Primarul Craiovei, supărat pe managerii școlilor. A cerut AMR să poată da afară administratorii leneși

2281
Olguța Vasilescu, arhivă/Foto: Remus Badea
Reclame

Olguța Vasilescu vrea să schimbe mentalitatea managerilor unităților de învățământ care cam lenevesc în post. Și dacă nu poate, atunci să poată ”să-i zboare”. Primarul Craiovei susține că directorii nu prea mișcă un deget și așteaptă nu doar ca primăria să le dea, ci și să le bage-n sac. Așa că i-a luat la țintă și le transmite și public că e timpul să pună osul la treabă.

L.O.V.: Mai fac inspecție, mai fac scandal

Prioritatea acestui mandat sunt școlile, așa cum au fost spitalele. Și acum sunt foarte bine spitalele municipalității, vă spun pentru că n-are de ce să-mi fie rușine. Mai intru uneori în câte un spital, mai fac inspecție, mai fac scandal, se repliază din mers, dar acum au înțeles cam ce vreau să se întâmple”, susține Olguța Vasilescu, primarul Craiovei. Declarațiile au fost făcute în cadrul emidiunii ”Ora 21”, de la Oltenia TV, moderată de Laurențiu Barbu.

Surprize neplăcute

Potrivit primarului Vasilescu, conducătorii instituțiilor de învățământ trebuie să ia frâiele în mâini și să facă demersuri pentru a dota școlile. Cu alte cuvinte, traducem noi, să nu mai fie pică pară mălăiață în gura lui nătăfleață.

Le-am spus tuturor directorilor să nu mai aștepte după licitațiile municipalității, care durează extraordinar de mult. Să-și facă propriile licitații pentru mobilier școlar, de exemplu, pentru că au personalitate juridică. Doar să ceară banii de la primărie și să-și doteze școala. Trebuie să mai facă și ei eforturi un pic. Sunt, totuși, 98 de unități școlare pe care noi trebuie să le acoperim, plus grădinițe. Nu avem efectiv cu patru oameni cum să disipăm toată atenția ca să fie totul foarte bine. Avem surprize neplăcute chiar și așa, pentru că le-am dat la începutul anului bani pentru schimbarea de țevi, de exemplu, și ne-am trezit pe toate posturile naționale de televiziune că s-a spart o țeavă nu știu pe unde și, deși aveau bani, nu făcuseră asta, a declarat Vasilescu la ”Ora 21”.

Edilul ar avea ac de cojocul celor care nu-și fac treaba

Aceasta spune că a solicitat Asociației Municipiilor din România ca la partea de administrare a școlilor, care e în sarcina administrației locale, municipalitatea să fie cea care decide dacă administratorul trebuie demis dacă nu-și face treaba.

Să ne lase să gestionăm noi ce ține de administrator. Adică să poată fi dat fi afară de primărie, ca s-o spun pe românește. Pentru că degeaba fac condiții extraordinare în școală, dacă mă trezesc – și am văzut acest lucru cu ochii mei – că baza sportivă școlară e plină de gunoaie, de sticle sparte. Totuși, au femei de serviciu, angajați, și așteaptă de fiecare dată să vină Salubritatea să le măture școala. Nu e în regulă. Avem tot timpul scandal cu directorii pe aceste subiecte care nu țin de municipalitate și pe care ar trebui să și le gestioneze singuri. Eu sunt dispusă să plătesc oricât. Nu m-am uitat niciodată la bani când a fost vorba de spitale. Cât mi-au cerut, atât le-am dat. Același lucru se întâmplă la școli. Dar hai să fim și atenți pentru ce cerem bani, pentru că nu putem să cerem pentru o mașină de spălat care costă să zicem 10.000 de euro sau lucruri de genul ăsta, ci pentru ceea ce este urgent și necesar. Nu-ți dau bani să schimbi instalația, țeava și, după șase luni mă trezesc că nu ai făcut nimic și s-a spart țeava și ne-am făcut de râs pe toate posturile de televiziune”, afirmat Olguța Vasilescu.