15 karturi electrice, cu trei opțiuni de viteze – pentru copii și adulți – sunt de azi disponibile publicului, contracost, la Velodromul din Parcul ”Romanescu”. Pentru studenți și elevi tariful este de 10 lei/5 min, dacă aceștia prezintă carnetele semnate și ștampilate la zi.
Prima cursă oficială, cu rol demonstrativ, au făcut-o primarul Craiovei și rectorul Universității din Craiova, activitatea de karting fiind posibilă prin parteneriatul dintre instituțiile conduse de cei doi. Înainte, însă, au oferit declarații presei.
”Universitatea din Craiova este o universitate antreprenorială, care se implică în comunitate, avem peste 20 de proiecte prin care am ajutat și ajutăm diverse segmente ale populației Craiovei si Doljului. Ne-am gândit că un punct de atracție ar putea fi aceste karturi. Noi am venit cu cele 15 mașini și Primăria Craiova cu infrastructura și anume acest velodrom. Cred că va fi un punct de atracție, deja de două zile avem semnale foarte bune, mulți oameni au intrat pe această pistă. Este o pistă cu karturi recreaționale, nu este o pistă pentru întreceri, urmează însă, pentru că vom avea karturi din ce în ce mai performante. În orice caz, aici nu este vorba de întrecere, ci de acea senzație, adrenalina pe care ți-o oferă, pentru că accelerează foarte repede”, a declarat rectorul UCV, Cezar Spînu. Potrivit acestuia, cel mai probabil studenții care s-au ocupat de asamblarea celor 15 karturi vor mai asambla încă 15, ”pentru că e evident că cele actuale nu vor fi de ajuns”.
Viteza – adaptată în funcție de vârstă.
Trei tipuri de karturi sunt disponibile publicului. Softurile sunt setate de studenți astfel încât să fie corepunzătoare celor trei categorii de vârste cărora li se adresează: 8 km/h, 15-30 km/h sau 50 km/h. Respectiv, adulți, minori între 15 și 18 ani și minori între 7 și 14 ani. Pentru inițierea celor care vor să încerce karturile pentru prima oară studenții voluntari vor fi permanent prezenți. Un detaliu important de menționat: persoanele cu masa corporală mai mare de 100 de kilograme nu pot conduce karturile.
Olguța Vasilescu: ”Nu am făcut-o pentru profit. Am pus prețuri modice pentru copii”
”Mă bucur că avem acest parteneriat cu Universitatea din Craiova pentru că, iată, avem și niște servicii așa cum și le doresc tinerii. Practic sunt gândite de ei și puse în practică de noi. Studenții Universității au asamblat, practic, aceste karturi, pe care și eu le-am testat ieri, împreună cu toți copiii care au fost prin parc și au venit la velodrom și le-au putut testa gratuit. Le-a plăcut extraordinar de mult. Este o senzație foarte plăcută atunci când vezi plăcerea din ochii copiilor. Nici de data asta nu am făcut-o pentru profit, am pus niște prețuri chiar modice pentru copii, chiar dacă, în general, prețurile pentru karting sunt foarte mari în toată țara. Velodromul nu mai era folosit aproape deloc de bicilciști, însă ei îl pot folosi în continuare pentru că zona laterală rămâne în continuare disponibilă. Pentru karturi, în prezent este folosită prima variantă de pistă, cea mai simplă. După ce se vor obișnui cu ea, pentru cei care vor mai multă adrenalină, mai avem pregătite încă trei trasee și putem schimba oricând cauciucurile, ca să aibă senzații mult mai tari decât cele de pe varianta actuală”, a declarat primarul Craiovei.
După ce au oferit declarații, cei doi oficiali au făcut și un tur demonstrativ: Deși a plecat în forță, primarul a fost întrecut pe final de rectorul UCV: ”Se vede bărbatul la volan”, a spus Olguța Vasilescu la finalul turului. ”Universitatea din Craiova e mereu prima”, a replicat Cezar Spînu.
Traseul are 400 metri și a fost gândit de cei de la Facultatea de Mecanică, specializarea Vehicule Rutiere. Karturile sunt foarte ușor de condus chiar și pentru cei mai mici. Mașinile sunt foarte stabile, iar senzația una extrem de plăcută.
Încasările vor fi direcționate către UCV, pentru achiziția pieselor de schimb. Ulterior, dacă ele vor crește, parte din ele vor merge și la RAADPFL, pentru întreținerea pistei, care a fost reabilitată și reamenajată special. Cauciucurile pentru trasee provin de la parcul auto al RAT.
Conform organizatorilor, activitatea se face în prezența unui pompier și a unei persoane instruită să acorde primul ajutor în caz de nevoie.