Poliția Locală Craiova a amendat 669 asociații de proprietari pentru că n-au văruit blocurile

2649
Bloc din Craiova/Sursa Google Maps
Reclame

Polițiștii locali au sancționat contravențional cu amendă în cuantum total de 669.000 lei un număr de 669 asociații de proprietari pentru că nu s-au conformat Regulamentului local care prevede că e contravenție neefectuarea de lucrări de întreținere, curățenie și reparare a clădirilor, a fațadelor locuințelor aflate în proprietatea sau în folosința persoanelor fizice și/sau juridice, conform unui răspuns formulat de Poliția Locală a Municipiului Craiova (PLMC) la solicitarea stiricraiova.ro 

Începând cu luna iunie, Poliția Locală din Craiova a început să aplice amenzi asociațiilor pentru blocurile care nu au fost văruite. Anterior, instituția a dat avertismente și termene de conformare de 60 de zile. Cum nu s-au pus pe zugrăvit, locatarii din blocurile sau scările de bloc neîntreținute sunt buni de plată. Procesele verbale de săvârșire a contravenției s-au încheiat pe numele asociațiilor de proprietari la care blocurile nevopsite sunt arondate. Asociațiile amendate, 669 la număr, au fost amendate cu minimul prevăzut de HCL nr 107/2021, respectiv 1.000 de lei. Acestea vor calcula cât va trebui să achite fiecare proprietar de apartament dintr-un bloc pentru care s-a aplicat amendă.

Potrivit conducerii Poliției Locale Craiova, instituția nu a primit, cel puțin nu deocamdată, nicio comunicare de la instanțele judecătoreși privind contestarea proceselor-verbale de contravenție.

Având în vedere că procesele-verbale, prin care asociațiilor de proprietari li s-au aplicat amenzi contravenționale pentru nerespectarea dispozițiilor menționate mai sus, au fost întocmite relativ recent – începând din luna iunie 2022 -, chiar și în cazul în care au fost formulate plângeri contravenționale, Poliția Locală a Municipiului Craiova nu a primit până la această dată nicio comunicare de la instanțele judecătorești, au precizat reprezentanții PLMC.

Nu doar asociațiile au fost sancționate, ci și persoanele fizice și juridice care, de asemenea, nu au îngrijit construcțiile amplasate la frontul străzii, ”prin lucrări de tencuire și zugrăvire periodică a acestora, prin efectuarea de lucrări de reparații, curățare, a anexelor acestora, curților, incintelor, împrejmuirilor, precum și a oricăror altor spații utilizate de acestea și instalații aferente acestora”, conform HCL nr. 107/2021, art. 4., alin (1).

Astfel, conform datelor furnizate de reprezentanții Poliției Locale Craiova, de la 1 ianuarie și până la 19 iulie a.c., funcționarii au sancționat contravențional cu amendă, în cuantum total de 16.200 lei, un număr de 29 persoane fizice, și o persoană juridică, amenda în acest caz fiind de 1000 lei.

Cât pentru terenurile neîngrijite, în aceeași perioadă au fost sancționate contravențional 94 persoane fizice – dintre care 16 au fost avertismente scrise și 78 amenzi contravenționale în cuantum total de 48.000 lei), precum și 11 persoane juridice, dintre care 4 cu avertismente scrise și 7 cu amenzi contravenționale în cuantum total de 8.000 lei.

ALEGEREA EDITORULUI