Una dintre mașinile din parcul auto al Universității din Craiova a dispărut. Apoi a reapărut. Schimbată. Povestea mașinii fantomatice a apărut în urma unui accident rutier în care ar fi fost implicată în vara aceasta. Un angajat al instituției, care, se pare, nu era în timpul serviciului, a produs evenimentul. Ca să scape basma curată, a pus la cale un plan. Conform unor informații transmise către Stiricraiova.ro, era vorba despre o Skoda Superb, repartizată ca mașină de serviciu, permanent, unui angajat din subordinea directorului general administrativ al Universității din Craiova, Cătălin Aurelian Roșculete. Ca să scape de ”belea”, fără să afle nimeni, cei doi ar fi convenit să înlocuiască mașina avariată aproape în întregime cu o alta asemănătoare. Pe ”mașina-fake” au fost puse plăcuțele de înmatriculare a celei vechi și, cu iscusință, i-ar fi fost modificat și certificatul de înmatriculare.
”În urmă cu câteva luni, acest angajat a avut un accident de circulație. Ar fi adormit la volan și a intrat într-un cap de pod. Nu a anunțat accidentul, dar l-a anunțat pe șeful său, Cătălin Roșculete, care, la auzul veștii, a făcut o criză de nervi, amenințându-l pe respectivul angajat că, dacă nu aduce mașina cum a fost, il va pune să plătească 10.000 de euro. De frică și exasperat că se va auzi de accident și nu va putea justifica nici locul și nici ora accidentului, nefiind în interes de serviciu, s-a consultat cu șeful său direct și au ajuns la concluzia că e bine să cumpere ei o altă mașină, pe care să o radieze, aproape la fel ca originala, care avea nr. de înmatriculare DJ 01 UNV. Respectivul angajat a cumpărat o altă mașină, din Slatina, a radiat-o și a pus actele și numerele de înmatriculare pe noua mașină. Epava celei vechi ar fi ascuns-o într-un garaj din Craiova, până de curând, când a fost dusă la dezmembrat”, este informația primită de redacția Stiricraiova, printr-un email anonim.
Astfel, în parcarea Universității a apărut o Skoda Superb, cu nr. DJ 01 UNV, însă diferită. Cu alte dotări.
”Spre deosebire de cea originală, aceasta este cu cutie hidramată, are cârlig de remorcare, trapă panoramică, tapiserie din piele etc.. Șoferii care au condus mașina de-a lungul vremii au observat că este altă mașină și nu cea originală și s-au minunat cu toții. Dar nu are niciunul curaj să spună ceva cu voce tare, pentru că este executat imediat”, se mai arată în email-ul respectiv. Din el mai reiese că ”rectorul Cezar Spînu a fost informat despre această situație prin multiple căi și nu a dorit să ia act sau să coboare în parcare să se uite la mașină sau să ia documentele de achiziție să verifice specificațiile sau seria cel puțin, anul diferit de fabricație scris pe geamuri etc.”. Însă, ”nu a fost demarată nicio anchetă internă, nici de rector, nici de Consiliul de Administrație, și nici de către Senat, cu privire la multitudinea de sesizări”, mai scrie în email. Contactat de redactorul Știricraiova.ro, rectorului Universității din Craiova, Cezar Spînu, ne-a confirmat că, într-adevăr, a primit informațiile pe care noi le aveam, însă printr-un mesaj pe WhatsApp, pe care l-am primit și noi prin poșta electronică.
În prezent, în parcul auto al Universități din Craiova s-ar găsi o mașină radiată, care a primit identitatea alteia. Mai mult decât atât, recent, se pregătise procedura de casare a mașinii distruse în accident. ”În acte, pentru că, în realitate, a fost distrusă de mult și pusă alta în loc”.
Informațiile care ne-au parvenit ar fi fost trimise, în scris, ca sesizare, și către Serviciul Rutier Dolj, în urmă cu circa două luni.
Conform surselor Stiricraiova.ro, luni, pe 17 octombrie, reprezentanții Senatului si membrii Consiliului de Administrație al UCV au fost informați și ei, în scris, despre situație. Drept urmare, sesizarea s-a aflat pe ordinea de zi de ieri, 19 octombrie, a Consiliului de Administrație. Totodată, o sesizare ar fi fost depusă și la IPJ Dolj și la Biroul Rutier Craiova, tot pe 17 octombrie.
Rectorul Cezar Spînu ne-a confirmat că a primit un mesaj, anonim, pe Whatsapp cu privire la această situație, și că l-a îndrumat pe cel care i l-a trimis să facă o sesizare oficială. Din informațiile noastre, mesajul a fost primit cu câteva luni înainte. Mai exact, pe 9 iulie a.c. De asemenea, mai spune conducătorul UCV, conținutul mesajului a fost trimis, într-un email tot anonim, și la colegi de-ai săi din instituție, luni, pe 17 octombrie. Drept urmare, ”Universitatea s-a autosesizat în acest caz și se va analiza situația prezentată în acel email”, mai spune Cezar Spînu..
”În urma acelui email anonim, Consiliul de Administrație a hotărât să se constituie o comisie de analiză și se va analiza situația descrisă în acel email”. L-am întrebat pe rectorul Universității dacă în urma mesajului primit a văzut mașina respectivă. ”Nu, dar n-aveam de ce. Nici nu știam că a existat vreun eveniment. N-am văzut-o, nu e treaba mea să o văd. De ce?”, a afirmat Spînu, încheind cu interogația de ce vrem să știm. I-am răspus că din curiozitate.
”M-am interesat, sigur că m-am interesat, am aflat că a fost un eveniment, cu poliție, cu documente de la poliție. Eu nu pot să fac anchete, că n-am de ce să fac. Acum, dacă tot văd că se insistă pe acest subiect, cu aceste mail-uri anonime, sigur că a aprobat Consiliul de Administrație constituirea unei comisii de analiză, va cere documente, și, în funcție de raportul pe care îl va da departamentul juridic al Universității va da o rezoluție. Dacă se constată, Doamne ferește, că au fost anumite lucruri care sunt în neregulă, sesizăm mai departe. Nu știu ce se va întâmpla. Noi am primit luni email-urile și miercurea se întrunește Consiliul de Administrație și ne-am autosesizat, practic”, ne-a declarat rectorul Universității din Craiova, Cezar Spînu.
Conform altor surse Stiricraiova.ro, mașina cu care a fost înlocuită ar fi fost achiziționată din Municipiul Slatina, contra sumei de 2.000 de euro, bani plătiți cash. Achiziția nu ar fi fost făcută prin Serviciul de Achiziții, ci de Vicențiu Cuc, șoferul care a provocat accidentul, și șeful parcului auto, Mircea Bica, la ordinul directorului administrativ Cătălin Roșculete. Contractul de achiziție a mașinii ar fi fost făcut în numele Universității, iar factura emisă tot pe numele instituției publice. Ulterior, contractul și factura ar fi fost făcute dispărute.