DOLJ: Puține primării și instituții interesate de campania ”Let`s Do It, Romania”. Acțiunea de curățare a gunoaielor are loc pe 17 septembrie

1296
Iulian Tănase, coordonator ”Let's Do It, România” în Dolj, alături de Adela Plăcintescu, directorul ADI ECODOLJ
Reclame

Ajunsă la cea de-a 13-a ediție, campania ”Let`s Do It, Romania”, prin care au loc acțiuni masive de strângere a gunoaielor, e programată pe 17 septembrie. Se preconizează că aproximativ 190 de ţări de pe întreg globul vor participa la ampla campanie de strângere a deșeurilor. Potrivit coordonatorului județean, Iulian Tănase, în Dolj, până la această oră, s-au înscris circa 3.000 de voluntari. Din zona de unități administrativ-teritoriale (UAT) au răspuns afirmativ până acum doar 11 UAT-uri din cele 111. Disponibilitate pentru participarea la curățenie au arătat și Direcția Silvică Dolj, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Jiu și Baroul Dolj. Din păcate, numărul primăriilor și ale autorităților care au ales să se implice este extrem de redus, având în vedere problemele serioase pe care le au cu deșeurile abadonate pe oriunde, mai ales în zonele limitrofe urbelor și cele rurale.

UAT-urile participante (care au confirmat până azi) sunt: Braloștița, Cârcea, Craiova, Galicea Mare, Grecești, Ghercești, Ostroveni, Dăbuleni, Segarcea, Băilești și Calafat, Craiova. Lista rămâne, însă, deschisă!

Mai mulți voluntari, mai multă curețenie

La nivelul reședinței de județ activitatea se derulează prin proiectul ”Craiova Curată”. Există 4 zone de curăţenie propuse, dar în funcţie de numărul de voluntari înscrişi pentru activitatea de curăţenie din zona periurbană se va decide dacă vor fi reduse la una singură.

Din februarie anul acesta, organizația Craiova Curată a iniţiat un proiect prin care ne dorim să îmbunătăţim rata de colectare selectivă pe raza Municipiului Craiova, prin educarea tinerilor din licee. Astfel, din februarie până în prezent am susţinut ateliere de eco-responsabilitate pentru circa 800 de liceeni, am instalat 11 coşuri de colectare a PET-urilor în tot atâtea licee, am construit plute din PET-uri și am iniţiat dezbaterile green debate”, a explicat Iulian Tănase, coordonatorul “Lets Do It, Romania!” pe Dolj, în cadrul unei conferințe de presă.

Conferință de presă premergătoare acțiunii Lets Do It , România

Partenerii proiectului la nivel local sunt ADIECODOLJ şi firmele Ecosud Craiova, Iridex şi Salubritate Craiova. La curețenie și-au anunțat participarea și Administrația Bazinală de Apă ”Jiu”, care va igieniza malurile râurilor și nu numai, și Direcția Silvică Dolj prin: Ocolul silvic Amaradia – în pădurea Velești, Ocolul silvic Calafat – pădure Desa, Ocolul silvic Craiova – pădure Bucovăț, Ocolul silvic Dăbuleni – pădure Stațiune, Ocolul silvic Filiași – pădure Bîlta, Ocolul silvic Perișor – pădure Radovan (DN 56), Ocolul silvic Poiana Mare – pădure Tunari, Ocolul silvic Sadova – pădure Visa (DN 55), Ocolul silvic Segarcea – pădure Țuglui.

Directorul ADIECODOLJ, Adela Plăcintescu, a afirmat că, până în urmă cu trei ani, la nivelul judeţului nu a existat o infrastructură pentru ca oamenii să poată colecta selectiv deşeurile, însă în acest moment ea există, iar fenomenul abandonării deşeurilor ar trebui să fie din ce în ce mai redus.

ADI ECODOLJ: ”Avem o creștere a ratei de colectare a deşeurilor”

Noi încercăm de ziua Curețeniei naționale să tragem nişte semnale de alarmă şi, prin puterea exemplului personal, să marcăm nişte momente pentru cetăţeni şi pentru unele autorităţi. În ultima perioadă lucrurile s-au mişcat, în sensul că se vede clar că avem o evoluţie de cantităţi de deşeuri reciclabile, de 1.000 tone deşeuri reciclabile pe lună, avem o rată de colectare a deşeurilor în creştere, or chestiunile acestea nu se pot întâmpla peste noapte. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor ECODOLJ, care reprezintă toate UAT-urile din Dolj pe segmentul acesta de salubrizare, se implică activ în orice acţiune de acest gen care apare. Că este “Lets Do It, Romania!” acum, că avem proiectul finanţat de Ministerul Mediului “Curăţăm România”, că vin ONG-uri şi ne cer sprijinul pentru activităţi de conştientizare, de promovare a principiilor colectării separate, chiar şi de colectare de deşeuri abandonate acolo unde e cazul, îi ajutăm cum putem: financiar, cu saci, cu mănuşi etc. Ideea este că noi, actorii din zona de salubrizare, am început să fim foarte implicaţi şi sper să se vadă rezultatele în timp”, a declarat directorul executiv al ADI ECODOLJ, Adela Plăcintescu.

 

ALEGEREA EDITORULUI