Președintele Curții de Apel Craiova, Adrian Glugă, pretinde 100.000 de euro de la fostul procuror Rogoveanu

4446
Adrian Glugă, sursa foto PressHUB
Reclame

Judecătorul Adrian Glugă, președintele Curții de Apel Craiova, l-a acționat în judecată pe fostul procuror-șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Marin Rogoveanu, ieșit de câteva luni la pensie. Dosarul a fost înregistrat la începutul acestei luni pe rolul Tribunalului Alba. Conform informațiilor publice, Glugă pretinde de la Rogoveanu 100.000 de euro. Cel mai probabil suma este cerută ca o reparație pentru afectarea imaginii publice a președintelui Curții de Apel Craiova, prin menționarea numelui său în celebrul rechizitoriu ”Frăția” întocmit de Marin Rogoveanu. De altfel, din acesta a fost disjuns și un dosar pe numele lui Glugă, aflat în instrumentarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justitie.

Despre dosarul cu pricina a scris și Lumea Justiției (www.luju.ro) în perioada alegerilor pentru desemnarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), post vizat de judecătorul Glugă. Glugă nu a vrut să comenteze prea mult informațiile, însă le-a precizat jurnaliștilor de la Luju că va trimite un drept la replică în care își va prezenta opinia. Astfel, ca urmare a publicării articolului ”GLUGĂ CU DOSAR LA PICCJ”, în ziua de 4 august 2022, magistratul a înaintat colegilor de la Lumea Justiției, pe 5 august 2020, dreptul la replică. Judecătorul le-a precizat, între altele, că nu are calitatea de suspect sau inculpat in cauza penală, iar asocierea numelui său cu o cauză penală aflată în curs de cercetare ”este rezultatul exclusiv al unei măsuri dispuse de un procuror nemulțumit de soluția pronunțată de completul de judecată din care am făcut parte“. Cu alte cuvinte, Adrian Glugă a susținut că procurorul Rogoveanu l-a menționat din răzbunare în Rechizitorul din octombrie 2021 (în baza unei afirmații a unui martor cu identitate protejată) după ce anterior actul pentru punerea în mișcare a acțiunii penale îi fusese respins în două rânduri (2017 și 2019). De subliniat că Glugă a făcut parte din completul de judecată al camerei preliminare care a soluționat contestația Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj împotriva soluției restituirii cauzei la parchet (dispusă de Tribunalul Dolj) și i-a mentinut soluția de restituire a rechizitoriului la parchet.

Ulterior, activitatea domnului procuror Marin Rogoveanu in aceasta cauza a facut obiectul mai multor sesizari catre Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, cercetare abuziva si instigare la marturie mincinoasa (dosarul nr. 11/P/2019, inregistrat la Parchetul de pe langa ICCJ- fosta SIIJ, repartizat ulterior desflintarii SIIJ catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova – nr. 143/P/2022). (…) Este de notorietate in mediul local ca la inceputul anului 2022 procurorul Marin Rogoveanu a fost citat la SIIJ pentru aducerea la cunostintA a calitatii de suspect, lucru care nu a fost posibil intrucat acesta s-a internat in spital Orasenesc Filiasi pana la data destiintarii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. O saptamana mai tarziu, acesta a revenit la serviciu si a continuat activitatea de prim-procuror. In acest moment, procurorul Marin Rogoveanu este cliberat din functie prin pensionare”, a menționat Glugă în Dreptului la replică transmis către Luju.ro.

Din cuprinsul acestuia a mai reieșit judecătorul l-a reclamat pe fostul procuror Marin Rogoveanu la Inspecția Judiciară pentru că Rechizitoriul în care apare și numele lui a ajuns ”în mod discreționar la o singură instituție de presă”.

În fapt, ținem să menționăm, Rechizitoriul (sau fragmente din el) nu a fost niciodată transmis presei pe căi oficiale. Semnatara acestui articol a fost cea care a intrat în posesia documentului de 128 de pagini, de la una dintre părți, Rechizitoriul fiind publicat în exclusivitate de ziaruldecraiova.ro în noiembrie 2021. În ciuda numeroaselor eforturi, subsemnata nu a putut nici atunci, nici în cazul altor spețe să ia legătura cu procurorul Marin Rogoveanu și nici cu magistratul Adrian Glugă pentru puncte de vedere.

Menționăm că nici de această dată nici judecătorul Adrian Glugă, nici fostul procuror Marin Rogoveanu nu au putut fi contactați de redactorul Stiricraiova.ro pentru puncte de vedere privitoare la cauza introdusă de președintele Curții de Apel Craiova pentru pretențiile de 100.000 de euro. În cazul în care ne vor parveni, le vom publica.

***

Și Consiliul Suprem al Magistraturii a publicat un „Drept la replică” al fostului procuror Adrian Glugă, candidat pentru un loc de membru CSM din partea judecătorilor de Curte de Apel. Judecătoarele Gabriela Baltag și Evelina Oprina, ambele membre CSM, au somat conducerea Consiliului să retragă „Dreptul la replică” de pe site-ul CSM, argumentând că îl favorizează pe Glugă în detrimentul celorlalți candidați! Subiectul a fost tratat de Cotidianul. Detalii AICI.

Despre sprijinul de care a beneficiat Adrian Glugă de-a lungul timpului – care urmărea să ocupe poziția de șef al DIICOT – a scris recent și PressHub. Detalii AICI.

ALEGEREA EDITORULUI