Investiția în cimitirul privat din Zona Metropolitană a Craiovei, unic în Oltenia, intră în ”linie dreaptă”

7309
Intrarea în Cimitirul Bărdinici
Reclame

Un cimitir creștin, modern, este construit de un investitor privat la Albești, în intravilanul localității Șimnicu de Sus. Întins pe o suprafață de aproape 9 hectare, va adăposti circa 13.000 de morminte, cu câte două locuri de înhumare fiecare. Investiția, care se ridică momentan la peste 1,5 milioane de euro, îi aparține familiei Bărdinici din Craiova (căreia îi va purta numele), cunoscută pentru afacerea sa cu prelucrarea marmurei, a granitului și travertinului, în special pentru monumente funerare. Tot aici, va fi construită, pe un teren de 10.000 mp, o fabrică ce va deservi exclusiv cimitirul, pentru realizarea criptelor, a obiectelor și monumentelor funerare, fiindcă cimitirul va oferi pachet complet de servicii. De curând, amplasamentul a primit toate avizele necesare și se va începe amenajarea criptelor.

Imagine panoramică a Cimitirului Bărdinici

Fiecare cult creștin va avea propria parcelă pentru locuri de veci

Cimitirul ”Bărdinici” este singurul cimitir particular din Oltenia și, potrivit antreprenorului Mihai Bărdinici, nu va fi un simplu loc pentru odihna celor trecuți în neființă. Va fi un cimitir-parc impresionant, destinat, în egală măsură, tuturor cultelor creștine. Astfel, pentru spațiile de înhumare vor exista 16 parcele, pentru fiecare cult creștin recunoscut, așa cum prevede Legea 102/2014. De altfel, reprezentanții câtorva dintre culte, asociații religioase și biserici s-au adresat deja administratorului, exprimându-și în mod expres dorința de a li se rezerva parcele pentru locuri de veci. Va fi, așadar, un cimitir pluriconfesional, care va oferi, echitabil, posibilitatea oricărui muritor de a-și dormi somnul de veci într-un loc respectabil.

Acces și din Centura de Nord a Craiovei

Intrarea principală este situată pe Calea Craiovei (DN6B Craiova-Melinești), iar cimitirul este împărțit în trei zone: cea administrativă, unde a fost construită o clădire cu două birouri, grupuri sanitare și patru capele mortuare. Acestea vor avea acces la o pergolă exterioară, având în imediata apropiere un parc cu lac. Urmează apoi Zona Centrală, unde va fi amplasat un monument Obelisc și un al doilea parc tematic, în jurul Capelei Familiei. Ultima este Zona Centurii, întrucât amplasamentul va avea acces și la Centura de Nord a Craiovei. Un procent de 26% din suprafața cimitirului este alocată mormintelor și 74% sunt alei, străzi și spații verzi. Amenajarea întregului edificiu va fi una deosebită și ambițioasă, spun cei din familia Bărdinici. Pentru că povestea proiectului este una deosebită.

Clădirea administrativă, care adăpostește 4 capele, a fost finalizată. În stânga va fi lacul – piesa centrală a unuia dintre cele două parcuri. În fundal – Centura de Nord a Craiovei și Municipiul Craiova
După finalizare, așa va arăta zona clădirii administrative și, imediat lângă, fabrica ce va deservi cimitirul

Suntem o familie cu o experiență de peste 25 de ani în domeniul tăierii, prelucrării, finisării şi fasonării pietrei. Toată activitatea noastră se desfășura preponderent în cimitire. Prin munca noastră zilnică, am văzut problemele, nevoile și degradarea continuă a acestor spații care, din punctul nostru de vedere, sunt mai mult decât simple lăcașuri ce aduc tristețe. Mai mult, citind epitafurile, auzind poveștile, admirând monumentele acestor oameni, am realizat că cimitirele sunt spații care ascund o istorie, scrisă în piatră, a orașului. De aici, am ajuns la viziunea unui cimitir ce trece de această barieră a percepției negative ce rezultă din separarea noastră de cei dragi. Un cimitir ce serbează respectul, liniștea și viața celor ce aleg să își petreacă eternitatea aici. Sunt principiile pe care se bazează multe cimitire de reputație internațională, iar noi le aplicăm”, spune Mihai Bărdinici, administratorul cimitirului.

Proiectul, creația mezinului, student la Arhitectură

Viziunea a fost transpusă în proiect de fiul cel mic al familiei Bărdinici, Andrei, student în anul IV la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București, Facultatea de Urbanism. El a fost cel care a șlefuit ideea de cimitir și a transformat-o, mai degrabă, într-una de parc destinat sufletelor tăcute. Amprenta puternică și-a lăsat-o mai ales în zona centrală a spațiului, unde va fi amplasat un Obelisc. ”În Piațeta Obelisc sunt Capela Familiei și Parcul Central, gândit ca cea de-a doua zonă verde, pe lângă cel de la intrare, cu lac, și este elementul care subliniază întreg ansamblul format împreună cu Pavilionul Capelelor. Capela Familiei va face trecerea naturală de la interior la exterior, cu ajutorul grădinilor interioare, Parcul Central și perspectivele către Pavilionul Capelelor. Acesta din urmă este proiectat sub forma unui cartier cu multiple spații verzi deschise. Travertinul este piatra predominantă a acestui ansamblu. Este special aleasă pentru patina sa caracteristică în timp. Împreună cu accentele de culoare crem, transmite liniște, confort și respect pentru cei care își petrec eternitatea aici”, explică Andrei Bărdinici. 

Imagine din Zona Centrală a Cimitirului, cu vedere la Obelisc

În prezent, în cimitir se lucrează la amenajarea peisagistică. Va fi una în care vor domina piatra naturală și vegetația plină de culoare: vor fi plantați arțari, tei, plop roșu, mesteceni, magnolii și sălcii pletoase, tuia, hortensii, trandafiri, azalee, ienupăr, crini, diverse tipuri de iarbă, stuf, lavandă, Mâna Maicii Domnului, glicină și iederă.

Înhumare pe bază de rezervare

Înhumarea în Cimitirul ”Bărdinici” va fi posibilă de la anul. Însă, potrivit administratorului, rezervări pentru locurile de veci se pot face încă de pe acum. Acestea se vând sub formă de pachet: criptă, placare și locațiune (concesiune). ”Prețurile sunt accesibile și oferim și discount-uri. Contractele pot fi personalizate în funcție de opțiuni, în acest sens fiind pregătit un site web în care se regăsește și un catalog al cimitirului, unde pot fi vizualizate ofertele”, spune Mihai Bărdinici. 

Colaj cu imagini din zona Capelei Familiei și Pavilionul Capelelor