Cum s-au împărțit milioanele artiștilor la Festivalul IntenCity? Luați de citiți!

2573
PHILADELPHIA, PENNSYLVANIA - JULY 04: Jason Derulo performs live at The Met Philadelphia on July 04, 2020 in Philadelphia, Pennsylvania. (Photo by Lisa Lake/Getty Images for Welcome America, Inc.)
Reclame

Trei milioane de euro, dintre care un milion ar fi impozit, la atât s-ar ridica suma investită de autoritățile craiovene doar pentru a-i aduce pe artiștii de talie mondială la ambițiosul proiect care se vrea cel mai mare festival de muzică din sudul României – IntenCity. În cele trei milioane sunt incluse și onorariile acestora, ne-au răspuns organizatorii și conducerea Primăriei Craiova, fără să ofere punctual informații despre cât revine fiecăruia. Pentru că nici ei nu le-ar ști.

Trei milioane, împărțite în patru

Onorariile nu sunt prevăzute în contract”, conform unui răspuns al Operei Române Craiova (ORC), organizatorul evenimentului, la întrebarea adresată de redacția Știri Craiova pe 10 august (Câte contracte au fost deja încheiate cu artiști pentru susținerea de concerte în cadrul Festivalului și cât e onorariul fiecăruia prevăzut în contract). De ce? Pentru că, explică reprezentanții instituției, ”nu au fost încheiate contracte cu artiști pentru susținerea de concerte în cadrul festivalului. Au fost încheiate 4 contracte cu promoteri ai artiștilor”. Ca atare, din punctul ăsta de vedere, informația e securizată.

Valoarea contractelor cuprinde toate cheltuielile ce trebuie suportate de către Opera Română Craiova în calitate de organizator și care exced sumelor cuvenite individual fiecărui artist pentru prestația sa în cadrul evenimentului, întrucât cuprinde, fără a se limita la acestea, costurile producției proprii, asigurări, costuri de deplasare, costuri de cazare, respectiv impozitele reținute la sursă”, au precizat reprezentanții ORC, la solicitarea Știri Craiova.

Altfel spus, cei patru promoteri încasează cele trei milioane de euro, apoi distribuie banii în funcție de contractele lor cu artiștii. Practica este cea obișnuită, susțin autoritățile, pentru că vedetele nu vor să divulge cât cer pentru prestațiilor lor, ca să nu ”strice” piața. Iar asta e firesc. Totul e negociabil și dornici de petrecere sunt și bogatul din Ibitza și olteanul din Craiova. Ca să fie bine, ca să nu fie rău, artistul cere în funcție de om. În cazul nostru, de oraș.

Știm că citind devii… neprost

Cum spuneam, am întrebat organizatorul care este onorariul, numele fiecărui artist și timpul alocat prestației la Festivalul IntenCity. Despre onorariu v-am spus deja ce ni s-a răspuns. Cât despre numele celor care vor urca pe scenă și cât vor cânta, reprezentanții Operei Române Craiova ne-au trimis sarcastic ”la plimbare”, ca să le-aflăm: ”Numele artiștilor se regăsesc pe afișul festivalului”. Ah, da! Bravo, mă! Noi nu ne gândiserăm! Deși, spre exemplu, foarte des și pe noi ne întreabă diverși inși de pe Facebook când se oprește apa în oraș când postăm o știre cu titlul ”Azi se oprește apa în oraș”. Revenind la ale noastre, noroc că avem un mic contract de publicitate cu PR-ul festivalului, McCann PR, pentru diseminarea diverselor informații legate de eveniment, și aproape că le-am învățat pe de rost. Numele. Deh, învârtim și noi roata economiei locale. Așa că vă rugăm, dragi cititori, să luați afișele la rând și să le aflați.

În fine, odată cu răspunsul privind numele artiștilor, ne-au ”rezolvat” și cu privire la întrebarea legată de cât timp va cânta fiecare: ”Timpul alocat fiecăruia diferă, fiind cuprins între 20 și 80 de minute”. Trebuie să recunoaștem că știu cu vorbele cei de la ORC. Ne-au ”făcut” la răspunsuri.

Concluzia e că lumea artiștilor e una a secretelor bine păzite. Artiști sunt și cei de la ORC și cei de pe afișele festivalului IntenCity. Că veni vorba de contracte, probabil v-am făcut curioși. Nu, nu putem să vă spunem nici câți bani primim noi pentru a promova festivalul, pentru că n-am făcut contractul nici cu ORC, nici cu Primăria Craiova. Ci cu firma de PR. Dar noi nu suntem artiști, drept urmare sperăm să nu rămânem cu ochii în soare de la atâtea secrete. Dar v-am spus: e mic.

La final venim și cu un răspuns punctual – fiindcă am mai avut o întrebare, fără nicio legătură cu finanțele, dar ne-au rugat cititorii să o adresăm: Va fi permis accesul cu băuturi alcoolice și alimente? Va fi permis consumul de alcool?

Accesul cu băuturi alcoolice și alimente (din exterior) nu este permis. Consumul de alcool este permis în timpul festivalului”.

Iată, așadar, cum poți să scrii mult fără să spui mare lucru.

PS: Despre prestația vedetei Paris Hilton nu avem niciun fel de veste. Dar, să fim liniștiți, veștile circulă repede! Teoretic. Acum, nu știm dacă faptul că va veni e o veste rea sau e o veste bună! Depinde de gusturi… În plus, dacă nu va veni, înseamnă că nu a primit ”milionul” de euro ori de dolari. Ar fi o veste bună?!

ALEGEREA EDITORULUI