Copaci tăiați din curtea Muzeului de Artă: ”În locul lor punem sendviș de beton cu granit”

1086
Copaci tăiați din curtea Muzeului de Artă Craiova. Foto: Marian Ciobanu/Facebook
Reclame

Mai mulți copaci din curtea Muzeului de Artă din Craiova au fost tăiați recent, spre nemulțumirea unora dintre craioveni. Reprezentanții administrației județene susțin că unii erau mai mult uscați, iar alții au fost afectați de lucrările derulate în curtea instituției pentru realizarea Centrului Internațional Constantin Brâncuși. În această perioadă, autoritățile fac pregătiri pentru inaugurarea investiției de circa 6 milioane de euro programată să aibă loc pe 15 septembrie.

Copaci tăiați din curtea Muzeului de Artă Craiova. Foto: Marian Ciobanu/Facebook

2022, Craiova – în contextul în care verile devin din ce în ce mai insuportabile din punct de vedere al temperaturilor, în urbea noastră se taie copaci perfect sănătoși because why not? Asta pentru că, probabil în creierele câștigătorilor de proiecte publice de construcție, creiere probabil amorțite de AC, copacii generează căldură și trebuie eliminați, iar în locul lor punem sendviș de beton cu granit. Așa se face că, în decurs de două zile, din curtea Muzeului de Artă Craiova, ieșirea spre Str. Romul, toți copacii au fost tăiați și încărcați în tractoare, cu tot cu cuiburile păsărilor care își creșteau puii în acei copaci.

Copaci tăiați din curtea Muzeului de Artă Craiova. Foto: Marian Ciobanu/Facebook

Mă dezgustă modul primitiv în care (nu) se face nici o planificare urbanistică și cum instituțiile aprobă astfel de proiecte, fără să gândească nici o secundă impactul asupra mediului și a calității vieții celor din jur. Orice plantare nouă de copaci nu va avea efect în următorii 20-30 de ani, iar această grădină va fi umplută de granit, ce va atinge 70 grade pe timpul verii. Well planned, you freaking geniuses!

Copaci tăiați din Curtea Muzeului de Artă Craiova. Foto: Marian Ciobanu/Facebook
Politia Locala Craiova , Secția de Poliție nr 2 s-au spălat pe mâini când i-am sunat să îi anunț de situație și nu s-au obosit să îi anunțe le cei de la Garda de Mediu Dolj, care nu răspund de 3 zile la cele 2 numere de telefon. Asta în condițiile în care trebuia acționat cât mai rapid, având în vedere viteza cu care se tăiau copacii.
Primăria Municipiului Craiova, cu bale la gură, o să taie încă o panglică de inaugurare în noua grădină betonată și lipsită de copaci a muzeului.
Nimeni nu răspunde pentru dezastrul lăsat în urmă, în condițiile în care creșterea temperaturilor începe să devină o problemă, iar astfel de proiecte nu iau în considerare deloc impactul imediat și pe termen lung asupra mediului.
Felicitări pentru încă un proiect ce reduce calitatea de viață a locuitorilor!
P.S. Moarte copacilor, trăiască gazonul și peluzele tunse la milimetru!”, a scris craioveanul Marian Ciobanu pe Facebook.
Copaci tăiați din Curtea Muzeului de Artă Craiova. Foto: Marian Ciobanu/Facebook
Întrebați despre tăierea arborilor din curtea Muzeului, reprezentanții Consiliului Județean Dolj, în subordinea căruia se află instituția de cultură, au precizat pentru Stiri Craiova că este vorba despre 15 arbori tăiați.
O parte dintre aceștia aveau rădăcinile afectate de lucrările de construire derulate în curtea muzeului, o altă parte au fost diagnosticați, cu aparatură specializată, ca semiuscați. În această situație, conform prevederilor legale, nu a fost necesară solicitarea unui aviz al Agenției pentru Protecția Mediului Dolj”, au transmis cei de la CJ Dolj.

***

Potrivit săptămânalului Indiscret în Oltenia, inaugurarea Centrului Internaţional Brâncuşi, respectiv a prismei realizată în curtea Muzeului de Artă din Craiova după planurile arhitectului Dorin Ştefan, va fi una fastuoasă. Pentru eveniment, care va dura două ore, CJ Dolj a pus la bătaie circa 50.000 de euro. Pe lângă discursuri va avea loc și un concert al maestrului Tudor Gheorghe, acompaniat de orchestra Filarmonicii Oltenia.

Prisma lui Brâncuși/Foto: Dorin Ștefan

Construcția Centrului Internațional Brâncuși s-a dovedit a fi ca-n balada Meșterului Manole. Arta cere sacrificii. Construcția trebuia să fie gata la un an de la demararea lucrărilor. Contractul, pe fonduri europene, fusese semnat în 2015, însă consorțiul de firme care l-a câștigat nu s-a ținut de programul lucrărilor. Conform deciziei nr.130/2019 pronunțată de Curtea de Apel Craiova, în dosarul nr. 5928/63/2017, ce a avut ca obiect acțiunea în răspunere contractuală, S.C. SAN GIORGIO APPALTI SRL fost obligată la plata sumei de 14.631.813,63 lei cu titlu de daune interese către UAT Dolj și Consiliul Județean Dolj, precum și la plata dobânzii legale aferente sumei de 24.292.366,52 lei, începând cu data de 07.11.2016 şi până la data efectivă a plății.

Pe de altă parte, lucrările au mai fost întârziate și din cauza unei conducte de termoficare care a dus la alte câteva luni de întârzieri. În orice caz, se poate spune că centrul muzeal este unul dintre cele mai costisitoare investiții ale CJ Dolj, ca urmare a pierderii fondurilor europene cauzate de întârzierile foarte mari.

ALEGEREA EDITORULUI