ADI ECODOLJ, executată silit. Un sfert dintre localitățile membre au restanțe la plata facturilor

1211
Groapa de gunoi de la Mofleni, administrată de SC ECO SUD SA. Societatea execută silit ADI ECO DOLJ pentru că un sfert dintre UAT-urile membre au restanțe la plata facturilor
Reclame

Opt localități din Dolj au restanțe mai mari de trei luni la plata facturilor către ECO SUD, societatea cea care administrează groapa de gunoi de la Mofleni, și Iridex, care colectează și transportă deșeurile, iar alte 21 au mai puțin de trei facturi restante către cei doi operatori. Luna trecută, Judecătoria Craiova a admis cererea de încuviințare a executării silite formulată de SC ECO Sud SA pentru recuperarea sumelor prevăzute în trei titluri executorii reprezentate de facturi emise de societate pentru lunile februarie, martie și aprilie 2022.

Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ spun că e pentru prima dată când ADI este executată silit, fiindcă o parte din UAT-urile membre înregistrează întârzieri mari la plata facturilor. Acțiuni întreprinse în acest scop au mai fost și până acum, dar instanța a anulat procedurile.

Au mai fost tentative de executare silită a ADI ECODOLJ din partea ECO SUD SA, proceduri ce au fost anulate de instanță în cadrul contestațiilor la executare promovate de subscrisa”, a explicat conducerea Asociației la solicitarea Știri Craiova.

ADI ECODOLJ nu achită facturile aferente serviciului de salubrizare din fonduri proprii, ci din sumele încasate la rândul său de la unitățile administrativ-teritoriale membre ADI, beneficiare ale serviciilor prestate de operatorii de salubrizare. Motiv pentru care, spun reprezentanții ADI ECODOLJ, în condițiile în care executarea silită se va realiza, cheltuielile vor fi suportate de fiecare UAT care înregistrează sume restante, sume ce au condus la procedura de executare.

În cazurile anterioare, când societății ECO SUD Craiova i-au fost respinse cererile de încuviințare a procedurilor de executare, onorariul executorului judecătoresc și alte cheltuieli de executare au fost achitate de SC ECO SUD SA.

Cine sunt restanțierii

Conform informațiilor furnizate de ADI ECODOLJ, UAT-urile care nu au plătit facturile emise de ECO SUD cu mai mult de trei luni/facturi întarziere la plată sunt: Brădești, Bucovăț, Cerăt, Daneți, Drănic, Lipovu, Rojiște și Urzicuța. Spre exemplu, comuna Bucovăț are 6 facturi restante, din perioada decembrie 2021 – mai 2022, însumând 123.320,90 lei.

Localitățile cu mai puțin de trei luni/facturi întârziere la plată sunt: Almăj, Amărăștii de Sus, Argetoaia, Bârca, Caraula, Cârna, Castranova, Catane, Cioroiași, Coțofenii din Față, Dobrești, Galiciuica, Gighera, Grecești, Ișalnița, Măceșu de Jos, Malu Mare, Pielești, Perișor, Seaca de Câmp, Teasc.

În afară de Filiași, toate localitățile doljene sunt membre ADI ECO Dolj.

Potrivit directorului ADI ECODOLJ, în prezent, Asociația de Dezvoltare Intracomunitară înregistrează facturi restante la plată și către Iridex. ”Aceiași restanțieri care nu au plătit facturile scadente la ECO SUD sunt restanțieri și către operatorul Iridex, serviciul de salubrizare fiind prestat atât de Iridex, cât și de ECO SUD”, a precizat Adela Plăcintescu, directorul executiv al ADI ECODOLJ.

ALEGEREA EDITORULUI