Un procuror din Craiova cere daune de 39.000 de lei, pentru că i-ar fi fost prejudiciată imaginea pe Facebook

3846
Mihai Răzvan Trică
Reclame

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova solicită în instanță daune morale de 39.000 de lei și scuze publice din partea unui utilizator al platformei Facebook. Magistratul, Mihai Răzvan Trică, susține că prin postările numeroase, publicate de Daniel DL, pe un grup de Facebook, i s-au adus semnificative prejudicii de imagine. Totodată, acesta mai menționează că pârâtul, Daniel Leonte, a trimis pe email-ul parchetului unde lucrează, dar și altor instituții publice, zeci de mesaje defăimătoare.

Pentru că în mesajele trimise prin poșta electronică, Daniel Leonte a făcut trimitere la dosare penale pe care procurorul le instrumenta, acesta i-a aplicat trei amenzi judiciare, în cuantum total de 3.000 de lei. Leonte le-a contestat, însă au fost menținute de Judecătoria Craiova.

Pe lângă daunele morale, și plata cheltuielilor cu judecata, procurorul Trică cere ca instanța să-l oblice pe pârât să șteargă postările cu pricina din grupul respectiv. Apoi să posteze un mesaj în care își cere scuze, precizând, totodată, că afirmațiile la adresa lui au fost făcute cu rea intenție, fără a exista dovezi în acest sens.

La rândul lui, Daniel Leonte susține că și-a exprimat opiniile și nemulțumirile și că tot ce a postat pe Facebook ”este real și adevărat”. În instanță spune că se va apăra cu ”Adevărul”.

Cererea de chemare în judecată făcută de dl. procuror Trică este abuzivă și netemeinică întrucât dreptul meu de petiționare prevăzut de constituție îmi permite să-mi exprim opinia și nemulțumirea față de abuzurile și greșelile lui juridice, iar tot ce am postat pe Facebook este real și adevărat. Dl. procuror este fost polițist la IPJ Dolj și a avut în cercetare chiar pe foștii lui colegi, pe care i-a scos basma curată, chiar dacă unii dintre ei au dat declarații contradictorii. În justiție, mă voi apăra cu Adevărul, deoarece cu adevărul nu se greșește niciodată. Pentru că este funcționar public, dl. procuror nu ar trebui să se supere prea rău când este criticat, mai ales pe bună dreptate, în conformitate cu libertatea de exprimare prevăzută de Constituția României. Suma solicitată este exagerată și arată dorința lui de a se îmbogăți pe nedrept, deși este plătit de stat ca magistrat cu un salariu foarte mare”, declară Daniel Leonte.

Cererea de chemare în judecată a fost înregistrată la Judecătoria Bălcești, din județul Vâlcea, dat fiind faptul că reclamantul este magistrat, iar solicitarea este de competența instanței unde își desfășoară activitatea. Deocamdată, nu a fost stabilit primul termen de judecată.

După ce a aflat de proces, Leonte i-a făcut procurorului plângere pe motiv că acesta ar fi imprimat la serviciu cererea de chemare în judecată, în dublu exemplar, care ar însuma circa 450 de pagini, creând, astfel, în opinia lui Daniel Leonte, un prejudiciu financiar parchetului unde lucrează.