli care, cu ușurință, ar putea atrage răspunderea penală a celor care au girat “sifonarea” banului public către societatea comercială ARD RL SECURITY SRL.

Au favorizat câștigătorul

Conform celor constatate de experții auditori, reprezentanții Companiei de Apă Oltenia au lansat cu stângul procedura de achiziție a serviciilor de pază când “a stabilit, în cadrul fișei de date a achiziției nr. 553/13.01.2020, un factor social de evaluare discriminatoriu și restrictiv, fără legătură cu obiectul contractului în raport cu specificațiile tehnice menționate în caietul de sarcini, fapt ce a condus la restricționarea concurenței prin crearea unui avantaj evident unuia dintre ofertanți înscriși la procedura de atribuire, care în fapt era prestatorul de la acea dată a acestor servicii. Subliniem faptul că la momentul lansării în SEAP a anunțului de achiziție serviciile de pază erau prestate de ARD RL SECURITY SRL. Câteva zile mai târziu, experții în achiziții ai CAO au postat din nou anunțul unei proceduri simplificate, valoarea estimată a achiziției fiind de 2.874.384,00 lei fără T.V.A, criteriul de atribuire avut în vedere la desemnarea ofertei câștigătoare fiind „cel mai bun raport preț -calitate”. În luna martie 2020, în urma finalizării procedurii de licitație, conducerea Companiei de Apă Oltenia semnează cu reprezentanții ARD RL SECURITY SRL un contract în valoare de 2.632.408 lei, fără TVA, având subcontractant o altă societate din Bănie. Numai că auditorii desemnați de Curtea de Conturi a României au constatat că documentul a fost încheiat în condițiile în care oferta acestuia era neconformă cu cerințele și condițiile specifice în cadrul documentației de atribuire. Ba mai mult, pe parcursul derularii contractului, responsabilii din cadrul Companiei de Apă Oltenia nu au solicitat societății ARD RL SECURITY SRL asigurarea de răspundere civilă în valoare de 200.000 euro/contract, nu au fost actualizate planurile de pază, dar nici nu a fost solicitată prestatorului garanția de bună execuție în momentul prelungirii contractului prin numeroase acte adiționale, prin care s-a prelungit durata contractului de la 12 la 24 de luni, aceste documente favorizând S.C. ARD RL SECURITY SRL.

Au plătit servicii neprestate

Experții Curții de Conturi a României au constatat că toate actele adiționale care au stat la baza prelungirii contractului de la 12 luni la 24 nu au avut viza de control financiar preventiv propriu. Totodată, pe perioada derulării contractului nr. 31/18.05.2020, reprezentanții Companiei de Apă Oltenia au acceptat la plată cheltuieli fără respectarea prevederilor legale, ce a condus la virarea în mod nelegal în conturile SC ARD RL SECURITY SRL. În cursul anului 2021, reprezentanții Companiei de Apă Oltenia au avut două tentative de acordare a contractului de servicii de pază către ARD RL SECURITY SRL prin două anunțuri de participare, în care era menționat același  factor social de evaluare discriminatoriu și restrictiv, fără legătură cu obiectul contractului în raport cu specificațiile tehnice menționate în caietul de sarcini, fapt ce a condus la restricționarea concurenței prin crearea unui avantaj evident unuia dintre ofertanți înscriși la procedura de atribuire, care în fapt era prestatorul de la acea dată a acestor servicii.  Ca urmare a tergiversării procedurii de atribuire a unui nou contract de pază, reprezentanții Companiei de Apă Oltenia, subliniază organul de control, sunt responsbili pentru neorganizarea unei noi licitații, valoarea abaterii fiind reprezentata de valoarea serviciilor prestate de ARD RL SECURITY SRL și achitate aferente perioadei de 01.06.2021 – 28.02.2022, având o valoare de 2.099.982,88 lei, fără TVA. Menționăm că obiectivele CAO sunt în continuare păzite de agenții ARD RL SECURITY, pe baza unor acte adiționale încheiate cu încălcarea prevederilor legale fiind favorizată societatea mai sus menționată.

De ce își riscă pielea?

Raportul Curții de Conturi a României reprezintă o bază solidă pentru întocmirea de către organele competente a unui dosar penal pe numele celor ce și-au dat girul și și-au pus semnăturile pe documentele ilegale emise de specialiștii Companiei de Apă Oltenia. Ca urmare a neregulilor descoperite de finanțiști, pot fi regăsite indicii ale săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, neglijență in serviciu, deturnarea de fonduri publice, nerespectarea legislației cu privire la achizițiile publice și poate fapte de corupție. Așa că ne întrebăm care este miza acestui contract, cine se află în spatele acestei societăți favorizată de o companie al cărui acționar principal este Consiliul Local Municipal Craiova și cât mai sunt dispuși angajații CAO să își riște propria libertate și liniștea din sânul familiei pentru interesele din spatele acestui contract.

Societatea ARD RL SECURITY SRL se numără printre favoritele instituțiilor publice craiovene, cârcotașii ar putea spune că toate contractele fiind câștigate prin licitație publică, dar dacă procedurile ar fi similare celei de la Compania de Apă atunci buna – credință poate fi pusă la îndoială. Așa cum și lumea ar putea pune la îndoială laudele reprezentanților firmei ARD RL SECURITY SRL că sunt favoriții administrației locale craiovene.