Olguța și „gladiatorul” ei, învinși din nou în instanță. Tribunalul dispune desecretizarea de documente

2887
sursa: stirileprotv.ro
Reclame

Seria de procese pierdute în fața lui Petru Becheru de Primăria Craiova având ca obiect comunicarea de informații de interes public nu se mai termină. Astăzi, Tribunalul București a obligat autoritatea locală condusă de Olguța Vasilescu să comunice niște documente de interes public, care fuseseră ascunse în baza unei „legi locale” emise de Primarul Craiovei. În plus, pentru respectarea pe viitor a dreptului de acces liber la informații de interes public, instanța din capitală a dispus și anularea acestei legi locale abuzive, care secretiza automat documentele de interes public depuse în copie prin dosarele judecătorești de primărie.

Petru Becheru, cunoscut drept denunțătorul Olguței din Dosarul Fațada, a solicitat la începutul anului 2019 documente de interes public din care rezulta că mai multe persoane nu au achitat către bugetul local sumele stabilite pentru ocuparea unor terenuri ale statului, bine plasate pentru afaceri, și concesionate pe prețuri derizorii de Primăria Craiova. Cu toate că răspunsul trebuia să îi fie dat de angajatul responsabil cu transmiterea informațiilor de interes public, cererea a fost  preluată de Direcția juridică a primăriei care i-a spus lui Becheru că nu i se vor comunica informațiile deoarece au fost înregistrate dosare judecătorești fix referitoare la documentele solicitate.

Pentru a da iluzia de legalitate, juriștii au invocat faptul că în 2011 primarul Craiovei ar fi emis o dispoziție cu putere de lege, conform căreia orice document care conține informații de interes public devine secret pentru totdeauna dacă primăria îl depune, chiar și în copie, într-un dosar judecătoresc. Nu a fost prima dată când această lege locală este folosită pentru a refuza accesul la informații de interes public, în trecut chiar ziariștilor fiindu-le interzis accesul. De exemplu, în 2017, Primăria Craiova a refuzat Gazetei de sud comunicarea unor informații referitoare la concursurile pentru ocuparea funcției de manager ale unor structuri ale primăriei invocând aceeași dispoziție.

Dar, ca de obicei, Petru Becheru nu s-a dat bătut și a solicitat Tribunalului București să oblige primăria să-i comunice informațiile solicitate și să fie anulată legea locală care secretizează automat informațiile depuse în dosarele judecătorești. Însă norocul nu i-a surâs, instanța constatând că dispoziția contestată „nu este un act administrativ normativ, dar nici individual, emis în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii, care să producă efecte juridice ci este un compendiu legislativ”.

Este de notorietate că denunțătorul Olguței este un analfabet juridic de un succes din ce în ce mai mare, în realitate fiind sfătuit din umbră de marile nume ale avocaturii craiovene. În urma unei mese bine stropite cu alcooluri tari, la care a petrecut împreună cu candidatul etern la funcția de decan al baroului de avocați, a făcut recurs împotriva sentinței Tribunalului București, invocând precedente judiciare din vremea Imperiului Roman referitoare la întocmirea în anul 534 de către Împăratul Iustinian cel Mare a unui compediu cunoscut de inițiații în dreptul roman drept Codex Iustinianus.

Lia Olguța Vasilescu, în calitate de primar, l-a atacat în scris pe recurentul Petru Becheru, susținând că: „Practic, analizând în concret recursul, se poate lesne constata că susţinerile recurentului nu au absolut nici un fundament juridic, fiind simple interpretări personale ale sale, în care invocă motive ce exced cadrului legal în care se desfăsoară litigiul făcând
unele afirmații ce îmbracă mai degrabă forma unor elucubraţii, de genul că instituţiile publice ar depune în cadrul dosarelor judecătoreşti documente strict cu scopul de  a le ascunde de public , sau că emitentul dispoziţiei s-ar fi considerat un fel de Împăratul Justinian comparând astfel dispoziţia atacată cu lucrarea acestuia, Codex Justinianus.”

Pentru a se asigura că Petru Becheru va pierde recursul, Lia Olguța Vasilescu l-a delegat să reprezinte interesele primăriei pe Dan Zorilă, un jurist talentat, respectat și fin cunoscător al subtilităților dreptului, poreclit de adversarii săi din sala de judecată Gladiatorul Olguței.

Însă instanțele din țară par a fi sătule de poveștile Primăriei Craiova. Curtea de Apel București, printr-un complet de judecători din care face parte și renumitul magistrat Amer Jabre, a desființat susținerile primăriei și a dispus rejudecarea procesului, argumentând că: „Primarul nu are atribuţia emiterii de «compendii legislative» sau «clasoare juridice», ci de dispoziţii reprezentând acte administrative. Prin pct. 17 al Anexei 3 la Dispoziţia Primarului nr. 4309/2011 se menţionează că se exceptează de la liberul acces la informaţiile de interes public «dosarele aflate pe rolurile instanţelor de judecată şi documentele ce le compun în care Instituţia Primarului, Consiliul Local sau una din instituţiile subordonate este parte». Refuzul autorităţii publice de comunicare a informaţiilor s-a întemeiat pe această dispoziţie”.

La rejudecarea procesului, „Gladiatorul” Olguței a reluat susținerile că legea locală nu ar fi lege, dar nu a putut justifica de ce însăși Direcția juridică a Primăriei Craiova a invocat-o drept temei legal pentru refuzul de comunicare a informațiilor de interes public solicitate de Petru Becheru, și a insistat că documentele depuse în dosare judecătorești devin secrete. În replică, denunțătorul Olguței și-a arătat perversitatea juridică și, spre surprinderea „gladiatorului” și a judecătorului, a depus la dosar Constituția României, susținând că din acest moment legea supremă a Statului Român este secretă.

Astăzi, Tribunalul București a anunțat public pe site-ul instituției că a anulat dispoziția primarului și a dispus comunicarea informațiilor către Petru Becheru. Contactat de noi, Petru Becheru a declarat: „Soluția instanței era previzibilă. Infractorii care conduc Primăria Craiova trebuie dezbrăcați de vălurile opace care le acoperă mizeriile, golăniile, furturile, numirile ilegale, mirosurile «peștilențiale» de la groapa de gunoi a politicii și banii publici folosiți în interes personal și pentru capital de imagine”. Referitor la Dan Zorilă, denunțătorul Olguței spune că: „ Este un jurist bun, respectuos, un veritabil gladiator juridic al Olguței, care însă lucrează într-un loc nepotrivit și, în consecință, e pus în situația dificilă să apere măgăriile și prostiile unor infractori de renume mondial”.

ALEGEREA EDITORULUI