Un cetățean a solicitat Primăriei Craiova să-i spună dacă Putin e printre cei care au cerut autorizație de construire și să-i fie anonimizat numele

1249
Reclame

Solicitare inedită adresată Primăriei Municipiului Craiova. Un cetățean a cerut, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, să i se comunice dacă printre cei care ar fi sunat la instituție și ar fi cerut să nu îi mai apară numele pe lista documentelor de Urbanism s-ar număra și Vladimir Vladimirovich Putin, președintele Rusiei. Asta în condițiile în care reprezentanții autorității locale au pretins că decizia de anonimizare a acestor acte are la bază Regulamentul de protecția a datelor cu caracter personal (GDPR), dar și cererile exprese ale unor persoane, unele transmise, potrivit primăriei, prin telefon (detalii AICI).  

După ce a anonimizat parțial numele persoanelor fizice cărora le emite certificate de urbanism și complet autorizațiile de construire, motivând că au fost ”câteva” sesizări scrise și telefonice în acest sens, Primăria Craiova a primit, din partea unui cetățean, solicitarea să-i comunice dacă președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, se numără printre cei care au cerut, prin telefon, ca numele să îi fie secretizat pe documentele de urbanism. Curiozitatea cetățeanului a fost stârnită de o autorizație care avea ca obiect extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale pe o stradă din Craiova și pe care nu apărea numele solicitantului. Probabil în contextul războiului și a frământărilor legate de problema gazelor.

Decizia de anonimizarea actelor publicate la rubrica ”Urbanism” pe site-ul municipalității a fost aplicată pe 21 septembrie fără niciun anunț prealabil, iar presa a sesizat că toate documentele fuseseră criptate. Reprezentanții Primăriei au explicat că situația va fi una temporară, până la finalizarea procedurii de filtrare a datelor. Nici până la ora actuală se pare că selecția nu a fost încheiată.

Revenind la solicitare, petentul (rămas anonim din motive lesne de înțeles) a cerut lista tuturor documentelor de urbanism din ultimii 300 de ani. Responsabilul cu comunicarea informațiilor publice i-a răspuns că municipalitatea are, conform legii, o arhivă publică cu acest date începând cu anul 2008,  pentru restul recomandându-i să se adreseze Arhivelor Naționale.

În baza explicațiilor date de Primăria Craiova pentru decizia de anonimizare, petentul a vrut să știe și dacă solicitantul respectivei autorizații de construire (nr. 1058/15.09.2022, care între timp a fost decriptată) este președintele Federației Ruse și câte apeluri telefonice a dat la Primăria Craiova, dacă a discutat cu conducerea de partid și de oraș a primăriei și în ce limbă au vorbit. Totodată, cetățeanul a întrebat și dacă Putin a cerut să nu îi fie trecut numele pe autorizațiile de construire sau pe certificatele de urbanism pe care le solicită.

Reprezentanții Primăriei Craiova i-au răspuns (cetățeanului) că, după interogarea bazei de date electronice, nu au identificat acte administrative pe numele Vladimir Vladimirovich Putin. Cât despre eventualele apeluri și discuții telefonice cu reprezentanții locali, comunicatorii instituției nici nu au infirmat, nici nu au confirmat. Au spus doar că nu dețin astfel de informații…

ALEGEREA EDITORULUI