600.000 de euro, factura pe 8 luni pentru întreținerea Water Park. Complexul iese de sub monitorizarea europeană

1557
Spuma Party, la Water Park, august 2022 / Sursa foto: Facebook/Water Park
Reclame

Craiova Water Park – Complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului iese luna aceasta, pe 30 octombrie, de sub monitorizarea europeană. Considerat cel mai mare parc acvatic din Oltenia, întins pe o suprafață de aproape 5 hectare, a costat 86 de milioane de lei, bani din fonduri europene nerambursabile și din bugetul orașului. Finanțarea a fost obținută de Antonie Solomon, implementarea proiectului s-a desfășurat în mare parte pe mandatul Olguței Vasilescu, iar finalizarea a avut loc în vremea lui Mihail Genoiu. Toți cei trei au participat la inaugurarea complexului, în august 2017.

Instantaneu de la inaugurarea parcului acvatic, august 2017. Sursa foto: Cuvântul Libertății

Proiectul a fost realizat de UTI Grup, în asociere cu firmele Delta ACM 93 și Polystart Impex. Lucrările de construcție și instalații au fost executate în intervalul 2013 – 2017, cu o perioada de întreruperi în intervalul noiembrie 2014 – septembrie  2015 și decembrie 2016 – martie 2017. Procurorii DNA au descins pe şantier, în noiembrie 2014, pentru a ancheta fraudarea fondurilor de către patronul firmei Polystart, cu peste 1,2 milioane de euro. În 2016, dosarul de corupție a fost trimis în instanță. Tot la judecată este și în prezent.

Fiind construit cu fonduri europene, investiția a fost monitorizată vreme de 5 ani. În acest timp, Primăria Craiova, în calitate de beneficiar, a trebuit să îndeplinească obligațiile asumate la semnarea contractului de finanțare. Ca de exemplu, să nu schimbe destinația clădirii, să mențină numărul de angajați, modificarea structurii veniturilor și cheltuielilor să nu afecteze funcționalitatea și viabilitatea economică a proiectului etc. Cu alte cuvinte, primăria nu a putut face modificări sau investiții la acest obiectiv după bunul plac.

Costurile cu întreținerea Water Park s-au triplat în 2022 față de 2021

Cheltuielile cu întreținerea complexului nu au fost deloc de neglijat. Veniturile obținute din încasarea tarifelor nu au acoperit costurile pentru funcționare. Conform datelor furnizate de Primăria Craiova la solicitarea Stiricraiova.ro, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021 s-a înregistrat un număr de 26.580 clienți, de pe urma cărora s-au obținut încasări în valoare de 1.074.769 lei (aproximativ 220.000 de euro). În perioada menționată, cheltuielile de funcționare s-au ridicat la 1.188.181 lei (cca. 242.000 euro).

În 2022, în perioada 1 ianuarie – 25 septembrie, s-au înregistrat 39.730 clienți și încasări de 1.574.678 lei (cca. 321.000 euro). Interesant este că anul acesta, în doar 2 luni, numărul vizitatorilor a fost aproape egal cu totalul înregistrat în 2021. ”Precizăm că în sezonul de vară aferent intervalului 01.07-31.08.2022 s-a înregistrat un număr de 25.000 de clienți”, au menționat reprezentanții Primăriei Craiova într-un răspuns pentru Stiricraiova.ro. Însă și cheltuielile de funcționare au crescut considerabil anul acesta, fiind aproape duble față de cifra veniturilor. Astfel, doar pentru perioada 1 ianuarie – 31 august 2022 (8 luni), costurile pentru întreținerea Water Park s-au ridicat la 2.954.706 lei (puțin peste 600.000 de euro).

În luna iunie a acestui an, conducerea Water Park a fost schimbată. Cătălin Reșceanu a fost numit director în locul lui Dan Cricorian. Acesta spune că după ce va ieși de sub monitorizare, municipalitatea va putea investi pentru a-l putea face mai atrăgător pentru craioveni și nu numai. Printre primele lucruri care trebuie modificate se numără cele legate de tarife și planurile tarifare pentru acces de care craiovenii s-au plâns încă de la inaugurare.

Tarifele de intrare operate anul acesta au fost de:

– 26 lei/zi pentru copii între 5 şi 10 ani, de luni până vineri / 37 lei/zi, în week-end;

– 39 lei/zi pentru persoanele de peste 10 ani, de luni până vineri / 55 lei/zi, în week-end;

– 18 lei/zi pentru acces saună;

– 22 lei/zi/copil/curs de înot.

Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon, care a conceput și visat la acest proiect, a declarat la inaugurare, conform ziarului Cuvântul Libertății, că proiectul nu a fost un moft, ci o necesitate pentru o zonă atât de aridă, ca cea a amplasamentului complexului. Mai spunea că îl consideră un dar pentru craioveni şi, totodată, o măsură eficientă prin care se păstrează „cel de-al doilea plămân” al Craiovei.

Este un proiect foarte frumos, foarte criticat. A pornit ca şi concept pe mandatului lui Antonie Solomon, s-a construit pe mandatul meu şi este gata de recepţie pe mandatului lui Mihail Genoiu. Municipiul Craiova are nevoie de divertisment şi investiţia aceasta oportună”, declara, conform sursei mai-sus menționată, la rândul său, Olguța Vasilescu, la vremea respectivă în postura de ministru al Muncii.

ALEGEREA EDITORULUI