Primăria Craiova vinde ”casa cu copaci”

2834
”Casa cu copac” din Strada Olteț, nr. 23 / Sursa foto: Google Street

Celebra casă ”cu copaci”, de pe Strada Olteț, va fi vândută prin licitație publică. Reprezentanții municipalității craiovene, în patrimoniul căreia se regăsește, susțin că nu este oportună realizarea unor investiții pentru a o păstra. Clădirea, cu numele oficial ”Casa Secolului XIX”, nu este monument istoric, dar are regim special, pentru că face parte din centrul istoric al Craiovei. Casa are o suprafață construită de 245 mp și un teren aferent de 492 metri din acte şi 412 m din măsurători. 

Foto: Ștefan Veza

Construcţia se află într-o stare avansată de degradare şi exploatarea acesteia în condiții
normale de siguranţă presupune investiţii majore din veniturile bugetului local. Totodată, durata de amortizare a investiţiilor în raport cu posibilele venituri realizate prin închirierea acestui bun imobil este mare şi astfel nu este oportună realizarea unor investiţii. Municipiul Craiova în calitate de proprietar al bunului, urmăreşte obţinerea de venituri la bugetul local, precum şi creşterea potenţialului zonei din punct de vedere al dotărilor economico-sociale şi atragerea de capitaluri private”, se arată în Raportul care stă la baza unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut în ședința Consiliului Local (CL) Craiova de luna aceasta.

Foto: Ștefan Veza

Proiectul prevede trecerea din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Craiova, aprobarea vânzării prin licitaţie publică, aprobarea studiului de oportunitate privind vânzarea prin licitaţie publică a bunului, aprobarea documentaţiei de atribuire și împuternicirea Primarului Municipiului Craiova să semneze contractul de vânzare –
cumpărare cu ofertantul declarat câştigător. Prețul de pornire al negocierii va fi stabilit prin raport de evaluare. Cine va oferi cel mai mare preț va deveni proprietarul casei.

Imobilul a fost lăsat în paragină de mai bine de 30 de ani. A fost proprietatea unui negustor ai cărui moștenitori au emigrat în Statele Unite. Comuniştii au vrut să o demoleze, însă au reuşit să dea jos doar acoperişul. Ulterior, imobilul a intrat în patrimoniul primăriei, iar în urmă cu câțiva ani a fost revendicată. Detalii AICI și AICI.

Conform Paginii de Facebook ”Monumentalist”, casa a fost construită în anul 1912 pentru familia Wolf și adăpostea un atelier de sticlărie la parter, iar la etaj camere de locuit.

Casa de pe Str. Olteț nr. 23 / Foto: Monumentalist