Populația impusă de DIT Craiova la plata gunoiului, diferită de cea estimată de INS cu ocazia Recensământului Populației

1273
Sursa foto: Iridex/Facebook
Reclame

Puțin peste 61% dintre craioveni completaseră datele pentru Recensământul Populației și al Locuințelor până la 3 iulie a.c, fie prin autorecenzare, fie prin completarea chestionarului de către un recenzor, relevă un document aflat în posesia stiricraiova.ro. La 17 iulie 2022, ar fi trebuit să se încheie și etapa de colectare a informațiilor de pe teren, după ce anterior, între 14 martie și 27 mai avusese loc autorecenzarea. Autoritățile au prelungit perioada de recenzare până la 24 iuluie 2022.

Conform unui document al INS, la nivelul Craiovei se estimase că populația este de 245.759, dintre care, până la 3 iulie a.c., fuseseră recenzate, în total, doar 150.511 persoane, adică 61,24% din populație. 

Cifra convenabilă

De remarcat că populația estimată de INS este cu aproape 50.000 de persoane mai mică decât cea folosită de Direcția de Taxe și Impozite Craiova pentru impunerea la plata gunoiului, operațiune derulată prin DIT pentru ca Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EcoDolj să achite facturile către operatorul Iridex. De altfel, Craiova a fost singurul UAT care și-a asumat o cifră pe care o utilizează la calculul taxei speciale pentru gunoi: 298.643 persoane. Astfel, taxa a fost stabilită în 2021 la 11 lei lunar de persoană. Între timp a crescut la 12 lei. E drept, un număr mai mare de locuitori înseamnă o taxă mai mică, dar trebuie spus că diferența dintre cifra reală și cea de pe hârtie este plătită tot din buzunarul craiovenilor, indirect. Adică din bugetul local.

Pentru că noi nu avem cifrele actualizate, fiindcă la INS există unele date – fie de la ultimul Recensământ, cel din 2011, fie alte date statistice recente, care, însă, nu sunt identice cu cele din 2011 și nu au neaparat o valoare oficială, iar, la rândul lor, primăriile ne comunică alte cifre, am stabilit ca, pentru calcularea taxei pe fiecare localitate în parte, noi să facem calculul până la aflarea cuantumului serviciului pe un an calendaristic. Apoi, fiecare UAT își împarte suma respectivă la numărul pe care consideră că îl are populația sa. Excepție face UAT Craiova, căreia i-am calculat noi taxa, fiindcă ni s-a dat numărul populației”, explica Adela Plăcintescu, director executiv ADI Ecodolj, pentru Ziarul de Craiova. Detalii AICI.

Olguța Vasilescu: ”Sunt obligată să aplicăm amenzi tuturor celor care nu se vor recenza”

În altă ordine de idei, primarul Craiovei a anunțat, astăzi, printr-o informare de presă, că cei care nu se vor recenza până la 24 iulie a.c. vor fi amendați de municipalitate. Asta pentru că fondurile europene se acordă în funcție de numărul persoanelor dintr-un județ sau localitate. iată mesajul edilului:

Până duminică, 17 iulie, mai erau cetățeni care nu reușiseră să se recenzeze. 

Țin să vă reamintesc că toată dezvoltarea viitoare a orașului nostru va depinde de numărul de locuitori înregistrați la acest Recensământ. În situația în care va scădea numărul de locuitori pe municipiul Craiova în urma activității obligatorii de recenzare, acest fapt va determina ulterior pierderi financiare pentru orașul nostru – mai puțini bani de la Uniunea Europeană și Guvern – dar și mai puțini profesori, medici etc.

Recenzarea persoanelor și a locuințelor nu este o opțiune, ci este o obligație a fiecărui cetățean român.

Persoanele care refuză recenzarea riscă amenzi de la 1000 lei la 5000 lei!

Perioada de recenzare s-a prelungit până duminică, 24 iulie 2022! Drept urmare, solicit cetățenilor care locuiesc în Craiova, indiferent unde au adresa în actul de identitate și care nu s-au autorecenzat online sau nu au fost încă recenzați de recenzorul de teren, să meargă la unul din punctele fixe de recenzare de mai jos.

De asemenea, cei care doresc să afle datele recenzorului de teren pot verifica sunând la telefonul Direcției Județene de Statistică Dolj – 0251/533725.

Punctele fixe de recenzare din municipiul Craiova, unde oricine poate merge fără nicio programare, sunt în următoarele locații:

  • Sala Polivalentă – Ştirbei Vodă, nr. 32
  • Compania de Apă “Oltenia” S.A – str. Brestei, nr. 133
  • Piaţa Centrală – Calea Bucureşti, nr. 51
  • Direcția Județeană de Statistică – Str. Frații Golești nr. 33
  • Primăria Municipiului Craiova – Str. Târgului, nr. 26
  • Târgul Municipal Craiova – str. Dr. Dimitrie Gerota, nr. 34
  • Direcţia Generală de Asistenţă Socială Craiova – str. Eustaţiu Stoenescu, bl. T8, parter
  • Şcoala Gimnazială nr. 26 Mofleni – Banu Stepan, nr. 20
  • Şcoala nr. 25 Făcăi – Str. Prelungirea Bechetului, nr. 3A
  • Grădiniţa (fost cămin Şimnicu de Jos) – Șoseaua Bălceşti nr. 53

Programul de funcționare al punctelor fixe de recenzare este de luni până duminică între orele 09:00 – 19:00.  

Cetățenii se pot recenza la oricare centru, indiferent de zona în care locuiesc, fără să fie nevoie de programare. Trebuie doar să aibă la ei buletinul și să-și aloce câteva minute pentru a răspunde la chestionar. 

Ca primar al Municipiului Craiova, nu pot să supun riscului viitorul acestui oraș, fapt pentru care sunt obligată să aplicăm amenzi tuturor celor care nu se vor recenza.

Vă mulțumesc pentru înțelegere!”,

Lia Olguța Vasilescu, Primarul Municipiului Craiova