Accesarea unor informații publice în mediul online, plata electronică a amenzilor, taxelor și impozitelor, dar și altele, sunt accesibile cetățenilor în Sistemul Național Electronic de Plată Online – Ghișeul.ro. Însă nu tuturor. Câte dintre instituțiile și autoritățile publice și câți dintre plătitorii de taxe și impozite folosesc digitalizarea – atât de mult râvnită și cerută – pentru a încasa, respectiv a achita datoriile către stat? Cifrele arată că foarte puțini.
În Dolj, în afară de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF, care este activă online în toate județele, numai Inspectoratul Județean de Stat în Construcții și doar 16 dintre cele 111 primării sunt înscrise pe Ghișeul.ro. Stiricraiova.ro a consultat datele publice și a constatat că atât ”oferta”, cât și ”cererea” sunt extrem de reduse. Adică nici instituțiile nu s-au înghesuit să să înroleze în sistem, dar nici cetățenii nu au făcut-o ca să-și plătească online taxele, acolo unde au posibilitatea. Dacă în municipiul reședință de județ există peste 45.000 de cetățeni care plătesc online, la popul opus se regăsește comuna Galicea Mare, unde nu există niciun utilizator.
6 din cele 7 municipii și orașe din Dolj s-au înrolat în Sistem. Plus 10 comune
Conform informațiilor disponibile pe Ghișeul.ro, la Craiova doar Direcția de Impozite şi Taxe Locale (DITL) oferă posibilitatea ca cetățenii să achite dările, precum și amenzile contravenționale, cu deducerile aferente plăţii în 15 zile calendaristice. Numărul utilizatorilor activi, la ora actuală, cel mai însemnat din județ, este de 46.107, la o populație de circa 245.700 cât ar avea Craiova. Asta înseamnă că atâția craioveni și-au creat cont pe platforma online, pentru a consulta și plăti electronic sumele care trebuie achitate pentru taxe și impozite. Există și varianta plății fără autentificare, însă pentru aceasta nu sunt disponibile consultarea în timp real a obligațiilor de plată și istoricul tranzacțiilor. Pot fi plătite doar taxe și impozite al căror cuantum este deja cunoscut de cetățean. Pentru plata amenzilor nu este necesară înregistrarea ca utilizator.
Mergem la Calafat. Și aici cetățenii pot plăti online obligațiile către DITL. Numărul utilizatorilor activi ai platformei Ghișeul.ro este de 453. Conform datelor disponibile, populația municipiului este de aproximativ 14.700 persoane.
În Băilești există înscriși în Sistemul de plată online 311 utilizatori. Populația este estimată la circa 15.400 persoane.
La Filiași, cu o populație de circa 15.600 persoane, sunt activi pe ghișeul.ro 315 utilizatori.
La Segarcea 209 cetățeni au ales, până acum, să-și plătească taxele și impozitele în sistemul electronic. Populația este de circa 6.500 de locuitori.
Pentru orașul Dăbuleni există 63 de useri conectați la Ghișeul.ro, iar numărul locuitorilor este de aproximativ 10.500.
Dintre orașe lipsește Bechet. Primăria nu s-a înrolat în Sistemul Național Electronic de Plată Online.
Din rândul comunelor s-au înregistrat pe Ghișeul.ro, pentru a le oferi cetățenilor posibiltatea să-și achite amenzile, impozitele și taxele locale Bârca – 23 de utilizatori înscriși (populație estimată 3.500), Breasta – 2 utilizatori (populație estimată circa 3390 persoane), Cârcea – 127 utilizatori (populație – circa 4500), Coșoveni – 9 utilizatori (3155 locuitori), Galicea Mare – 0 utilizatori (circa 3.800 locuitori), Ișalnița – 46 utilizatori (aproximativ 3900 locuitori), Malu Mare – 220 utilizatori (6.800 locuitori), Moțăței – 20 utilizatori (circa 5.900 locuitori), Podari – 95 utilizatori (circa 6.900 locuitori), Poiana Mare – 23 utilizatori (9.500 locuitori).
*Cifrele privind numărul locuitorilor din localitățile analizate sunt rotunjite și aproximate după cele ale Institutului Național de Statistică.
Cum spuneam, pe lângă cele 16 unități administrative și ANAF, în Dolj există o singură autoritate înrolată în Sistemul Electronic de Plată. Este vorba de Inspectoratul Județean în Construcții Dolj. Însă aici nu apare înregistrat niciun utilizator.
La nivelul țării sunt 1.443.959 utilizatori activi la această dată.