Poliția anchetează ”fantoma de la Universitate”. E horror, dar și comedie!

4483
Autoturismul care ar fi fost achiziționat, pe ascuns, pentru a-l înlocui pe cel distrus
Reclame

Situația mașinii fantomatice din parcul auto al Universității din Craiova a ajuns și pe masa Poliției Universitare, din cadrul Poliției Municipiului Craiova. Un autoturism Skoda, implicat într-un accident rutier în vara acestui an, a fost înlocuit ilicit cu un altul radiat din circulație. De atunci, angajații instituției s-au plimbat cu mașina ”reîncarnată” fără ezitare. Însă ciudata schimbare suferită ”peste noapte” de autoturism nu a rămas indiferentă tuturor. Conducerea Universității și organele de poliție au fost sesizate, în urmă cu mai bine de două luni, despre strania situație.

Pe scurt, în vara aceasta, Vicențiu Cuc, angajat al UCV, aflându-se la volanul unui autoturism al instituției, cu nr. de înmatriculare DJ 01 UNV, ar fi avut un accident de circulație în afara programului de lucru. Ulterior, șoferul l-ar fi anunțat pe directorul administrativ al Universității, Cătălin Aurelian Roșculete. Ca să nu se afle de accident, pentru că nu ar fi putut justifica ora și locul deplasării, cei doi ar fi decis să cumpere o altă mașină. Autoturismul ar fi fost achiziționat din Slatina, cu bani lichizi, în numele Universității. Fictiv, fără ca vreun document să ajungă oficial în evidența instituției. Ar fi radiat-o din circulație, apoi i-ar fi atribuit actele și numerele de înmatriculare ale celei avariate. Autovehiculul distrus în accident ar fi fost dezmembrat. Deși era aceeași marcă și model, dotările distincte ale mașinii nou achiziționate au trădat că ceva nu e în regulă. Aspectul diferit al ”aceluiași” autoturism, Skoda Superb, a fost observat de ceilalți angajați. Însă, se pare, nimeni nu a avut nicio reacție.

Epava mașinii implicată în accident, înlocuită pe ascuns cu una radiată din circulație. Noi am numit-o ”fantoma de la Universitate”. Ca o stranie coincidență, platforma cu care a fost transportată are numărul de înmatriculare DJ 81 DUH.

La începutul săptămânii trecute, pe 17 octombrie, de situație a aflat și Consiliul de Administrație (CA) al instituției de învățământ superior. Dar nu de la rectorul Cezar Spînu, ci în urma unei noi sesizări transmise expres și în scris Consiliului. Drept urmare, în ședința din 19 octombrie, CA a decis constituirea unei ”comisii de analiză” a situației. În aceeași zi, StiriCraiova publica cele sesizate în articolul ”Fantoma de la Universitate”. La o zi, pe 20 octombrie, Biroul pentru centrul universitar (poliția universitară) trimite invitații către persoanele implicate pentru a le audia cu privire la aspectele din sesizare.

Cuc n-a știut, Cuc n-a văzut!

Pe 25 octombrie, Vicențiu Cuc s-a prezentat, la invitația oamenilor legii, cu autoturismul și documentele mașinii la Biroul Poliției Universitare. Conform surselor Stiricraiova.ro, sesizarea privitoare la identitatea mașinii înlocuite s-a confirmat. În urma verificărilor, s-a constatat că autovehiculul are seria modificată. Certificatul și numerele de înmatriculare aparțin unei alte mașini. Cea avariată. Însă Cuc le-ar fi declarat polițiștilor că nu are cunoștință de modificări și că, probabil, angajații service-ului unde a fost dusă ar fi intervenit, pe ascuns, asupra autoturismului. Cu alte cuvinte, acesta a susținut că nu a știut că e altă mașină. El ar fi aruncat vina pe reprezentanții service-ului (service cu care UCV a avut în trecut contract de întreținere și reparații a autoturismelor din parcul auto al instituției), că ar fi schimbat cu totul autoturismul. Și nimeni, dar absolut nimeni (?!) din cadrul Universității din Craiova nu ar fi observat și nu și-ar fi dat seama că nu mai e același autoturism. În ciuda diferențelor mai mult decât vizibile. Ca de exemplu faptul că Skoda cu numărul DJ 01 UNV are, dintr-o dată, trapă panoramică.

Mașina Skoda apărută în parcare are alte dotări, unele vizibile: trapa panoramică, spre exemplu, de care cea distrusă în accident nu dispunea.

La Universitatea din Craiova pare că se croșetează veritabile povești de groază. Cu cât avansează cercetările, personajele angrenate în ea devin și comice. Dacă n-ar fi de plâns, ar fi de râs în hohote.

Stiri Craiova va urmări în continuare hazardanta poveste. Să sperăm că și conducerea Universității din Craiova o urmărește, măcar cu atenție și îngrijorare. Pentru că, nu-i așa, e o problemă care poate aduce atingere imaginii instituției. Imagine la care, de regulă, instituțiile țin mai mult decât la orice.

***

Biroul pentru Centrul Universitar (Poliția Universitară) – cea care cercetează aspectele sesizate – este o structură specializată a Poliției Municipiului Craiova pentru gestionarea problematicii în unităţile cu destinaţie universitară, zona adiacentă a acestora cât şi în spaţiile de cazare în comun din administrare. Are în vedere cele două unităţi de învăţământ universitar de stat, respectiv Universitatea din Craiova și Universitatea de Medicină şi Farmacie. Totodată, și universitățile/facultățile private din oraș.

ALEGEREA EDITORULUI