Prefectura Dolj și MAI semnează, azi, contractul de finanțare pentru reabilitarea Palatului Administrativ din Craiova

696
Sursa foto: dj.prefectura.mai.gov.ro
Reclame

Palatul Administrativ din Craiova, în care se desfășoară activitatea Consiliului Județean și Prefectura Dolj, urmează să fie reabilitat cu fonduri europene prin PNNR. Conform surselor StiriCraiova.ro, contractul de finanțare urmează să fie semnat în cursul acestei zile, de către ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și prefectul de Dolj, Dan Diaconu.

UPDATE: Contractul s-a semnat de către ministrul Afacerilor Interne și cel al Dezvoltării. Prefectul Dan Diaconu (numit de PSD, dar încă membru PNL după ce i-a trădat pe liberali) a fost prezent la București doar ca martor la semnarea hârtiilor oficiale. Parafa reprezentantului Guvernului în Dolj fusese pusă în ziua anterioară, în format digital.

La semnarea contractului a fost invitat și Nicușor Roșca, actualmente subprefect. Acesta deținea funcția de prefect când au început demersurile pentru reabilitarea clădirii. Și vicepreședintele Consiliului Judetean, Mihai Neațu, s-a numărat printre participanți.

Suma eligibilă prevăzută în contract este de peste 7 milioane de euro (34.829.973,13 lei, fără TVA), iar diferența de bani necesară pentru cheltuielile neeligibile va fi suportată de MAI.

Potrivit reprezentantului Guvernului în Dolj, din momentul semnării documentului, Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) trebuie realizată în patru luni. Achiziția serviciilor de proiectare DALI a fost lansată pe SEAP.

Următorul pas va fi elaborarea Proiectului Tehnic, în urma căruia vor începe lucrările efective de reabilitare a cladirii. Este un proiect foarte important, căruia i-am acordat o atenţie deosebită și pe care îl voi susține pentru a fi dus până la capăt fără probleme. (…) Sunt optimist și cred că în 2026 Craiova si Doljul vor avea un Palat Administrativ reabilitat şi spectaculos”, explica prefectul județului Dolj, Dan Diaconu. Realizarea procedurilor şi documentației aferente proiectului s-a făcut cu sprijinul specialiștilor din cadrul Consiliului Județean Dolj.

Palatul Administrativ – Prefectura Dolj este monument istoric și una dintre cele mai reprezentative clădiri din Craiova. De când a fost construită, între anii 1907-1913,  nu a beneficiat niciodată de lucrări de reabilitare.

Clădirea este construită în stil neo-românesc, din cărămidă și beton armat. Planul clădirii, în formă de “E”, dispune de două intrări, una principală, în est și una secundară, spre vest. Intrările sunt așezate pe cele două fațade ale clădirii, decorate în stil vechi arhitectural românesc. Mai multe detalii despre structura clădirii AICI.