Cum va arăta parcul de agrement din zona Lacul Tanchiștilor – Valea Șarpelui

3355
Captură din documentația depusă de firma Aduro Impex SRL pentru obținerea avizului de mediu

Primăria Craiova și-a propus să amenajeze pe o suprafață de 14.000 mp, din cei peste 80.000 mp pe care îi are în Valea Sarpelui și zona Lacul Tanchistilor, un parc de agrement care să deservească rezidenții de aici și nu numai. Proiectarea a fost atribuită firmei Aduro Impex SRL, pentru suma de 3,8 milioane de lei. Certificatul de urbanism a fost emis pe 21 martie a.c., iar documentația pentru obținerea autorizației de construire se află în etapa de obținerea a acordului de mediu. Craiovenii pot trimite observații pe marginea proiectului pentru care s-a făcut solicitarea către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Dolj.

Dotări pentru persoanele cu dizabilități

Conform memoriului depus la APM Dolj, ”se vor propune intervenții astfel încât să nu se diminueze valoarea istorică, bioculturală și eco-sistemică a vegetației existente pe amplasament”:

Conceptul urmărit este crearea unor zone orientate spre satisfacerea nevoilor de recreere, socializare și sport ale locuitorilor de toate vârstele, inclusiv a unor zone care să ofere posibilitatea de a organiza activități culturale. Asigurarea accesului facil în zona obiectivului de investiție pentru persoanele cu dizabilități este una din aspectele importante realizate prin proiect.

Accesul, din Aleea 1 Șimnic

Terenul destinat amenajării a făcut parte din extravilanul Craiovei, în prezent fiind intravilan. ”Această situație a dus la extinderea expansivă a construcțiilor de locuințe, ajungându-se, astfel, până la marginea acestui spațiu viran acoperit cu vegetație spontană. Prin urmare, identificarea unei soluții de amenajare a zonei, care să îndeplinească funcția de agrement-recreere, va permite să se asigure o calitate mai buna a vieții pentru rezidenții din zona, dar și pentru cetățenii Municipiului Craiova, care pot găsi aici un spațiu destinat refacerii după activități cotidiene”, scrie în documentația supusă avizului de mediu.

Parcul de agrement va fi amenajat în zona delimiată cu albastru, conform datelor din Certificatul de urbanism emis de Primăria Craiova

Zona este delimitată de Râul Valea Sarpelui, în mare parte a anului secat, și râpa aferenta firului de apă, de Aleea 1 Șimnic și rândul de locuințe arondate străzii, de un drum de acces, actualmente balastat și parțial pietruit, și de linia de închidere a perimetrului fostului depozit de gunoi. Dincolo de acest Râul Valea Șarpelui se află o lizieră de pădure care aparține Romsilva.

Conform documentelor, accesul se va face din Aleea 1 Simnic și, apoi, din drumul de exploatare care face delimitarea dintre perimetrul de locuințe construite si actualul amplasament studiat pentru amenajarea parcului de agrement.

Loc de joacă pentru copii, teren pentru sport și spații de recreere

Conceptul urmărit este crearea unor zone focusate pe satisfacerea nevoilor de recreere, socializare, activităților sportive a adulților și copiilor, dar și crearea unui loc atractiv pentru locuitori și turiști”, scrie în memoriul de prezentare a proiectului.

Captură din documentația depusă de firma Aduro Impex SRL pentru obținerea avizului de mediu

Mai exact, va fi montat mobilier urban: bănci, mese, scaune, pergole, fântâni, coșuri pentru gunoi, suporturi biciclete, elemente de iluminat nocturn și un foișor pentru expoziții;; elemente de socializare pentru copii, de dezvoltare a abilităților de orientare în spațiu, de comunicare și miscare: tobogane, leagăne, ansambluri de joacă, jocuri educative etc. Se va avea în vedere realizarea unui loc de joacă pentru copiii cu dizabilități. Totodată, vor fi zone dedicate tinerilor, dar și adulților. Pentru activități sportive pentru adulți și persoane cu dizabilitati este prevăzut teren de baschet, badminton, sporturi în aer liber, dar și pistă pentru biciclete.

Gazon pe toată suprafața de spații verzi

Parcul va fi iluminat ambiental și ornamental ”pentru punerea în valoare a zonelor si a elementelor specifice cum ar fi coronamentul arborilor și/sau grupurilor florale”, vor fi montate camere de monitorizare video, cu rețeaua aferentă. În document se mai precizează scurt că va fi făcut un ”pod peste cursul de apă nou propus”.

Cât despre vegetație, cea existentă va fi toaletată, și se vor face noi plantări. Municipalitatea vrea să amplaseze grupuri florale, jardiniere și aranjamente florale ornamentale și să pună rulouri de gazon pe întreaga suprafață de spații verzi, ”în funcție de propunerile făcute în cadrul documentației tehnico-economice și a instalației de irigat aferente”. Grupurile sanitare publice, ecologice, vidanjabile, vor fi prevăzute cu panouri fotovoltaice pe acoperiș, pentru asigurarea iluminatului interior.

Captură din documentația depusă de firma Aduro Impex SRL pentru obținerea avizului de mediu

În documentația depusă de firma Aduro nu este menționată valoarea estimativă a lucrărilor.