S-a dat autorizația de construire pentru Complexul Valletta Towers în locul uzinei ”7 Noiembrie”

5703
Reclame

Privatizată în 1993, când a fost cumpărată de omul de afaceri Constantin Popeci, fosta întreprindere ”7 Noiembrie” din Craiova va fi transformată într-un mare complex rezidențial. Autorizația de construire (AC) a fost emisă de Primăria Craiova în urmă cu trei zile, pe 11 iulie 2022. Clădirea de la stradă, construită între anii 1910-1927, care a adăpostit „Atelierele Brătășanu“, înainte să fie naționalizată și transformată de comuniști în uzina „7 Noiembrie“, va fi restaurată și convertită într-un ”boutique mall”, conform proiectului. În spatele ei vor fi construite 4 blocuri, cu regim maxim de înălțime de 5 etaje. Conform AC cu nr. 819 din 11.07.2022, investiția se ridică la circa 9 milioane de euro. 

Terenul fostei fabrici, în suprafață de 12.000 mp, a fost achiziționat în 2018 de firma Valletta Villas din Sibiu. Pe imobil existau mai multe construcţii, din zidărie şi hale metalice, acestea din urmă fiind demolate. În picioare a rămas clădirea, pentru că este monument istoric.

Complex imobiliar cu 191 apartamente

Proiectul Valletta Towers este dezvoltat de Zacaria, parte a multinaționalei Alf Mizzi & Sons, prin firma Valletta Villages din Sibiu. Complexul va avea 191 de apartamente, de tip studio, cu 2, 3 și 4 camere sau penthouse, finisate la cheie. Acestea vor fi dispuse în 4 blocuri, cu parcare subterană pe două niveluri și acces direct într-un viitor boutique mall, planificat pentru faza a doua a proiectului. Termenul de execuție a complexului rezidențial este de 36 de luni, de la data începerii lucrărilor.

Schița Complexului rezidențial Valleta. Sursa foto: Valletta Towers/Facebook

Proiectul Valletta Towers este situat lângă monumentul istoric Atelierele Brătășanu, o frumoasă clădire ce va fi restaurată și convertită într-un boutique mall, o destinație unică de shopping și un spațiu deschis comunității”, după cum este descris proiectul.

Schița viitorului mall dezvoltat de Valleta Villas în clădirea fostelor Ateliere Brătășanu. Sursa foto: Valletta Towers/Facebook

Zacaria mai are în portofoliu parcul industrial privat Southern Industrial Park, pe Str. Henry Ford din Craiova, cu spații industriale de Clasa A. Printre chiriași se numără Cummins Technologies, Altex, Fabryo Atlas, Ursus, Max Bau, Librarie.net, SEA Romania, FAN Courier, Autonet, KLG, Raben Logistics, Black Sea.

Proiectul, contestat de craiovenii din zonă

Revenind la proiectul Valletta Towers, presa locală a scris în 2020 că planul de urbanism privind transformarea zonei cuprinse între străzile Al. Macedonski – Vlad Țepeș – Eroilor, din zonă industrială, în zonă mixtă și servicii, a fost contestat de câteva zeci de cetățeni din zonă, care susțineau că nu a fost respectată procedura de informare nominală și consultare a publicului, pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal. Cu toate astea, Primăria Craiova a susţinut că problemele reclamate nu au fost ”reale”, iar Consiliul Local Craiova a votat pentru realizarea acestui proiect. Mai multe detalii despre asta AICI.

Clădirea Valletta Towers, gazdă a Festivalului Internațional Shakespeare 

Un detaliu interesant este că Zacaria a susținut organizarea ediției din acest an a Festivalului Internațional Shakespeare, desfășurat la Craiova. În clădirea care va deveni mall, Valletta Towers, au fost puse în scenă nu mai puțin de 20 de spectacole, pe trei scene diferite.
De altfel, conferința de deschidere a Festivalului a avut loc aici. Conform organizatorilor, ediția a abordat o nouă filosofie privind locurile de desfășurare a evenimentului, răspândite prin întreg orașul, în săli de teatru tradiționale, în aer liber sau în foste hale industriale…

 

Imagine din interiorul Valletta Towers cu ocazia conferinței de deschidere a Festivalului Internațional Shakespeare, ediția nr. XIII, 2022
Imagine din timpul unui spectacol pus în scenă la Valletta Towers. Sursa foto: Facebook